Szerző: Koi Tamás

2020. augusztus 31. 13:34

Megérkezett a KKV-k számára fejlesztett SimpleBusiness

Jövő év elejétől minden, online kasszát használó kereskedőnek és szolgáltatónak kötelező lesz elektronikus fizetési megoldást biztosítania ügyfelei felé - az OTP Mobil által készített SimpleBusiness az ezzel kapcsolatos terheket próbálja mérsékelni.

HIRDETÉS

Négy hónappal az online kasszákat üzemeltető kereskedők és szolgáltatók számára kötelező érvénnyel előírt készpénzmentes fizetési lehetőség bevezetése előtt megjelent a legnagyobb kereskedelmi bankhoz kötődő OTP Mobil új, kifejezetten kisvállalkozások számára fejlesztett platformja, mely a jövő januári kötelező áttérést igyekszik egyszerűvé tenni a cégek, egyéni vállalkozók számára. A SimpleBusiness nevű appból úgy indítható elektronikus fizetési folyamat, hogy a vállalkozásnak, vállalkozónak nem kell bankkártyaelfogadásra berendezkedve erre külön szolgáltatói szerződést kötnie és terminált beszereznie.

simplebusiness_illusztráció_20200831_(1)

A SimpleBusiness használatához mindössze egy okostelefonra van szükség, a vállalkozó az applikációval négyféle fizetési lehetőséget kínálhat ügyfeleinek:

  • bankkártyával, QR-kód segítségével: ilyenkor az alkalmazás a fizetendő összeg megadását követően létrehoz egy QR-kódot, amit a vevő a saját telefonjával, a Simple alkalmazással olvashat le.
  • utalással, QR-kód segítségével: hasonlóan az előző megoldáshoz, csak ez esetben a mobilbanki applikációval olvassa be a kódot az ügyfél. Egyelőre kizárólag az OTP bank SmartBank nevű applikációja rendelkezik ezzel a képességgel, de később az összes hazai bank mobilappjával működik majd ilyen tranzakció.

Valamint elérhető lesz a fentiek online fizetésre optimalizált formája is, ilyenkor az applikáció egy fizetési linket hoz létre, amit a vevőnek e-mailben küld el a rendszer. A linket lekattintva az ügyfél saját készülékén, a SimplePay segítségével fizethet ki.

A SimpleBusiness szolgáltatásnak nincs havi díja, ám a kereskedőknek egyszeri, nettó 19 ezer forintos belépési díjat kell fizetniük a csatlakozáskor (ezt most szeptember 30-ig megfelezi a cég). Az OTP utalásos fizetések esetén 0,99%-os tranzakciós díjat számol fel, bankkártyás fizetésnél erre rákerül az ún. rendszerdíj (a kártyaelfogadó pénzintézettől és bankkártya típustól függő mértékű tétel. jellemzően 0,06 és 1,5% közt mozog), valamint a bankközi jutalék, ami hazai bankok által kibocsátott debit kártyák esetén (a tranzakciók zömét ilyenekkel végzik) tipikusan 0,2%. 

A platformhoz csatlakozást az OTP Mobil nem köti forgalmi teljesítményhez, illetve a hagyományos, kártyaelfogadásra vonatkozó szerződésekkel ellentétben a díjak mértéke sem függ attól, hogy a kereskedő mekkora forgalmat bonyolít a SimpleBusinessen keresztül.

a címlapról