Szerző: Koi Tamás

2020. március 3. 12:14

Elbukta a különadó-pert a Vodafone

Nem különböztették meg a külföldi piaci szereplőket hátrányosan az előző évtized elején alkalmazott ágazati különadók bevezetése során, így sem a Vodafone Magyarország, se ma Tesco nem számíthat arra, hogy az államkasszába befizetett több tízmilliárd forintnyi adót visszakapja.

Az Európai Bíróság, előzetes döntéshozatali eljárásában hozott mai ítéletében az alperes Magyar Állam javára döntött, így jó eséllyel sem a Vodafone-nak, sem más, a különadó által érintett távközlési piaci szereplőnek nem jár vissza a befizetett több milliárd, esetenként több tízmilliárd forintnyi adó. A Vodafone (illetve a kereskedelmi ágazatban a szintén brit gyökerű TESCO) azért perelték az államot, mivel álláspontjuk szerint az ágazati különadók az európai uniós jogba ütközően hátrányos megkülönböztetést alkalmaztak a külföldi tulajdonú vállalkozásokat a belföldi versenytársakkal szemben.

Ezzel az ítéletben szereplő adatok szerint a magyar piacra vonatkozóan nehezen értelmezhető, tekintve, hogy a távközlési piac 90%-a külföldi tulajdonú vállalkozások kezében van - a Vodafone végül hiába érvelt azzal, hogy működésüket nem csak a piaci részükkel arányosan, hanem azon felül sújtja az adó, ezt az érvelést az Európai Bíróság végül nem fogadta el.

vodafone_newlogo

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Piacelemzők szerint az Európai Bíróság mai döntésének közvetlen hatása, hogy a magyar bírósági eljárás lezárását követően egyik felperes sem kap vissza pénzt az államtól, illetve a többi, külföldi tulajdonú cég sem perelheti ezek után eredményesen az államot. A Deloitte szerint ezzel a költségvetés szempontjából jelentős, százmilliárd forintot meghaladó kockázat szűnt meg.

A témában megszólalt a távközlési szolgáltató is, mely rövid közleményében tudatta, hogy számított a döntésre:

A Vodafone Magyarország tudomásul veszi az Európai Bíróság előzetes döntéshozatali eljárása keretében hozott döntést, melyet előrevetített az Európai Bíróság Főtanácsnokának, a tavalyi év során kiadott véleménye. A Vodafone Magyarország a krízis adót ugyan vitatta, de folyamatosan és maradéktalanul befizette a gazdaságilag nehéz időkben is. 

A Vodafone egyébként mintegy 4000 munkavállalót foglalkoztat Budapesten és Miskolcon, a cég évente mintegy 63 milliárd forintnyi közteherviselési adót, járulékot és frekvenciahasználati díjat fizet az államnak - áll az operátor közleményében.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

6

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.