:

Szerző: Koi Tamás

2020. december 15. 14:21

Óriási összeget fizetett a Pinterest nemi diszkriminációért

Minden idők egyik legnagyobb összegű peren kívüli kártérítését fizette ki a Pinterest egykori operatív igazgatójának. A céget azért perelte be korábbi vezetője, mert szerinte azért rúgták ki, mert nemi és faji hovatartozása miatti alulkompenzáltságát szóvá tette.

Eddig soha nem fizettek még peren kívüli egyezség gyanánt akkora összeget az IT-szektorban, mint Francoise Broughernek, a Pinterest egykori operatív igazgatójának - a volt cégvezetőnek a most nyilvánosságra hozott megállapodás alapján 22,5 millió dollárt, azaz napi árfolyamon átszámítva több mint 6,5 milliárd forintot fizet egykori munkáltatója, bevallottan a "munkáltatói kultúra" javításának részeként.

Brougher akkor perelte be a Pinterestet, amikor kiderült, az igazgatósági és egyéb szakmai meetingekre szánt szándékkal nem kap meghívást - a többségében férfiakból álló menedzsment a vádirat szerint azért döntött így, mert Broughernek tudomására jutott, hogy a cégvezetés juttatásait illetően jelentősek az aránytalanságok a női és férfi munkavállalók közt, és ezt többször szóvá is tette, illetve kifogásolta egyes kollégák szexista megjegyzéseit.

pinterest

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az egyébként elsősorban női célközönségnek szóló Pinterestnél nem ez volt az első alkalom, hogy nemi, illetve faji alapon diszkrimináltak munkavállalókat: két korábbi projektvezető szintén az egyenlőtlen bánásmód miatt távozott a cégtől (igaz, önként), nekik ugyanakkor lényegesen szerényebb végkielégítéssel kellett beérniük.

Az egykori operatív igazgató, illetve az említett projektvezetők távozása komoly felzúdulást keltett a Pinterest kollektívájában, a munkavállalók egy része petíciót is készített, melyben a diszkrimináció teljes felszámolását követelték a cég vezetőségétől.

A vállalat végül a peren kívüli megegyezés során önkéntes kötelezettséget vállalt arra, hogy a vállalati kultúrán jelentős mértékben változtasson, emellett a felek megegyeztek abban is, hogy a bírósági tárgyalótermen kívül kialkudott összegből 2,5 millió dollárral támogatják a technológiai iparágban dolgozó nők és kisebbségek jogaiért kiálló szervezeteket.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 10:06

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.