:

Szerző: Koi Tamás

2020. július 24. 11:33

Zsarolóvírus adhatott mattot a Garminnak

A hivatalos indoklás szerint "üzemzavar" miatt leálltak a Garmin bizonyos online szolgáltatásai és a cég ügyfélszolgálati csatornái sem elérhetők csütörtök óta. A cég egyelőre vizsgálja a leállás hátterét, részben belsős információkra alapozva ugyanakkor elterjedt, hogy a Garmin rendszereit zsarolóvírussal támadták.

Spekulációk szerint egy zsarolóvírus állhat annak az átfogó, a Garmin szinte összes online rendszerét és ügyfélszolgálati csatornáit sújtó leállásnak a hátterében, mely csütörtök hajnal óta tart, és nem hivatalos információk szerint a helyreállítási munkálatok következtében szombatra is átnyúlhat. A leállás - melyre a cég hivatalosan "üzemzavarként" hivatkozik - következményeit súlyosbítja, hogy a felhasználók nem vagy nehezen érik el az ügyfélszolgálatot.

Az üzemzavar érintette többek közt a Garmin connect online szolgáltatást, melyen keresztül a gyártó különböző viselhető fitnesszórái és aktivitásmérői szinkronizálják a gyakorlatok illetve edzések adatait a szolgáltató központi szervereivel. Ennél valamivel húsba vágóbb probléma, hogy tegnap kimaradások voltak a flyGarmin webes szolgáltatás működésében is, így a Garmin Pilot applikációt használó pilóták nem tudták frissíteni az aktuális repülési adatbázist eszközeikkel, vagyis az illetékes amerikai légügyi hatóság szabályai értelmében fel sem szállhattak volna.

garmin-fenix

Nálatok lakik-e rezsidémon?

Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

Nálatok lakik-e rezsidémon? Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

A gyártó a hivatalos sajtómegkeresésekre reagálva nem részletezte a leállások okát, a ZDnet ugyanakkor konkrétan nem részletezett, közösségi portálokra kikerült belsős információk alapján arról ír, hogy az év elején megjelent WastedLocker zsarolóvírus egy újabb mutációjának estek áldozatul a Garmin rendszerei. 

Ezt erősítik meg azok a tajvani értesülések is, melyek vélhetően a Garmin gyártópartnerein keresztül jutottak el a helyi médiába. A vállalat ezeknek a partnereknek egy belső memo-t küldött tegnap, melyben a leállásról, valamint az azzal kapcsolatos vizsgálatról értesíti a gyártósorokat üzemeltető cégeket. A feljegyzésben a Garmin IT részlege arról tájékoztatja a gyártópartnereket, hogy a cég bizonyos rendszerei július 24-én és 25-én karbantartás miatt nem lesznek elérhetők.

a címlapról