Szerző: Gálffy Csaba

2018. november 19. 16:04

Hivatalos: megveszi a Cylance-et a BlackBerry

Megerősítette a pletykákat a BlackBerry, hatalmas felvásárlást eszközöl a vállalat, felvásárolja a kiberbiztonsági megoldásokban utazó Cylance-et.

A BlackBerry méretéhez képest hatalmas felvásárlásról van szó: a szebb napokat látott kanadai vállalat tőzsdei értékelése ugyanis mintegy 4,9 milliárd dollár. Ehhez mérten a Cylance-ért (ejtsd: silence) kifizetendő 1,4 milliárd dollár tekintélyes summa, a BlackBerry történetének legnagyobb felvásárlása. A vételárat a BlackBerry készpénzben fizeti ki, amelyet bankhitellel finanszíroz.

"A Cylance piacvezető a mesterséges intelligencia és a kiberbiztonság területén, amely azonnal kiegészíti a teljes portfóliónkat a [mobileszköz-menedzsmenttől] a QNX-ig. Nagyon izgatottak vagyunk, hogy a fedélzeten üdvözölhetjük a csapatot és hasznosíthatjuk a kombinált szakértelmünket." - mondta John Chen, a BlackBerry elnök-vezérigazgatója.

cylance

Néhány a Cylance tanácsadói feladatai közül

A Cylance a manapság divatos "AI" címkét igyekszik termékeire aggatni, a vállalat egyébként kiberbiztonsági megoldásokat fejleszt. A cég kimondottan fiatal, 2012-ban alakult, azzal a vízióval, hogy a kártevő szoftvereket még azelőtt megállítja, mielőtt azok ki tudnák fejteni tevékenységüket - vagyis nem csak felfedezi a már futó kártevőket, hanem meg tudja akadályozni magát a fertőzést - állítja a cég.

Egy másik BlackBerry

A BlackBerry márkanév sokaknak a billentyűzetes okostelefonokról lehet ismerős, a kanadai vállalat azonban már jó ideje egészen más irányba építkezik: a régi kompetenciák hátán a mobilos adatvédelem és biztonság, az eszközfelügyelet területén épített széles nagyvállalati portfóliót, amelybe korábban már legnagyobb riválisát, a Good Technologyt is beillesztette. Ezzel a BlackBerry a legnagyobb független mobileszközmenedzsment-platformmá nőtt.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Ne feledkezzünk meg a BlackBerry másik lábáról sem, az évekkel ezelőtt felvásárolt QNX-ről. Ezt még saját BlackBerry OS rendszere új alapjának szánta a cég, a BB10-et már erre épített fel a vállalat. A QNX beágyazott rendszerként azonban az autógyártók egyik kedvenc platformja, ezt a piacot a BlackBerry sem építette le, a telefonos rendszer kilövésével pedig a "melléktermékből" a QNX rendszer komoly stratégiai elemmé nőtte ki magát a cégnél, az autós infotainment rendszerek mellett a valósidejű QNX az önvezetős technológiánál is a fejlesztők egyik kedvence.

A Cylance mindkét oldalon stratégiai befektetés lehet a BlackBerrynek. Mind az autók, mind a mobilok internetre kötött beágyazott rendszerek, amelyek fölött a gyártónak közel teljes ellenőrzése van - és felelőssége is azért, hogy ezek védettek maradjanak, megfelelően működjenek. A BlackBerry már egész platformot épít, a szolgáltatásportfólió neve Enterprise of Things (EoT).

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról