Szerző: Koi Tamás

2017. október 13. 15:36

Egyszerűen függetleníthetők a Telekom szolgáltatófüggő mobiljai

Néhány egyszerű mozdulattal, várakozás és sorban állás nélkül kérhetik október 20-tól a Magyar Telekom ügyfelei a hálózati zárral ellátott mobilkészülékük hálózatfüggetlenítését, amennyiben letelt a határozott idejű szerződési időszak, azaz a készüléket jellemzően két évnél régebben vásárolták.

Az elektronikus hírközlési törvény október 24-én életbe lépő módosítása alapján a magyarországi mobilszolgáltatóknak kötelező ingyenesen feloldani a hálózati zárat azoknál a mobilkészülékeknél, melyek vásárlásakor kötött határozott idejű szerződési időszak - azaz a hűségidő - lejárt. A Magyar Telekom ma bejelentette, már október 20-tól megadja ezt a lehetőséget az érintett ügyfeleknek, akiknek elég lesz a jövőben a telefonos ügyfélszolgálat automatikus menürendszerében kérni a függetlenítést.

Ha a megadott IMEI-szám és mobilszám alapján a szolgáltató adatbázisa szerint az előfizető jogosult az ingyenes hálózati zár feloldásra, a Telekom az igény leadásától számított egy munkanapon belül, de a "lehető leghamarabb" elküld egy válasz SMS-t az előfizető számára, amelyben a feloldás menetéről szóló tájékoztató linkje, valamint maga a feloldó kód szerepel. A feloldó kódot a lakossági és az üzleti ügyfelek egyaránt kérhetik, a 1414-es, illetve a 1400 vagy 1435-ös ügyfélszolgálati szám felhívásával, az automata menüben.

A Telekom ezzel együtt felhívja a figyelmet, hogy a szolgáltató portfóliójában szereplő mobiltelefonok, okostelefonok többsége már eleve hálózati zár nélkül kerül forgalomba, és nem is tervez ezen a gyakorlatán változtatni az operátor (többek közt szolgáltatófüggetlenül vásárolhatják meg a Telekom ügyfelei az iPhone-okat is).

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A hálózati zár, vagy más néven SIM lock a GSM-technológiát használó mobiltelefonok megjelenése óta része az iparágnak. A módszer évekig, évtizedekig az egyik legkézenfekvőbb megoldás volt arra, hogy az ügyfeleket magukhoz láncolják a szolgáltatók. A mobilszolgáltatók emellett azt is igyekeztek megnehezíteni a hálózati zárral, hogy szervezett bűnözői csoportok tömegesen "lopjanak ki" mobilokat a cégtől.

A hálózati zár ez utóbbi célt végül egyre kevésbé töltötte be, egész iparág szakosodott ugyanis a függetlenítésre, melyet a szolgáltatók eleinte abszolút tabutémaként kezeltek és illegálisnak neveztek. Az esetleges SIM lock feloldása október 20-át (illetve 24-ét) követően is csak akkor engedélyezett, ha a készülék vásárlásakor kötött határozott idejű szerződés - melynek megkötése miatt kedvezményben részesült az ügyfél a készülék árából - már lejárt, azaz jellemzően a vásárlástól számított második évtől.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról