Szerző: Hlács Ferenc

2020. december 18. 12:33

Búcsúzik az Android Things

A Google okosotthon-kiegészítőkben lehorgonyzott rendszerét rövidesen csak OEM partnerek használhatják majd.

HIRDETÉS

Nyugdíjba vonul az Android Things, a Google mobilos rendszerének okosotthon- és egyéb IoT eszközökre szánt, minimalista variánsa, legalábbis a nem kereskedelmi felhasználók számára. Mint a Google közölte, a rendszer a későbbiekben kizárólag az OEM partnereknek szánt platformként működik tovább, a hobbisták, egyéni fejlesztők így más megoldás után kell hogy nézzenek IoT projektjeikhez.

A keresőóriás már tavaly februárban arról beszélt, hogy az Android Thingsszel az OEM-ekkel való együttműködésre fókuszál majd, noha akkor még nem vágta el a rendszert teljesen a kísérletező kedvű fejlesztők elől, azok az Android Things SDK-n keresztül továbbra is létrehozhattak különböző IoT megoldásokat, akár Raspberry Pi 3 Model B, akár NXP i.MX7D fejlesztői lapkákra támaszkodva. Utóbbiakhoz az Android Things konzolon keresztül a rendszerképek is elérhetők - de már nem sokáig.

aio04

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A Google hamarosan teljesen leállítja az Android Things konzol nem kereskedelmi használatát, azon 2021. január 5-től nem lehet majd a fenti hardverekkel új projekteket létrehozni. A már létező projektekhez a fejlesztők a konzolon keresztül még egy bő évig készíthetnek rendszerképeket, illetve szolgálhatnak ki OTA frissítéseket - 2022. január 5-től viszont már erre sem lesz lehetőségük, a felületet számukra a vállalat teljesen lekapcsolja, és minden projektadatot véglegesen töröl.

Noha az Android Things eredetileg IoT készülékek széles skáláját vette célba, a Google azt nem tudta eléggé lecsupaszítani ahhoz, hogy a filléres, alacsony fogyasztású eszközökön is használható alternatívát biztosítson - az okoshangszórókon és okoskijelzőkön ugyanakkor végül otthonra talált a rendszer, noha csak külső gyártók kínálatában, ahogy az Ars Technica is rámutat, maga a Google hasonló eszközeiben (nem véletlenül) a Cast platform egy módosított verzióját használja.

Bár a rendszer nem lett átütő siker, leállítása így is fájdalmas lehet egyes fejlesztőknek, miután a platform 2018-as, stabil rajtjakor a Google ahhoz három évig ingyenes javításokat, illetve garantált támogatást ígért, ami a januári lezárással láthatóan nem fog megvalósulni.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 2. 17:36

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.