Szerző: Asztalos Olivér

2018. február 6. 12:36

A Seagate merevlemezei a legmegbízhatatlanabbak (Frissítve)

Közölte legújabb statisztikáját az adatközpontját konzumer HDD-kre építő cég, amely szerint a Seagate termékei bizonyultak a legproblémásabbnak.

Publikálta tavalyi évet taglaló statisztikáját az online backuppal foglalkozó Backblaze. A cég az előző év végén összesen 91 305 darab, java részt konzumer merevlemezzel rendelkezett adatközpontjában, az ezek működtetése során szerzett adatokból született meg a jelentés. Az eredmények szerint a Seagate merevlemezeivel volt a legtöbb probléma, de a nagy konkurens WDC sem brillírozott. A legmegbízhatóbbnak a HGST márkás modellek bizonyultak, de a Toshiba is jól szerepelt.

A Backblaze a tavalyi év utolsó negyedéve alapján a Seagate ST4000DM005 modellt találta a legproblémásabbnak. A teljes képhez hozzátartozik, hogy ebből a modellből igencsak csekély, mindössze 60 darabos mennyiséggel rendelkezik a cég, amelyből egy mondta fel a szolgálatot. Jóval reprezentatívabb lehet a ST4000DM000 modell, amiből 32 070 darabbal rendelkezik a Backblaze, amely a teljes flotta több, mint harmadát jelenti. Ebből a típusból 235 darab ment tönkre, ez pedig a teljes évre levetítve 2,89 százalékos meghibásodási rátát jelent. (A cég a tavalyi utolsó negyedéves adatokat extrapolálta tizenkét hónapra, tehát a meghibásodott HDD-k számának négyszerese jelentette az alapot.)

backblaze17q4

A cég adatközpontjában 14 797 darabbal a második legnépszerűbb típusnak számító HGST HMS5C4040BLE640 lényegesen jobban szerepelt. Ebből a modellből mindössze 17 darab hibásodott meg idő előtt, amely csekély, 0,45 százalékos arányt jelent. A 14 396 darabbal harmadik helyen álló Seagate ST8000NM0055 már nem szerepelt ilyen jól, a 44 darab elromlott HDD 1,22 százalékos rátát eredményezett. Tovább rontja a Seagate renoméját az ST4000DM001 megbízhatósága, a 392 darab meghajtóból 9 darab adta be kulcsot, amely 9 százalékos meghibásodási arányt eredményezett a teljes évre levetítve.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A másik irányból közelítve a Toshiba áll a sor elején, igaz ebből a márkából egyelőre mindössze 146+45 darabbal rendelkezik a Backblaze, amelyekből tavaly egy sem hibásodott meg. A Western Digital tulajdonában lévő HGST (ex-Hitachi) meghajtói szélesebb körben, négy különböző modellel, összesen 23 265 darabbal voltak jelen az adatközpontban, amelyekből csupán 22 darab romlott el. Utóbbi márkával kapcsolatban a jelentés megjegyzi, hogy a 4 terabájtos modellek évek óta remekelnek, 2015 eleje óta egyszer sem lépte át az 1 százalékos küszöböt a meghibásodási arány.

Adatközpont olcsó merevlemezekből

A Backblaze tudatos stratégiája, hogy egyszerű(bb), konzumer merevlemezekből építi fel adatközpontját. A cég szolgáltatásainak kedvező ára mellett ennek köszönhető az időről-időre megjelenő statisztika is, ami egy kis rálátást nyújt az egyes márkák és modellek megbízhatóságára. A Backblaze 2013 áprilisa óta gyűjti merevlemezeinek adatait, eddig összesen 116 833 meghajtó került be az adatbázisba, amely 2017 végéig 88 millió bejegyzést és 23 gigabájt tárhelyet emésztett fel. A tavalyi év során összesen 1508 HDD hibásodott meg a cég adatközpontjában, ami napra leosztva 4,13 darabos átlagot jelent.

Frissítés:

A Seagate hazai képviselete reagált a Backblaze statisztikájára:

"A Backblaze közleményében több egymástól teljesen eltérő felhasználásra szánt meghajtót hasonlít össze, például az ST4000DM005 egy BarraCuda lemez, melyet a Seagate kifejezetten asztali számítógépekbe (maximum 2 lemezes környezetbe) javasol. Az ezzel összevetett HGST HMS5C4040BLE640 (UltraStar) már egy enterprise környezetbe szánt lemez, ahol egymás mellett is üzemelhetnek a diszkek és képesek a rezgések és egyéb behatások kiküszöbölésére (ez a Seagate Exos család esetében is így van).

Azt is fontos megjegyezni, hogy kövessük a gyártók javaslatát, minden esetben az adott felhasználási területhez javasolt terméket válasszuk. Ennek megfelelően lenne célszerű összehasonlítani az egy kategóriából származó lemezek statisztikáit. Számos adatközpont (vagy a broadcast alapját képező AVID) kizárólag Seagate Exos enterprise kategóriájú lemezeket használ, melyet a Backblaze kizárólag 6TB felett tesztelt, ahol a gyártó csekély meghibásodási rátával dolgozik. Ugyancsak nem szabad messzemenő következtetéseket levonni pár száz darabos mennyiség alapján."

a címlapról