Szerző: Koi Tamás

2011. június 20. 12:57

A mobilos előfizetőkre hárul a különadók terhe

Augusztus közepétől a Vodafone is megemeli szinte mindegyik kereskedelmi forgalomban elérhető tarifacsomagjának havidíját, valamint a percdíjakat. A kör ezzel bezárult, idén mindhárom szolgáltató árat emelt, holott erre évek óta nem volt példa.

A Vodafone múlt héten közzétett közleménye szerint augusztus 19-től átfogó áremelés várható a szolgáltató szinte összes, kereskedelmi forgalomban elérhető, valamint már nem értékesített, de egyes ügyfelek által továbbra is használt tarifáit illetően. Az áremelés az előfizetéses tarifákra vonatkozóan átlagosan eléri majd a 7,4 százalékot (vagyis jóval az infláció feletti), a havi díjon felül a perc- és SMS-díjak átlagosan 1 forinttal emelkednek.

"Változás a piaci körülményekben"

Az áremelés érinti a Vodafone Plus és az internethozzáférést is tartalmazó Vodafone Plus Surf csomagokat, valamint azok összes, családi opció promócióban résztvevő variánsait. A Plus és Plus surf tarifáknál az áremelés egyaránt 150-től 1000 forintig terjed, a már lezárt tarifáknál ennél valamivel nagyobb mértékű emelés várható. Az iPhone-okkal debütáló Vodafone Smart tarifákat nem érinti az augusztusi árváltozás. A szolgáltató a közleményben a "piaci körülményekben bekövetkezett változással" indokolja az áremelést.



forrás: Vodafone

A Vodafone a három hazai mobilszolgáltató közül idén utolsóként korrigálja felfelé árait. Május 1-től a T-Mobile is kisebb árkorrekciót hajtott végre MédiaMánia díjcsomag-családjában, valamint a Domino kártyás előfizetésnél, ez szintén a szolgáltató egy korábban kiadott előfizetői tájékoztatójából derült ki. A MédiaMánia díjcsomagoknál a legkisebb, XS konstrukciót leszámítva minden esetben 1 forinttal emelkedik a hálózaton belüli és hálózaton kívüli percdíj, míg a standard Domino díjcsomagnál 2 forinttal nő minden normál percdíj.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A T-Mobile-t követően - május 17-én - a Telenor is árat emelt, a cég a kínálat legnépszerűbb tagjainak számító "Perc" tarifacsomagba tartozó konstrukciók havi díját növelte. A változás eredményeként a havi fix költségek 70-1200 forint közt növekedtek, de ha az ügyfél a lebeszélhető kereten túl is folytat beszélgetéseket, a havi többlet ennél nagyobb is lehet.

Összekapcsolási díj kontra különadó

A három cég kisebb árkorrekciója éppen azelőtt történik, hogy a nagykereskedelmi hívásdíjakat hatósági szinten szabályozó Nemzeti Média- és Hírközlési hatóság legújabb piacelemzési határozata érvénybe lépne. Ez a jelenleg még csak tervezeti szinten létező határozat előírja, hogy a közzétételtől kezdődően a beszédcélú hívásvégződtetési díjaknak 2013. január 1-ig három lépcsőben, legfeljebb percenként 7,06 forintra kell csökkenniük mindhárom szolgáltatónál.

Mivel a mobilszolgáltatók gyakorlatilag az ezredforduló óta szinte soha nem emeltek árat, nem kérdéses, hogy a mostani árkorrekciók indokaként emlegetett "piaci körülmények" alatt elsődlegesen a cégekre tavaly kivetett távközlési különadót kell érteni. Az új, ideiglenes jelleggel bevezetett adónem éves szinten 61 milliárd forintot von el a távközlési multiktól, melyeknek bevételarányosan kell fizetniük.

Az adó első éves részletét a cégeknek tavaly decemberig kellett befizetniük, a Telenor ennek köszönhetően a negyedik negyedévben veszteséggel zárta a pénzügyi időszakát, és nem hivatalos információk szerint a Vodafone is veszteségbe futott a márciusban záródó teljes pénzügyi évében.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról