:

Szerző: Koi Tamás

2020. augusztus 17. 11:43

Akadozik a rotor a DJI-nál

Hónapok óta zajlik az a cégátalakítási, racionalizálási folyamat a drónpiacot uraló DJI-nál, melyet részben a koronavírus számlájára ír a cég, de a háttérben ugyanaz a geopolitikai feszültség állhat, mely a szintén kínai Huaweit és a TikTokot is ellehetetlenítheti, illetve ellehetetlenítette.

Nem teljesen felhőtlenek a kilátások a drónpiacot nagy mértékben uraló, kínai Shenzhen DJI Sciences and Technologies Ltd.-nél, vagyis a DJI-nél - mutat rá riportjában a Reuters. A cég egy még 2019-ben kezdődött működés-racionalizálási folyamat után idén a koronavírus hatására kénytelen volt további korrekciókat eszközölni a marketing és sales területen, ráadásul a dróngyártó könnyen az erősödő kínai-amerikai geopolitikai csatározások következő áldozatává válhat, ahogy az Egyesült Államoknak mindinkább nyilvánvaló szándéka, hogy az egyes piacokon jelentős globális jelenléttel rendelkező kínai multikat gyengítse.

A drónkorszak hajnalán, 2015-ben jó pozícióból, kínai startupként rajtoló, akkor már évek óta működő DJI mára több mint 14 ezer főt foglalkoztató multinacionális vállalattá fejlődött, ráadásul egy olyan piacon rendelkezik több mint 70%-os részesedéssel, melyen nyugati cégek nem, vagy alig képviseltetik magukat. Előbbi a rendkívül gyors növekedésnek köszönhetően mára bevallottan strukturális problémákhoz vezetett a vállalatnál, utóbbi pedig tálcán kínálja az USA számára a lehetőséget, hogy a DJI drónokat - vele együtt a gyártócéget - egyszer, s mindenkorra leparancsolja a földre.

dji_phantom3

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Reuters cikkében kitér rá, hogy a DJI-nél az elmúlt hónapban több, jellemzően kisebb létszámleépítés is zajlott, így többek közt harmadára csökkent a sencseni főhadiszálláson dolgozó marketingesek száma és hasonló arányú leépítések zajlottak a fogyasztói üzletág sales csapatánál. A távozó alkalmazottakat zömében arról tájékoztatták, hogy a létszámleépítésre a koronavírus világjárvány hatására volt szükség, ám mivel a DJI működéséről gyakorlatilag semmilyen nyilvános pénzügyi, gazdasági adat nem áll rendelkezésre, nehéz valós képet kapni arról, hogy a járványnak milyen hatása volt a dróngyártóra.

A tech iparban Kína egyik nemzeti büszkeségének számító DJI komoly felívelése a forgatható fedélzeti kamerával ellátott Phantom 3 drón megjelenésével kezdődött 2015-ben, azóta a filmipartól kezdődően a mezőgazdaság, a katasztrófavédelem/rendvédelem és az építőipar mellett számos területen használják a vállalat drónjait. A cég megoldásaival kapcsolatos - a gyártó szerint megalapozatlan - biztonsági aggályok először idén januárban kerültek komolyabb reflektorfénybe, amikor az amerikai belügyminisztérium letiltotta saját DJI drónflottájának repülését. Múlt hónapban a DJI mobilapplikációjával kapcsolatban jelent meg egy közös, francia-amerikai tanulmány, mely szerint a szoftver lényegesen több adatot gyűjt a használatról annál, amennyire valójában szükség van.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 22:03

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.