:

Szerző: Koi Tamás

2020. november 19. 13:55

Frissítve: Valami nagyon nem stimmel a hazai Google Pay rajttal

Valami nem teljesen kerek a Google Pay e heti rajtja körül, de legalábbis a szolgáltatás meglehetősen szokatlan körülmények között, kissé akadozva indul el hazánkban.

Az androidos mobilhasználók az évek során megszokhatták, hogy bizonyos szolgáltatásokat, appokat a Google és partnerei fokozatosan (batch-ekben) terítenek a különböző régiókban, így még egy adott országon belül is lehet, hogy valaki napokkal, netán hetekkel előbb kap meg bizonyos funkciókat, újításokat a mobilkészülékére, mint a kollégája vagy családtagja. A Goole Pay hét eleji magyarországi megjelenésével sincs ez másként.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A szolgáltatás indulásának körülményei eleve meglehetősen szokatlanok, a Google Pay hazai elérhetőségéről ugyanis nem a Google kommunikált, hanem a Mastercard, kiemelve, hogy három partnerével (Revolut, Curve, Monese) érhető el itthon a Google fizetési rendszere. Csakhogy úgy tűnik, nem mindenkinek, így például a Curve appban számos felhasználónak a mai napig nem jelent meg a kártya hozzáadási lehetőség, noha erről e-mailt és push üzenetet is küldött a szolgáltató, míg a Revolutnál látszólag teljesen véletlenszerű, hogy ki tudja fellőni a kártyáját a Google Paybe. 

A Revolut kapcsán mondjuk az okozhat kavart, hogy a cégnek a Mastercard és a Visa társaságok által kibocsátott fizikai kártyái egyaránt léteznek, jóllehet a Mastercard közleménye értelemszerűen szemérmesen hallgat a konkurenciáról (a Google Pay súgó viszont egyértelműsíti a helyzetet).

A súgó egyébként úgy fogalmaz, hogy 

a bank (jelen esetben fizetési szolgáltató) dönti el, hogy kártyái működnek-e a Google Pay alkalmazással. A bankok korlátozhatják a mobileszközzel végzett fizetés lehetőségét egyes kártyáiknál vagy akár az összesnél.

Vagyis elképzelhető, hogy bizonyos Curve és Revolut kártyák egyszerűen nem vonhatók be a szolgáltatásba, ez ugyanakkor továbbra sem magyarázza meg, hogy a Google Pay applikációt miért nem lehet egyes mobilkészülékekre letölteni.

Az ügy tisztázása érdekében kerestük a Mastercardot és partnereit, illetve a Google-t, előbbi későbbre ígért választ, utóbbi nem reagált megkeresésünkre.

Frissítés (11.20.): A Google az alábbi választ küldte megkeresésünkre:

November 17-től a Google Pay szolgáltatásait együttműködő partnereink saját mobil applikációikon belül kínálják. Ez azt jelenti, hogy maga a Google Pay applikáció nem érhető el Magyarországon, de a partner pénzügyi szolgáltatók ügyfelei használhatják a Google Pay-t internetes vásárlásnál, illetve fizetésnél az üzletekben, ahol Visa vagy Mastercard érintésmentes fizetés rendelkezésre áll.

A Google Pay-től elvárt összes fontos funkció elérhető Magyarországon. Amikor a felhasználó a Google Pay-hez bankkártyát kíván hozzáadni, akkor pénzügyi szolgáltatójának applikációján belül kell rákattintania a „Hozzáadás a Google Payhez” (a megfogalmazás szolgáltatónként eltérő lehet). A továbbiakban a bankkártyákat az Android beállításokon keresztül is kezelni tudják a felhasználók.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 29. 01:48

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.