Szerző: Koi Tamás

2017. október 13. 15:36

Egyszerűen függetleníthetők a Telekom szolgáltatófüggő mobiljai

Néhány egyszerű mozdulattal, várakozás és sorban állás nélkül kérhetik október 20-tól a Magyar Telekom ügyfelei a hálózati zárral ellátott mobilkészülékük hálózatfüggetlenítését, amennyiben letelt a határozott idejű szerződési időszak, azaz a készüléket jellemzően két évnél régebben vásárolták.

Az elektronikus hírközlési törvény október 24-én életbe lépő módosítása alapján a magyarországi mobilszolgáltatóknak kötelező ingyenesen feloldani a hálózati zárat azoknál a mobilkészülékeknél, melyek vásárlásakor kötött határozott idejű szerződési időszak - azaz a hűségidő - lejárt. A Magyar Telekom ma bejelentette, már október 20-tól megadja ezt a lehetőséget az érintett ügyfeleknek, akiknek elég lesz a jövőben a telefonos ügyfélszolgálat automatikus menürendszerében kérni a függetlenítést.

Ha a megadott IMEI-szám és mobilszám alapján a szolgáltató adatbázisa szerint az előfizető jogosult az ingyenes hálózati zár feloldásra, a Telekom az igény leadásától számított egy munkanapon belül, de a "lehető leghamarabb" elküld egy válasz SMS-t az előfizető számára, amelyben a feloldás menetéről szóló tájékoztató linkje, valamint maga a feloldó kód szerepel. A feloldó kódot a lakossági és az üzleti ügyfelek egyaránt kérhetik, a 1414-es, illetve a 1400 vagy 1435-ös ügyfélszolgálati szám felhívásával, az automata menüben.

A Telekom ezzel együtt felhívja a figyelmet, hogy a szolgáltató portfóliójában szereplő mobiltelefonok, okostelefonok többsége már eleve hálózati zár nélkül kerül forgalomba, és nem is tervez ezen a gyakorlatán változtatni az operátor (többek közt szolgáltatófüggetlenül vásárolhatják meg a Telekom ügyfelei az iPhone-okat is).

Nálatok lakik-e rezsidémon?

Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

Nálatok lakik-e rezsidémon? Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

A hálózati zár, vagy más néven SIM lock a GSM-technológiát használó mobiltelefonok megjelenése óta része az iparágnak. A módszer évekig, évtizedekig az egyik legkézenfekvőbb megoldás volt arra, hogy az ügyfeleket magukhoz láncolják a szolgáltatók. A mobilszolgáltatók emellett azt is igyekeztek megnehezíteni a hálózati zárral, hogy szervezett bűnözői csoportok tömegesen "lopjanak ki" mobilokat a cégtől.

A hálózati zár ez utóbbi célt végül egyre kevésbé töltötte be, egész iparág szakosodott ugyanis a függetlenítésre, melyet a szolgáltatók eleinte abszolút tabutémaként kezeltek és illegálisnak neveztek. Az esetleges SIM lock feloldása október 20-át (illetve 24-ét) követően is csak akkor engedélyezett, ha a készülék vásárlásakor kötött határozott idejű szerződés - melynek megkötése miatt kedvezményben részesült az ügyfél a készülék árából - már lejárt, azaz jellemzően a vásárlástól számított második évtől.

a címlapról

generatív

0

Jön a Meta saját képgenerátora

2023. december 8. 10:30

A Meta szolgáltatásain keresztül nyilvánosan elérhető képeken képezték ki a cég saját generatív MI-jét.