Szerző: Koi Tamás

2020. június 3. 10:34

Már az európai vezetés is foglakozik az 5G - COVID19 konteókkal

Már az európai unió legfelsőbb szintjein is foglalkoznak az 5G-s mobilhálózatok és a COVID-19 fertőzés közt összefüggést sejtő konteókkal, miután Európában immár túllépte a százat azon támadások száma, melyek a kritikus távközlési infrastruktúrák ellen irányultak.

Az Európai Unió legfelsőbb szintjein is foglalkoznak az 5G-s mobilhálózatokhoz köthető álhírek, konteók hatásaival, illetve az ezeket kísérő, bizonyos tagállamokban különösen aggasztó mértéket öltő jelenség elleni védekezéssel, derül ki egy a Reuters által megszerzett jegyzőkönyvből. Az új generációs hálózatok mielőbbi széles körű elterjedésében érdekelt európai szakpolitika eddig többnyire tehetetlenül szemlélte, hogy bizonyos országokban több tucat bázisállomást gyújtottak fel vagy rongáltak meg azok a tettesek, akik fenntartások nélkül hittek olyan összeesküvés-elméleteknek, melyek szerint az 5G nem elég, hogy szimplán káros az egészségre, de egyenesen ennek a technológiának köszönhető az új koronavírus globális elterjedése.

Szakmai szervezetek szerint az Európai Unióban a konteó-hívők eddig mintegy 140 támadást hajtottak végre különböző távközlési infrastruktúra-elemek, jellemzően mobiltornyok ellen összesen tíz országban. A legdurvább, legkiterjedtbebb rongálásoknak a brit mobilhálózatok voltak, illetve vannak kitéve, csak itt 87 esetet jelentettek, míg Hollandiában 30 támadást regisztráltak, illetve további bejelentések érkeztek Németországból, Belgiumból, Olaszországból vagy éppen Franciaországból. A rongálások során számos esetben keletkezett kár olyan tornyokban, melyeken egyáltalán nem volt elhelyezve 5G-s szolgáltatás nyújtására alkalmas antenna vagy egyéb infrastruktúra-elem.

covid19hoax5gkiller

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A Tanács múlt pénteki ülésén ugyan konkrét megelőző lépéseket nem fogalmaztak meg a szakminiszterek, ugyanakkor hangsúlyozták, hogy "küzdeni kell" a koronavírus kapcsán megjelenő fenyegetések részeként jelentkező, az 5G-s mobilhálózatokat kifejezetten az egészségre ártalmasként beállító, illetve különösen a koronavírussal összefüggésbe hozó alaptalan álhírek ellen. A küzdelmet némileg megnehezíti, hogy egyes konteó-hívők szerint éppen az olyan európai háttérhatalmak vagy csoportosulások akarnak készakarva ártani az állampolgároknak az 5G-s hálózatok kiépítésének szorgalmazásával, mint az Európai Unió vezetése, illetve annak bizonyos szervezetei.

Bár az összeesküvés-elméleteknek Magyarországon is akadnak szép számmal támogatói, a HWSW információi szerint hazánkban eddig egyik mobilszolgáltató infrastruktúráját sem rongálták meg a konteók hatása alatt álló elkövetők. A magyar büntetőjog szerint ez egyébként a károkozás mértékétől függően vétségnek vagy bűncselekménynek minősül és akár öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható (50 millió forintos kárösszegig).

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.