Szerző: Koi Tamás

2021. május 6. 12:21

Helyet cserélt a Telenor és a Vodafone a mobilpiacon

Huszonegy évvel a magyarországi piaci megjelenést követően - aktív ügyfélszámát tekintve - végül beérte a négyszereplős piac második helyezettjét, a Telenor Magyarországot a Vodafone Magyarország.

A tavalyi év harmadik és negyedik negyedévében immár minden szegmensben (mobil hang és mobiladat) a második számú piaci szereplővé lépett elő a Vodafone Magyarország a forgalmat bonyolított SIM kártyák alapján, a cég ezzel több mint két évtizeddel a magyarországi megjelenést követően beérte, illetve hajszálnyival megelőzte egyik riválisát, a Telenor Magyarországot. Többek közt ez derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által ma közzétett, a szolgáltatók önbevallásán alapuló piaci gyorsjelentéséből.

A két szolgáltató közti különbség a hívásforgalmat bonyolított SIM-ek száma száma alapján évek óta folyamatosan 5 százalékponton belül mozgott, ugyanakkor ha nagyon szorosan is, de a Telenor egészen a tavalyi év feléig tartani tudta a dobogó második fokát. A két cég közti különbség a legutóbbi adatok szerint ugyanakkor minimális, mindössze 0,1 százalékpontnyi a Vodafone javára, vagyis továbbra is úgy tűnik, csak a piacvezető Magyar Telekom pozíciója van kőbe vésve hazánkban, utóbbi 44-45%-os piaci részesedésével stabilan áll a mezőny élén évek óta.

nmhh_20q4
 Hívásforgalmat bonyolított SIM-kártyák alapján számított piaci részesedések alakulása a
mobiltelefon-piacon (forrás: nmhh)

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Az internetforgalmat bonyolító SIM-ek száma alapján számított piaci részesedési rangsorban a Vodafone és a Telenor a hang szegmenshez hasonlóan fej-fej mellett versenyez egymással évek óta - itt a tavalyi év második felében szintén marginális előnybe került a Vodafone, míg mérhetően megjelent a statisztikákban a negyedik szolgáltató, a Digi is, mely az adatforgalmat bonyolított SIM-ek 2,46%-át adta a tavalyi év végére. Érdekesség, hogy az adatszegmensben soha nem állt még ilyen rosszul a Telekom, mely a tavalyi évben folyamatosan részesedést vesztett, ezzel piaci befolyása egy év alatt 43,28-ról 40,79%-ra csökkent.

A hazai MVNO piac eközben gyakorlatilag teljesen kivérzett, a virtuális mobilszolgáltatók 2020 végén mindössze 0,2%-át adták az adatszegmensnek.

A statisztikák alapján jól láthatóan kirajzolódik az is, ahogy a 3G technológia folyamatosan háttérbe szorul a modernebb technológiákhoz, így elsősorban a 4G-hez képest (a hatóság jelentésében nem szerepelnek még számszerűsítve az 5G-s elérések). Így a tavalyi év végére a belföldön bonyolított mobilnet-forgalom 95%-a zajlott 4G-n keresztül, míg a hívásforgalom 47%-át bonyolították az ügyfelek ezen az infrastruktúrán.

Ez utóbbi adat szintén fordulópontot jelez, hiszen a tavalyi utolsó negyedévben fordult elő először, hogy a szolgáltatók előfizetőinek hívásforgalma 4G-s hálózaton nagyobb volt, mint 3G-n. Mindez annak köszönhető, hogy ma már mind a négy hazai mobilszolgáltató hálózata VoLTE-képes, illetve egyre több ügyfél használ olyan készüléket, mely képes kezelni a 4G-s hanghívásokat.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

7

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.