Szerző: Koi Tamás

2021. április 27. 11:22

Állami segítséget kértek Romániában a Digi és versenytársai

Nehéz helyzetbe került Romániában az RCS&RDS konzorciumhoz tartozó Digi Mobil a helyi kormányzat által nemrég elfogadott, mobilhálózati beszállítókat érintő korlátozásokat követően. A cég több versenytársával együtt az államtól vár segítséget, amiért a kormányzat egyes beszállítópartnereket lényegében tiltólistára tett.

Helyi médiabeszámolók szerint gyakorlatilag teljesen leállította a hálózatfejlesztést Romániában az egyik legnagyobb helyi piaci szereplő, a mintegy négymillió előfizetővel rendelkező Digi Mobil - a cég egy éve semmilyen fejlesztést nem hajtott végre 5G-s hálózatán, illetve a 4G-s hálózatfejlesztések is lefékeződtek. A háttérben az a román kormány által április közepén elfogadott határozat állhat, mely az RCS&RDS konzorciumhoz tartozó szolgáltató számára megtiltja, hogy az 5G-s hálózatépítéshez régi partnere, a kínai Huawei Technologies eszközeit használja.

Bár a jogszabály - melyet a román parlament még nem szavazott meg - nem írja elő a már meglévő, beépített eszközök cseréjét, az 5G-s fejlesztési kényszer és a technológiai korlátok miatt előbb-utóbb minden érintett szolgáltató rákényszerülhet arra, hogy egyébként jól működő, esetlegesen csak néhány évvel ezelőtt telepített hálózati elemeket is kicseréljen.

digi_punct

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Ennek elsősorban az az oka, hogy a jelenleg széles körben elterjedt 5G non-standalone topológiával épülő hálózatok a meglévő 4G-s infrastruktúrára támaszkodnak, így ez esetben többnyire jelentkezik a vendor lock-in jelenség, vagyis kompatibilitási okokból a szolgáltatók kénytelenek az új generációs hálózathoz használt komponenseket is a régi beszállítóiktól beszerezni. 

Egy ilyen teljes hálózati eszközcsere-program rendkívül bonyolult tervezést, jelentős élő munkát és nem utolsósorban komoly eszközberuházást igényel, melyhez most lapértesülések szerint a román kormánytól vár támogatási forrást az operátor, lényegében az összes többi érintett piaci szereplővel karöltve

Az eszközcsere-folyamat emellett azért is a szolgáltatók egyik rémálma, mivel a legritkább esetben oldható meg problémamentesen, illetve a szolgáltatásfolytonosság teljes fenntartásával a régi eszközpark cseréje, amit az általánosságban egyre bonyolultabbá, összetettebbé váló infrastruktúra sem segít elő. Az érintett szolgáltatókat emellett a kínai beszállítók körüli bizonytalanság, illetve az ebből adódó piaci helyzet arra sarkallta, hogy függesszék fel a hálózatépítési, bővítési munkálatokat, mely potenciális új és régi ügyfelek százezreit érintheti hátrányosan az országban.

A Digi Mobil Romániában 2019-ben indította el a kereskedelmi 5G-szolgáltatást másik partnerével, az Ericssonnal karöltve, majd a cég ezt követően, 2020 nyarán újította meg beszállítói szerződését a kínai féllel.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról