Szerző: Koi Tamás

2021. február 10. 12:40

Letartóztattak tíz hackert SIM-cserés csalások miatt

Összehangolt akció keretén belül a hét elején letartóztattak több, úgynevezett SIM-swapping csalással gyanúsított személyt, akik a gyanú szerint nagyjából 100 millió dollár értékben károsítottak meg elsősorban amerikai hírességeket, illetve azok hozzátartozóit.

HIRDETÉS

Az Europol közreműködésével 8 személy előállításával végződött az az összehangolt rendőrségi akció, mely egy tavaly év elején, SIM swapping csalások felderítésére vonatkozó nyomozás eredményeként zajlott a hét elején több országban párhuzamosan. A bűnbanda tagjai a gyanú szerint nagyjából 100 millió dollárt, illetve annak megfelelő kriptovalutát loptak el több amerikai híresség, illetve azok hozzátartozóinak számláiról.

A több száz áldozatot érintő támadások 2020-ban zajlottak, a klasszikus módszerrel, azaz SIM swapping módszerrel hozzáfértek az áldozat telefonszámára érkező SMS-ekhez, melyek segítségével a különböző szolgáltatások, alkalmazások elérését megváltoztatták. Az áldozatok közt internetes hírességek, ismert zenészek, sportolók is voltak, jelentős többségében amerikai állampolgárok.

sim-card-phishing

Itthon kódolják a bevásárlás jövőjét (x)

Magyarországról kapnak IT támogatást a Tesco közép-európai online bevásárlóközpontjai.

Itthon kódolják a bevásárlás jövőjét (x) Magyarországról kapnak IT támogatást a Tesco közép-európai online bevásárlóközpontjai.

Az Europol által kiadott közlemény szerint a nyomozás 2020 tavaszán vette kezdetét, az angol, amerikai, belga, máltai és kanadai hatóságok koordinált együttműködésével. A banda tagjai közül kettőt Máltán és Belgiumban tartóztatták le, ezt követően jutottak el a nyomozók a többi nyolc gyanúsítotthoz, akiket végül február 9-én vettek őrizetbe.

A hasonló elven működő csalások egyre népszerűbbek globálisan, az Európai Unióban pedig részben a tavaly bevezetett azonnali fizetési rendszernek köszönhetően ugrott meg jelentősen az ilyen esetek száma. Magyarországon tavaly két, nagy port kavart ügyről is beszámolt a média, az egyik esetben 30, a másiknál 51 millió forintot loptak el az áldozatok számlájáról egy ingatlanvásárlási tranzakciónak álcázott művelettel.

Május végén ismét 3 alkalommal jelentkezünk, lesz CI/CD, Flutter, és one-man-show is, ahol alaposan bemutatkozik a Tekton, a K8s natív pipeline.

:
a címlapról