Szerző: Koi Tamás

2020. április 30. 11:17

A gyenge forint miatt nyártól emelkednek a nemzetközi percdíjak

Júniustól kis mértékben emelkednek a magyarországi mobilhálózatokból az EU-ba indított hívások percdíjai az EU-s mobilszámokra küldött SMS-ek darabárával párhuzamosan. A tavaly május óta a nemzetközösségen belül egységes díjakat a szolgáltatók egy évben egyszer kalkulálhatják újra az esetleges árfolyamváltozások miatt.

Június 1-jétől kis mértékben emelkedik az uniós vezetékes- és mobilszámokra indított hívások (vagyis az EU díjzónába indított nemzetközi hívások) percdíja és az SMS-ek darabára, miután a szolgáltatók az érvényben lévő EU-s rendelkezésnek megfelelően az árfolyamváltozások alapján egy évben egyszer korrigálhatják díjaikat. A mostani drágulás teljes egészében a forintgyengülés hatásának tudható be, mivel a szolgáltatók tavaly május óta a korábbi roamingszabályozásokhoz hasonlóan nem térhetnek el az egységes uniós nemzetközi tarifától.

A díjak változásáról elsőként a Magyar Telekom tájékoztatta előfizetőit a weboldalon megtalálható, ÁSZF-változásokról szóló közleményében. E szerint június 1-jétől a jelenleg alkalmazott 76,8 helyett 81 forintot kell majd fizetni egy percnyi EU-s nemzetközi beszélgetésért (az áremelés bruttó 4,2 forint), míg az SMS-ek bruttó ára 24,25 Ft-ról 25 Ft-ra emelkedik (0,75 Ft emelkedés). A Telenor Magyarország és a Vodafone Magyarország egyelőre nem tett közzé új díjtáblázatot, de mivel a két versenytárs is az egységes EU-s tarifát használja, ezért jó eséllyel a piac egésze reagálni fog a forintromlásra.

Az Európai Unió tagállamaiban működő mobilszolgáltatók egy tavaly májusban életbe lépett keretszabályozási elem révén egységesen maximum nettó 19 eurócentet számlázhatnak az EU-s nemzetközi hívásokért, illetve 6 eurócentet az SMS-ekért. Azokban az országokban, ahol a nemzeti valuta nem az euró, a szabályozás lehetőséget ad évente egyszeri korrekcióra, többlépcsős árfolyamszámítás alapján.

A tavaly tavaszi nagyjából 320 forintos euró középárfolyam mostanra 360 Ft közelébe kúszott, a szolgáltatók azonban mégsem ezzel kell kalkuláljanak, hanem több árfolyampont alapján kell kiszámolniuk a helyi díjakat, éppen azért, hogy a hirtelen, esetenként rövid ideig tartó árfolyammozgások ne okozzanak jelentős kilengéseket a szolgáltatói díjszabásban. Az Európai Parlament és a Tanács 2018/1971 rendelete értelmében a díjak évenkénti felülvizsgálatát a tárgyév január 15-én, február 15-én és március 15-én közzétett referencia-árfolyamok átlagának használatával kell végrehajtani.

a címlapról

frissítés

0

Befutott az Android Studio 4.0

2020. június 2. 10:22

Az IDE legújabb stabil kiadása új animációszerkesztőt és build-elemzőt is kap.