Szerző: Koi Tamás

2020. október 28. 11:58

Nagy-Britanniában betiltják a SIM-lockot

Az érintettekkel folytatott előzetes konzultációt követően a brit hírközlésszabályozó szerv, az Ofcom kedden bejelentette, hogy 2021 decemberétől megtiltja a mobilszolgáltatók számára, hogy ügyfeleiknek szolgáltatófüggő készülékeket értékesítsenek. Hazánkban nem változnak a szabályok, a SIM-zárt továbbra is megtűrt lesz, de a szolgáltatóknak kötelességük ingyen feloldani a függőséget az ügyfél kérésére abban az esetben, ha lejárt a határozott idejű szerződés.

Jövő decembertől nem lehet Nagy-Britanniában szolgáltatófüggő, vagy más néven SIM-lockos mobiltelefont, illetve bármilyen előfizetői végberendezést értékesíteni - jelentette be a brit hírközlésszabályozó szerv, az Ofcom kedden. A szervezet az előfizetők körében végzett előzetes felmérés alapján döntött így, kiderült ugyanis, hogy a szolgáltatófüggő készülékek egyértelmű akadályát képezik a szolgáltatóváltásnak, így akadályozzák a versenyt a helyi mobilpiacon.

Az Ofcom megbízásából elvégzett felmérések szerint a szolgáltatóváltásra nemet mondó brit mobilozók mintegy harmada azért nem kezd neki a folyamatnak, mivel túl bonyolultnak és sok esetben problémásnak tartja a meglévő telefonja függetlenítését. Nagy-Britanniában a szolgáltatók jelenleg egyébként megosztottak a függő készülékek értékesítését illetően, így a BT, a Tesco Mobile és a Vodafone jelenleg is SIM-lockos készülékeket értékesít, vagyis a jövő decemberben hatályba lépő szabályozás elsősorban rájuk vonatkozik majd.

sim_gettyimages-155286601-scaled

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Hazánkban a szolgáltatófüggő készüléket értékesítését alapvetően nem tiltja semmilyen rendelet vagy törvény, és ez a HWSW információi szerint ez nem is fog változni a jövőben. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) lapunknak eljuttatott álláspontja szerint az Eht. módosításán és hatósági rendeleteken keresztül idén életbe lépő Európai Elektronikus Hírközlési Kódex alapvetően nem tekinti tilosnak a végberendezések más hálózatokon történő használatának tiltását.

Az NMHH-nak nincs tudomása arról, hogy a jogalkotó az Eht.-nak a SIM-zár tiltására irányuló módosítását tervezné. Tekintettel arra, hogy a jogszabályszöveg a Kódex rendelkezéseinek megfelel, ez nem is tűnik szükségesnek

-mondták el lapunknak az NMHH Intézményi Kommunikációs Osztályán.

A magyar jogszabályi környezet ugyanakkor 2017. októbere óta tartalmaz egy olyan kitételt, miszerint a szolgáltatók a hálózati zárat az előfizető kérésére kötelesek ingyenesen megszüntetni, amennyiben a készülékvásárlás során készülékkedvezményben részesült az ügyfél, ám a vásárlással együtt kötött határozott idejű előfizetői szerződés lejárt.

Magyarországon a Magyar Telekom ma már egyáltalán nem alkalmaz SIM-zárat az általa értékesített készülékeknél, míg a Telenornál és a Vodafone-nál csak abban az esetben oldható fel a zár, ha az ügyfél készülékkedvezmény igénybe vétele nélkül vásárolta a mobilt és/vagy a határozott idejű szerződési időszak - jellemzően 24 hónap - lejárt.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.