Szerző: Koi Tamás

2020. november 19. 13:55

Frissítve: Valami nagyon nem stimmel a hazai Google Pay rajttal

Valami nem teljesen kerek a Google Pay e heti rajtja körül, de legalábbis a szolgáltatás meglehetősen szokatlan körülmények között, kissé akadozva indul el hazánkban.

Az androidos mobilhasználók az évek során megszokhatták, hogy bizonyos szolgáltatásokat, appokat a Google és partnerei fokozatosan (batch-ekben) terítenek a különböző régiókban, így még egy adott országon belül is lehet, hogy valaki napokkal, netán hetekkel előbb kap meg bizonyos funkciókat, újításokat a mobilkészülékére, mint a kollégája vagy családtagja. A Goole Pay hét eleji magyarországi megjelenésével sincs ez másként.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A szolgáltatás indulásának körülményei eleve meglehetősen szokatlanok, a Google Pay hazai elérhetőségéről ugyanis nem a Google kommunikált, hanem a Mastercard, kiemelve, hogy három partnerével (Revolut, Curve, Monese) érhető el itthon a Google fizetési rendszere. Csakhogy úgy tűnik, nem mindenkinek, így például a Curve appban számos felhasználónak a mai napig nem jelent meg a kártya hozzáadási lehetőség, noha erről e-mailt és push üzenetet is küldött a szolgáltató, míg a Revolutnál látszólag teljesen véletlenszerű, hogy ki tudja fellőni a kártyáját a Google Paybe. 

A Revolut kapcsán mondjuk az okozhat kavart, hogy a cégnek a Mastercard és a Visa társaságok által kibocsátott fizikai kártyái egyaránt léteznek, jóllehet a Mastercard közleménye értelemszerűen szemérmesen hallgat a konkurenciáról (a Google Pay súgó viszont egyértelműsíti a helyzetet).

A súgó egyébként úgy fogalmaz, hogy 

a bank (jelen esetben fizetési szolgáltató) dönti el, hogy kártyái működnek-e a Google Pay alkalmazással. A bankok korlátozhatják a mobileszközzel végzett fizetés lehetőségét egyes kártyáiknál vagy akár az összesnél.

Vagyis elképzelhető, hogy bizonyos Curve és Revolut kártyák egyszerűen nem vonhatók be a szolgáltatásba, ez ugyanakkor továbbra sem magyarázza meg, hogy a Google Pay applikációt miért nem lehet egyes mobilkészülékekre letölteni.

Az ügy tisztázása érdekében kerestük a Mastercardot és partnereit, illetve a Google-t, előbbi későbbre ígért választ, utóbbi nem reagált megkeresésünkre.

Frissítés (11.20.): A Google az alábbi választ küldte megkeresésünkre:

November 17-től a Google Pay szolgáltatásait együttműködő partnereink saját mobil applikációikon belül kínálják. Ez azt jelenti, hogy maga a Google Pay applikáció nem érhető el Magyarországon, de a partner pénzügyi szolgáltatók ügyfelei használhatják a Google Pay-t internetes vásárlásnál, illetve fizetésnél az üzletekben, ahol Visa vagy Mastercard érintésmentes fizetés rendelkezésre áll.

A Google Pay-től elvárt összes fontos funkció elérhető Magyarországon. Amikor a felhasználó a Google Pay-hez bankkártyát kíván hozzáadni, akkor pénzügyi szolgáltatójának applikációján belül kell rákattintania a „Hozzáadás a Google Payhez” (a megfogalmazás szolgáltatónként eltérő lehet). A továbbiakban a bankkártyákat az Android beállításokon keresztül is kezelni tudják a felhasználók.

a címlapról