Szerző: Hlács Ferenc

2020. december 18. 12:33

Búcsúzik az Android Things

A Google okosotthon-kiegészítőkben lehorgonyzott rendszerét rövidesen csak OEM partnerek használhatják majd.

Nyugdíjba vonul az Android Things, a Google mobilos rendszerének okosotthon- és egyéb IoT eszközökre szánt, minimalista variánsa, legalábbis a nem kereskedelmi felhasználók számára. Mint a Google közölte, a rendszer a későbbiekben kizárólag az OEM partnereknek szánt platformként működik tovább, a hobbisták, egyéni fejlesztők így más megoldás után kell hogy nézzenek IoT projektjeikhez.

A keresőóriás már tavaly februárban arról beszélt, hogy az Android Thingsszel az OEM-ekkel való együttműködésre fókuszál majd, noha akkor még nem vágta el a rendszert teljesen a kísérletező kedvű fejlesztők elől, azok az Android Things SDK-n keresztül továbbra is létrehozhattak különböző IoT megoldásokat, akár Raspberry Pi 3 Model B, akár NXP i.MX7D fejlesztői lapkákra támaszkodva. Utóbbiakhoz az Android Things konzolon keresztül a rendszerképek is elérhetők - de már nem sokáig.

aio04

Ha a "dobozos" megoldás kevés: tesztinfrastruktúra házon belül (x)

A thyssenkrupp kormányrendszereinek tesztelését is saját fejlesztésű infrastruktúrán végzi.

Ha a "dobozos" megoldás kevés: tesztinfrastruktúra házon belül (x) A thyssenkrupp kormányrendszereinek tesztelését is saját fejlesztésű infrastruktúrán végzi.

A Google hamarosan teljesen leállítja az Android Things konzol nem kereskedelmi használatát, azon 2021. január 5-től nem lehet majd a fenti hardverekkel új projekteket létrehozni. A már létező projektekhez a fejlesztők a konzolon keresztül még egy bő évig készíthetnek rendszerképeket, illetve szolgálhatnak ki OTA frissítéseket - 2022. január 5-től viszont már erre sem lesz lehetőségük, a felületet számukra a vállalat teljesen lekapcsolja, és minden projektadatot véglegesen töröl.

Noha az Android Things eredetileg IoT készülékek széles skáláját vette célba, a Google azt nem tudta eléggé lecsupaszítani ahhoz, hogy a filléres, alacsony fogyasztású eszközökön is használható alternatívát biztosítson - az okoshangszórókon és okoskijelzőkön ugyanakkor végül otthonra talált a rendszer, noha csak külső gyártók kínálatában, ahogy az Ars Technica is rámutat, maga a Google hasonló eszközeiben (nem véletlenül) a Cast platform egy módosított verzióját használja.

Bár a rendszer nem lett átütő siker, leállítása így is fájdalmas lehet egyes fejlesztőknek, miután a platform 2018-as, stabil rajtjakor a Google ahhoz három évig ingyenes javításokat, illetve garantált támogatást ígért, ami a januári lezárással láthatóan nem fog megvalósulni.

a címlapról