Szerző: Koi Tamás

2020. október 27. 10:54

Készül a domináns multikat azonosító uniós kritériumrendszer

Egyes cégek kiemelése, pellengérre állítása helyett átfogó kritériumrendszert kíván felállítani az Európai Bizottság annak érdekében, hogy könnyen beazonosíthatóvá váljanak a digitális piacok domináns szereplői, melyeket a jelenlegi büntetésközpontú politika helyett hatékonyabb, preventív eszközökkel kíván az EU versenyjogi szerve megzabolázni.

Átfogó kritériumrendszert kíván felállítani az Európai Bizottság versenyjogi szerve azért, hogy az egyes digitális piacokon domináns szerepet betöltő vállalkozásokat egységes szempontrendszer szerint lehessen azonosítani, illetve szabályozni. Mindez valamelyest ellentmond annak a korábbi riportnak, miszerint a Bizottság már azonosított is 20 olyan globális technológiai multit, melyeknek a jövőben szigorúbb versenyjogi szabályozásnak kell majd megfelelniük.

A Reutersnek adott interjújában Margrethe Vestager illetékes uniós biztos kifejtette, a Bizottság által jelenleg előkészítési fázisban lévő "Digital Services Act" rendelet piaci dominancia kezelésével és annak versenyjogi aspektusaival foglalkozó fejezete nem kifejezetten egyes cégek működését állítja majd pellengérre, vagyis szó sincs arról, hogy a törvény vonatkozó passzusait kimondottan olyan multik megzabolázására kívánják használni, mint az Alphabet vagy a Facebook.

vestager_photo
margrethe vestager (fotó: európai bizottság)

Hogyan lehet növelni a fejlesztés hatékonyságát? (x)

Gyere el az Alerant webinárjára és nézd meg, hogyan lehet gyakran módosítani az alkalmazásokat, majd biztonságosan élesbe állni.

Hogyan lehet növelni a fejlesztés hatékonyságát? (x) Gyere el az Alerant webinárjára és nézd meg, hogyan lehet gyakran módosítani az alkalmazásokat, majd biztonságosan élesbe állni.

A Bizottság ehelyett több különböző  szempontot, így a piaci befolyást, ügyfélszámot, a tevékenység végzésének helyét és egyéb, összetett kritériumokat vizsgál majd, melynek köre jelenleg kidolgozás alatt áll. A rendelettervezet a tervek szerint december elején ölthet végleges formát, ezt követően terjeszti a Bizottság a Tanács elé, végül az Európai Parlament szavazásával zárul le a törvényalkotási folyamat, várhatóan egy-két éven belül.

Az EU mindenesetre már korábban belátta, hogy a nagy technológiai óriások esetenként több milliárd eurós versenyjogi büntetése számos esetben nem hozza meg a kívánt hatást, vagy csak későn, amikor a hosszadalmas, évekig húzódó eljárás végére a versenyellenes magatartás már helyrehozhatatlan károkat okozott.

Az Európai Bizottságnak ugyanakkor van arra lehetősége, hogy elébe menve a vizsgálatot lezáró határozatnak, ideiglenes intézkedéssel kötelezzen egy eljárás alá vont vállalkozást a jogsértőnek vélt tevékenység felfüggesztésére - a szervezet éppen nemrég, a szintén amerikai Broadcom elleni trösztellenes vizsgálat kapcsán élt ezzel a lehetőséggel.

Május 18-19-én biztonságos szoftverfejlesztés és Scrum újdonságaira fókuszáló meetupokat rendezünk, 2 nap alatt összesen 10 klassz előadással.

a címlapról