:

Szerző: Koi Tamás

2020. július 24. 11:33

Zsarolóvírus adhatott mattot a Garminnak

A hivatalos indoklás szerint "üzemzavar" miatt leálltak a Garmin bizonyos online szolgáltatásai és a cég ügyfélszolgálati csatornái sem elérhetők csütörtök óta. A cég egyelőre vizsgálja a leállás hátterét, részben belsős információkra alapozva ugyanakkor elterjedt, hogy a Garmin rendszereit zsarolóvírussal támadták.

Spekulációk szerint egy zsarolóvírus állhat annak az átfogó, a Garmin szinte összes online rendszerét és ügyfélszolgálati csatornáit sújtó leállásnak a hátterében, mely csütörtök hajnal óta tart, és nem hivatalos információk szerint a helyreállítási munkálatok következtében szombatra is átnyúlhat. A leállás - melyre a cég hivatalosan "üzemzavarként" hivatkozik - következményeit súlyosbítja, hogy a felhasználók nem vagy nehezen érik el az ügyfélszolgálatot.

Az üzemzavar érintette többek közt a Garmin connect online szolgáltatást, melyen keresztül a gyártó különböző viselhető fitnesszórái és aktivitásmérői szinkronizálják a gyakorlatok illetve edzések adatait a szolgáltató központi szervereivel. Ennél valamivel húsba vágóbb probléma, hogy tegnap kimaradások voltak a flyGarmin webes szolgáltatás működésében is, így a Garmin Pilot applikációt használó pilóták nem tudták frissíteni az aktuális repülési adatbázist eszközeikkel, vagyis az illetékes amerikai légügyi hatóság szabályai értelmében fel sem szállhattak volna.

garmin-fenix

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A gyártó a hivatalos sajtómegkeresésekre reagálva nem részletezte a leállások okát, a ZDnet ugyanakkor konkrétan nem részletezett, közösségi portálokra kikerült belsős információk alapján arról ír, hogy az év elején megjelent WastedLocker zsarolóvírus egy újabb mutációjának estek áldozatul a Garmin rendszerei. 

Ezt erősítik meg azok a tajvani értesülések is, melyek vélhetően a Garmin gyártópartnerein keresztül jutottak el a helyi médiába. A vállalat ezeknek a partnereknek egy belső memo-t küldött tegnap, melyben a leállásról, valamint az azzal kapcsolatos vizsgálatról értesíti a gyártósorokat üzemeltető cégeket. A feljegyzésben a Garmin IT részlege arról tájékoztatja a gyártópartnereket, hogy a cég bizonyos rendszerei július 24-én és 25-én karbantartás miatt nem lesznek elérhetők.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 10:50

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.