Szerző: Koi Tamás

2020. augusztus 18. 12:06

Egyedül a mobil tudott nőni a DIGI-nél

Szinte minden szegmensben előfizetőt veszített a romániai tulajdonosi körrel rendelkező DIGI Távközlési Kft. az idei második negyedévben.

Az összes vezetékes szegmensben érezhető mértékű előfizetőszám-csökkenést jelentett a DIGI Communications NV. magyarországi operációja, a DIGI Távközlési Kft. - derül ki a holland anyacég múlt pénteken kiadott második negyedéves üzleti jelentéséből. A tavaly május óta saját mobilos infrastruktúrával is rendelkező távközlési szolgáltatónál egyedül a mobilszegmens tudott nőni, melynek további kilátásai és növekedési potenciálja nagy mértékben függ attól, hogy a társaság hogyan szerepel, egyáltalán tud-e szerepelni a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság őszi frekvenciaértékesítési eljárásán.

A DIGI Távközlési Kft. (a későbbiekben DIGI) az üzleti jelentés alapján a kábeltévés ügyfélbázis mérete éves szinten 2%-kal, 696 ezerről 682 ezerre, miközben az internetelőfizetések száma 2,6%-kal, 757 ezerről 737 ezerre csökkent. A legnagyobb mértékű veszteséget a vezetékes telefonszolgáltatás szegmens szenvedte el, itt 691 ezerről 650 ezerre csökkent a társaság által kezelt bekötött fővonalak száma, ami csaknem 6%-os lemorzsolódásnak felel meg.

digi_uzlet

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x)

Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x) Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Utóbbi alapján ugyanakkor már jól lehet következtetni a különböző vezetékes szegmenseket ért csökkenés legfőbb okára is, melyet a vállalatcsoport egyébként meg is említ az üzleti jelentésben: A Gazdasági Versenyhivatal idén márciusban kelt határozata értelmében a DIGI abban az esetben vásárolhatta fel az Invitelt, ha a felvásárlás után minden olyan településen értékesíti érdekeltségét, ahol az átfedés révén a verseny lényegében megszűnne. A DIGI szerint június 30-ig 15 települést érintően került sor az előfizetői bázis értékesítésére, mely révén összességében mintegy 34 ezer régi Invitel-előfizetés - zömében vezetékestelefon-végpont - került új szolgáltató kezelésébe.

Az értékesítés a mobilszegmens számaira értelemszerűen nem volt hatással, a tavaly júniusban még éppen csak szárnyait bontogató DIGI Mobil ennek megfelelően jelentős mértékű növekedést tudott elkönyvelni. A tesztszolgáltatás ügyfélbázisa június 30-án elérte a 136 ezer előfizetést, mely csaknem 143%-os éves növekedésnek felel meg. A bővülés üteme ugyanakkor mostanra érezhetően lassult, a DIGI Mobil előfizetések száma így a második negyedévben összességében már csak 14 ezerrel tudott nőni - március 31-én a szolgáltató 122 ezer mobilos előfizetőt jelentett Magyarországon.

A többször meghosszabbított mobilos tesztüzem egyelőre nem termel értelmezhető bevételt a cég számára, a hálózat üzemeltetésével és fejlesztésével kapcsolatos kiadásokat ugyanakkor sikerült a programdíjak és a bérköltség csökkentésével kompenzálnia a cégnek. A magyar divízió második negyedéves árbevétele 55,4 millió euróról 50,5 millió euróra csökkent, ami az árfolyamhatásokat kiszűrve 0,8%-os csökkenésnek felelt meg. A vállalat negyedéves működési költsége eközben 35,3 millió euró volt, 10,2%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban.

4 alkalmas, 12 órás biztonságos szoftverfejlesztés alapjai és Scrum otthonról képzésekkel köszönünk el 2020-tól.

a címlapról