Szerző: Koi Tamás

2020. október 26. 10:28

Huawei Mate 40 - jövőtálló vas, jövő nélkül

Múlt csütörtökön a Huawei lerántotta a leplet a Mate sorozat legújabb generációjáról, mely brilliáns hardverként tehet pontot az egyre több sebből vérző kínai óriásvállalat globális okostelefon-piaci karrierjének végére.

2020. október 22. alighanem végérvényesen bevonul majd a globális okostelefon-piac történelmébe azzal, hogy a kínai Huawei ezen a napon mutatta be az éveken keresztül sikert sikerre halmozó Mate phablet-szériájának legújabb, egyben utolsó generációját, a Mate 40-et. Az új, három modellből álló sorozat gyakorlatilag minden tagja kivételes képességekkel rendelkező, brilliáns hardver, minden kétséget kizáróan az iparág élvonalába tartozó képességekkel. Egy tankönyvi piacgazdasági környezetben a Huawei újdonságai valószínűleg minden tekintetben agyonvernék az androidos mezőnyt, csakhogy a jelenlegi környezet meglehetősen távol áll a tankönyvi példáktól.

BRUTÁLIS SOC

A Mate 40 széria tagjaiban a Huawei eddigi legerősebb Kirin rendszerchipje, a Kirin 9000 dolgozik, mely a kínai gyártó szerint a legfejlettebb összetett vezérlőáramkör a kategóriájában. A tervezők csakugyan bravúros munkát végeztek, az 5 nm-es gyártástechnológiával készült lapkára sikerült 15,3 milliárd tranzisztort elhelyezni, 8 CPU-mag (ebből 4 Cortex-A77, 4 Cortex-A55) és egy 22 vagy 24 magos ARM Mali G78 grafikus egységhez.

Ha ez nem lenne elég, a lapkába még bezsúfoltak egy Balong 5000 modemet, ami vivőaggregáció révén elméletileg akár 6,5 Gbps letöltési sebességet is képes lekezelni, továbbá egy 2+1 magos NPU-t. A lapka képességeit tekintve abszolút értelemben világelsőnek számít, ilyen teljesítményű és összetettségű 5G-s SoC eddig egyetlen rivális gyártó kínálatában sem tűnt fel.

huawei-mate-40-pro-launch

Az új Kirin lapka elsősorban a grafikus motort megdolgoztató applikációk, vagyis leginkább a 3D-s játékok futtatása során, illetve az AI-számítások kapcsán mutatja meg igazán az erejét. A Cortex-A77 CPU-magokból álló CPU - ha lehet így fogalmazni - a dizájn egyetlen gyenge, vagy inkább kevéssé jövőtálló pontja, hiszen az Austin mikroarchitektúra-család harmadik generációja, a Cortex-A78 további teljesítménynövekedést ígér 5 nm-en - vélhetően azonban ez már túl későn jelent meg ahhoz, hogy a Kirin 9000-hez felhasználják.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A Mate 40 széria tehát vitathatatlanul a elérhető legizmosabb, legkomplexebb okostelefonos rendszerchipjével érkezett, mely egyben a Huawei utolsó, saját tervezésű ilyen lapkája is egyben. Ezt még augusztus elején jelentette be a kínai óriás, miután kénytelen volt azzal szembesülni, hogy a saját tervezésű processzorok gyártása az Amerikai Egyesült Államok szeptemberben életbe lépő újabb kereskedelmi korlátozásai miatt lényegében ellehetetlenül.

DE VAN VELE EGY KIS GOND

A lapkát gyártó TSMC ugyanis szeptember közepétől az amerikai kormány rendelete értelmében nem gyárthat többé a Huawei részére semmilyen félvezetőt, mivel a gyártási folyamat során amerikai technológiát is felhasznál a tajvani cég. Egy ilyen léptékű partner kiesése óriási veszteség lehet bármilyen partner számára, és még egy olyan, kimeríthetetlennek tűnő erőforrásokkal rendelkező vállalat, mint a Huawei, (pontosabban annak konzumer üzletága) is súlyos sebet kaphat általa.

Tekintve, hogy gyakorlatilag nincs a világon olyan cég, mely Amerikától teljesen függetlenül képes lenne olyan fejlett technológiát előállítani, mint a Kirin 9000 rendszerchip, a Huawei jobb híján az embargó szeptember közepi életbe lépése előtt felhalmozott készletekre kénytelen támaszkodni. Helyi beszámolók szerint a cég 15 millió Kirin 9000 legyártását rendelte meg a TSMC-től, ám a tajvaniak a szeptember 15-i határidő lejárta előtt csak mintegy 8,8 millió chipet tudtak leszállítani a kínaiak részére, ami a globális okostelefon-piacon fájóan kevésnek bizonyulhat.

Összehasonlításképpen a széria előző generációja, a Kirin 990-nel felvértezett Mate 30-ból két hónappal a tavaly októberi megjelenését követően 7 millió, 2019 végére pedig több mint 12 millió darab fogyott - javarészt a honi piac tekintélyes méretű felvevőképességének köszönhetően. És ennek kapcsán akad itt még egy, a Huawei számára nem teljesen új keletű probléma, mely tevékenyen hozzájárulhat ahhoz, hogy az előző generációhoz hasonlóan a Mate 40 is leginkább csak a belpiacon érhessen el ideig-óráig sikereket.

mate_40_shanghai
mate 40 vásárlók várakoznak a huawei shanghaji üzlete előtt (fotó: afp)

Ez a probléma a Google Mobile Services (GMS) hiánya, mely a Trump-adminisztráció tavaly májusi tiltó intézkedéseinek egyenes velejárója. A Huawei ugyan láthatóan óriási erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a Google ökoszisztémáját saját rendszerével, a Huawei Mobile Services-sel (HMS) helyettesítse, ez azonban a nyugati felhasználók számára egyelőre a legjobb esetben is kényelmetlen kompromisszumokkal jár. 

A GMS elvesztése nyilvánvalóan késleltetve jelenik meg a Huawei globális okostelefon-piaci részesedését tekintve, de már most mutatkoznak a tünetek: A cég idén áprilisi rekord szintű, 21%-os piacrészre négy hónap alatt 5 százalékponttal csökkent, miután a cég kezd kifogyni azokból a szériákból, melyekre még rendelkezik érvényes Google licensszel. Amikor ezek a sorozatok teljesen kifutnak, akkorra lehet majd valós képet kapni arról, hogy a HMS-nek sikerült-e véghez vinnie a rendkívül nehéz küldetést.

A VILÁGNAK MUTATTÁK, KÍNÁNAK SZÁNJÁK

Az igazán brilliánsra sikerült Mate 40 esetében éppen ezért nem nehéz megjósolni az értékesítési folyamat ciklusát: Akárcsak a Mate 30-nál, úgy az új csúcsmodellnél is elsősorban a kínai piac szívja majd fel a készletek nagy részét, amiből ezúttal jó eséllyel nem érkezik már soha utánpótlás, mivel belátható időn belül nincs senki, aki a TSMC helyére tudna lépni, és több millió 5 nm-es Kirin 9000-es rendszerchipet képes lenne legyártani a vállalat számára. 

A Huawei, illetve a rajongók jobb híján abban bízhatnak, hogy az elnökválasztást követően fordulat áll be az amerikaiak kína-politikájában, ezzel azonban belsős információk szerint nem számol komolyan a cég, ahol a fogyasztói üzletág talán utolsó, minden kompromisszumot nélkülöző csúcskategóriás okostelefon-hardverét jelentették be múlt csütörtökön.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.