:

Szerző: Koi Tamás

2021. április 1. 10:30

Új nevet kap a média- és hírközlési hatóság

Júniustól új néven működik tovább a média- és hírközlési területekért felelős szakhatóság, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. A névváltásra a szervezet álláspontja szerint azért volt szükség, mert a régi név a technológia utóbbi években jellemző rohamos fejlődését figyelembe véve nem fedte le megfelelően a hatóság tevékenységét.

Június elsejével új néven, változatlan szervezeti struktúrával működik tovább a média- és hírközlési területekért felelős Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. A szervezetet ettől az időponttól kezdve Nemzeti Média- és Infokommunikációs Hatóságnak hívják majd, rövidítése is ennek megfelelően változik majd NMIH-ra. A névváltás a bejelentés alapján a szakhatóság napi működését nem érinti, így a hatóság továbbra is a működési kereteit meghatározó 2010. évi CLXXXV. törvény (Mttv.) szerint folytatja tevékenységét, elnöke pedig változatlanul dr. Karas Monika lesz, aki 2013-tól tölti be ezt a tisztséget.

nmhh_visegradi_2
az nmhh visegrádi utcai épületének bejárata

A hatóság által a sajtónak eljuttatott közlemény szerint a névváltást az indokolta, hogy a szervezet által szabályozott terület a technológia fejlődésével a klasszikus média- és hírközlési szektorok, szegmensek közül utóbbi esetében ma már túlmutat az egyszerű hírközlésszabályozáson:

A HÍRKÖZLÉS ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓ ELNEVEZÉSSEL KAPCSOLATBAN MA SOKAKNAK MÉG ELSŐSORBAN A TELEFONKÁBELEK ÉS A TÉVÉANTENNÁK JUTNAK ESZÉBE, MIKÖZBEN EZ A TERÜLET AZ ELMÚLT ÉVTIZEDBEN A TECHNOLÓGIA ROHAMOS FEJLŐDÉSÉT KÖVETŐEN JELENTŐSEN ÁTALAKULT. ÁLTALÁNOSAN ELTERJEDT, HOGY A TÉVÉ ÉS A TELEFON MA INTERNETEN KERESZTÜL JUT EL AZ ELŐFIZETŐHÖZ, A JELENLEG ÉPÜLŐ 5G-S MOBILHÁLÓZATOK PEDIG MINDENT ÁTSZÖVŐ INFOKOMMUNIKÁCIÓS HÁLÓZATTÁ FEJLŐDNEK A JÖVŐBEN. ERRE A TRENDRE VÁLASZUL DÖNTÖTTÜNK ÚGY, HOGY A HATÓSÁG ELNEVEZÉSÉT IS MODERNIZÁLJUK

-mondta el a névváltás kapcsán dr. Karas Monika.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A névváltás mai bejelentése nem volt minden előzmény nélküli, hiszen a 4iG hétfőn kiadott, a Digi felvásárlási szándékáról szóló sajtóközleményben a cég "Nemzeti Média- és Információközvetítési Hatóságnak" nevezte az NMHH-t, jóllehet utólag kiderült, tévedésből, a névváltozás tényét akkor a hatóság kommunikációs igazgatóságán határozottan cáfolták. 

Az NMHH új neve ezzel egyébként teljes egészében a szervezet angol elnevezésére (National Media and Infocommunications Authority) hajaz majd, a szervezet közleménye szerint mindez "egységesebben szemlélteti majd a hatóság szakmai tevékenységét" belföldön és nemzetközi területen egyaránt.

(A híradás megjelenésének dátuma: 2021. április 1.)

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 20:10

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.