Szerző: Koi Tamás

2019. április 16. 14:52

Lengyelország kifarolt a Huawei-bojkott mögül

Az Európai Bizottság szigorúbb, ám egyetlen piaci szereplőt sem diszkrimináló álláspontját fogadja el Lengyelország az 5G-s hálózatok fejlesztése során alkalmazott technológiai beszállítók kiválasztása kapcsán, ami jelentős győzelem a kínai Huawei számára a legnagyobb kelet-európai piacon.

Az előzetes spekulációkkal ellentétben nem alkalmaz semmiféle diszkriminatív megkülönböztetést az 5G-s telekommunikációs hálózatok beszállítóival szemben a lengyel kormányzat. A kelet-európai régió egyik legbefolyásosabb piacán idén januárban merült fel komolyan a lehetősége annak, hogy a kínai Huawei mobilhálózati eszközeit kitiltják minden, kritikus távközlési infrastruktúrát érintő, így többek közt az 5G-s beszállítói tenderekről, melynek értelmében a mobilszolgáltatók nem vásárolhattak volna további berendezéseket a kínai féltől.

Bár a Huawei évek óta Lengyelország egyik stratégiai partnere - akárcsak Magyarországon -, a helyi kormányzat és a kínai gyártó közt január első heteiben érezhető feszültség alakult ki, miután kémkedés vádjával letartóztattak egy kínai és egy lengyel állampolgárt. A külföldi személy a Huawei helyi leányvállalatának egyik magas beosztású alkalmazottja volt, míg az ügy lengyel érintettje egy operátornál dolgozott kiberbiztonsági vezetőként, ám korábban kapitányi rangban szolgálta a lengyel belbiztonsági szerveknél.

Az eset éppen kapóra jött Lengyelország egyik legnagyobb szövetségese, az Amerikai Egyesült Államok számára, mely hónapok óta lobbizott az európai nemzetállamoknál és magánál az Európai Bizottságnál annak érdekében, hogy minél több szövetséges vezessen be az amerikaihoz hasonló szigorú és egzakt tiltó intézkedéseket a Huawei és más kínai gyártók telekommunikációs eszközeit illetően. Az USA lobbipolitikája végül nemigen ért célt, márciusban az Európai Bizottság és Európa legerősebb nemzetállama, Németország fej-fej mellett tört pálcát egy olyan piaci megközelítés mellett, mely minden gyártóra vonatkozóan szigorúbb biztonsági előírásokat és vizsgálatokat követel meg.

huaweipoland

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Az illetékes lengyel minisztérium mai nyilatkozata szerint ezt az álláspontot követi a lengyel fél is: "Az új beruházások kapcsán az a határozott célunk, hogy világos elvárásokat fogalmazzunk meg az alkalmazott berendezések biztonságát illetően" - mondta el a Reutersnek Karol Okonski, a lengyel digitális tárca helyettes államtitkára. Okonski hozzátette, a kormányzat az elmúlt hónapokban többször egyeztetett a helyi mobilpiaci szereplőkkel, mely során az az álláspont alakult ki, hogy a Huawei gyártószintű tiltása az ország telekommunikációs hálózataiban jelentős anyagi terhet róna a szolgáltatókra, amit az ebből fakadó áremelkedések révén vélhetően a lengyel adófizetők is éreznének.

A lengyel mobilpiac négy nagy, saját infrastruktúrával rendelkező szereplője részére kivétel nélkül szállít mobilhálózati eszközöket (maghálózati- és rádiós elemeket egyaránt) a Huawei, emellett a cég az egyik legnagyobb kínai stratégiai partnere a helyi kormányzatnak. Hogy az eset, illetve úgy általában a kínai technológiai vállalatokkal kapcsolatos megközelítés mennyire diplomáciavezérelt, azt jól jelzi, hogy Lengyelország egy esetleges orosz agressziótól tartva hónapok óta próbálja elérni, hogy az Egyesült Államok bővítse az ideiglenesen állomásozó haderő létszámát a kelet-európai országban. A lengyel államfő emellett nemrég - hasonló okokból - azt kérte Donald Trump amerikai elnöktől, hogy az USA hozzon létre állandó katonai bázist Lengyelországban.

Diplomáciai szakértők szerint egyelőre lehetetlen megjósolni, hogy az USA a lengyel kormány Kínának kedvező álláspontja miatt hogyan változtat a haderőállomásoztatással kapcsolatos tervein.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.