Szerző: Koi Tamás

2019. szeptember 17. 10:20

Kezdetét veheti a Wi-Fi 6 éra

Bár az új szabvány már régóta elkészült, illetve az annak megfelelő első eszközök is piacra kerültek már, most kezdődhet csak igazán a 802.11ax Wi-Fi rádióval ellátott készülékek térhódítása.

Új korszakot hirdetve a Wi-Fi alapú vezeték nélküli kommunikációban hétfőn útjára indította Wi-Fi 6 certifikációs programját az iparági szereplőket tömörítő Wi-Fi Alliance. Bár az új, 802.11ax szabványnak megfelelő első eszközök már csaknem egy éve piacon vannak, széles körű elterjedésükhöz egyebek mellett szükségessé vált az is, hogy a szakmai szervezet az eddig megszokott gyakorlatnak megfelelően elindítson egy olyan validációs programot, mely biztosítja, hogy az adott eszköz minden tekintetben megfelel a szabványban foglaltaknak.

Indul a (marketing)gépezet

A szervezet kizárólag azoknak a gyártóknak biztosítja a "Wi-Fi 6 certified" logó elhelyezésének lehetőségét, melyek az adott eszközzel a 802.11ax szabvánnyal érkező összes újdonságot elérhetővé teszik. A logó ezzel együtt is inkább szolgál egyfajta marketingeszközként, melytől az iparág most azt várja, hogy az új szabvány gyorsan utat törhet magának az üzleti és magánfelhasználók felé - még akkor is, ha a 802.11ax -ben rejlő lehetőségeket alighanem csak évek múlva fogják széleskörűen kihasználni.

nighthwawk_ax4
Netgear Nighthawk AX4, az egyik első Wi-Fi 6 router

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Ilyen lehetőség, vagy fejlesztés többek közt a le- és feltöltési irányban is támogatott MU-MIMO, illetve az OFDMA (Orthogonal Frequency-Division Multiple Access), melynek hála a központi rádiós egység (jellemzően router vagy acces point) képes lényegesen hatékonyabban kezelni az ahhoz kapcsolt eszközöket. Utóbbi technológiával a spektrum idő-frekvencia erőforrásegységekre vagy RU-kra osztható, amelyeket az adott router vagy AP oszt ki a hálózaton belül a mindenkori igényeknek, illetve hálózati prioritásoknak megfelelően. 

A Wi-Fi 6 megfelelőséget kapott eszközöknél előírás továbbá a 160 MHz széles csatornák és a fejlettebb moduláció (1024 QAM), a nyalábformálás, a WPA3 titkosítási protokoll, illetve a kliensek energiahatékonyságát elősegítő Target Wake Time (TWT) támogatása. A szabványnak megfelelő eszközök többek közt ezeknek a fejlesztéseknek köszönhetően papíron akár az előző generációs eszközök által biztosított kapacitás négyszeresét is képesek nyújtani, a gyakorlatban ugyanakkor jellemzően inkább 30-40% közé tehető a valós teljesítményugrás a 802.11ac (Wi-Fi 5) eszközökhöz képest.

Gépek egymás közt

Az új szabvány elsősorban ott villanthat nagyot, ahol egyszerre több tucat eszköz csatlakozik egy adott központi rádiós egységhez - a Wi-Fi 6 ennek megfelelően már nem feltétlenül csak felhasználói kliensek (okostelefonok, tabletek, PC-k stb) kiszolgálására hivatott, hanem a háztartásokban, irodákban, üzemekben működő számtalan, internetre kötött vagy csupán a helyi hálózaton egymással kommunikáló gép vezeték nélküli csatlakoztatására.

Ettől függetlenül a szabvány terjedését a fogyasztói piacon már most elősegítik bizonyos eszközök, így például a Samsung és az Apple legújabb okostelefonjai, illetve azok egy része már el lett látva Wi-Fi 6 rádiós kommunikációval, illetve az ismert routergyártók is előrukkoltak Wi-Fi 6 képes készülékeikkel. Az Apple iPhone-jaival kapcsolatos érdekesség, hogy bár a szabvány előírásainak nyilvánvalóan megfelelnek, a cupertinói gyártó évek óta egyik készülékét sem validáltatta a Wi-Fi Certified programokban - ebből is látszik, hogy a megfelelő működésnek nem elmaradhatatlan előfeltétele a programban való részvétel.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

6

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.