Szerző: Gálffy Csaba

2015. március 09. 14:15:00

Multi-különadó: 25%-os teher az Egyesült Királyságban

Választási kampány van az Egyesült Királyságban, talán leginkább ennek köszönhető, hogy az érintett cégek nem tudták kilobbizni az új adónem elvetését a pénzügyminiszternél. Hetek kérdése és jön az új, multikra kivetett drákói adó.

Tényleg bevezeti a korábban bejelentett "Google-adót" a brit kormány. Az új adónem már része az új költségvetési törvénynek, amelyet napokon belül elfogadhat a királyság parlamentje - tudta meg a Sunday Times. Az új adó drasztikusan egyszerűen csökkenti az adóoptimalizáló multik mozgásterét és kényszeríti azokat a társasági adó megfizetésére.

Jön, jön, jön!

Az új adót még decemberben jelentette be a brit pénzügyminiszter, George Osborne. "Ma bevezetünk egy 25 százalékos adót a multinacionális cégek által az Egyesült Királyságban végzett működés nyomán generált profitra, amelyet mesterségesen visznek ki az országból" - mondta akkor beszédében Osborne. "Ez nem fair a többi brit vállalkozással szemben, és nem fair a brit néppel szemben sem. Az üzenetem konzisztens és tiszta. Alacsony, de befizetésre kerülő adók."

Az akkor nyilvánosságra hozott tervek szerint a brit költségvetés az új, "Google-adó" néven emlegetett intézkedéstől öt év alatt mintegy 1 milliárd font többletbevételt remél. Az új terhet a tervezet szerint olyan cégek fizetnék meg, amelyek eddig magas forgalom mellett elenyésző adót fizettek be, mivel különböző kiskapukat kihasználva a profitot több lépcsőben kimentik az országból, jellemzően a karibi adóparadicsomokba.

Ez a gyakorlat egyébként egész Európában súlyos problémát okoz, számtalan amerikai nagyvállalat (Amazon, Google, Facebook, Apple, de a Starbucks és egyéb cégek is) aktívan kihasználják az európai országok eltérő adózási szabályait és elképesztő sikerrel optimalizálják a társasági adóra vonatkozó adókulcsot - gyakorlatilag nulla közelébe. A Google saját adatai szerint például 17 milliárd eurós európai bevétele után parányi, 27,7 millió euró társasági adót fizetett be. A problémát itt már bemutattuk részletesen, az EU által az ügyben indított vizsgálatról pedig itt számoltunk be.

ONLINE Scrum és gépi tanulás meetupjaink indulnak! Jelentkezik az ingyenes HWSW free!, immár online formátumban.

A brit "Google-adó" a gyakorlatot úgy szüntetné meg, hogy az általános társasági adónál (20%) magasabb adót vet ki az ilyen cégekre, ezzel gyakorlatilag arra kényszeríti a vállalatokat, hogy a helyben szerzett profitot az országban adózzák le, az alacsonyabb, általános profitadó mellett. Nagy kérdés természetesen, hogy a kampányfogásnak sem utolsó intézkedés beválik-e. A brit lapok által megszólaltatott pénzügyi szakemberek szerint ugyanis a nemzetközi adórendszert nem lehet egyoldalúan átalakítani, a kettős adózás elkerüléséről szóló kétoldalú egyezményeket a most bevezetett büntetőadó nem írja felül. Márpedig akaratlanul ugyan, de a kiskapukat is pontosan ezek az egyezmények hozták létre.

A válasz sem marad el

Nem meglepő, hogy a cégek érdekképviselete, a National Foreign Trade Council a lépést elítélő közleményt adott ki. Az NFTC a legnagyobb amerikai vállalatokat tömörítő lobbicsoport, tagjai között szerepel a Google, az eBay és a Microsoft is. A testület közleményében figyelmeztetett, hogy az új adó elriaszthatja a vállalatokat, amelyek így a befektetések visszavágásával, sőt, akár a jelenlétük megszüntetésével is válaszolhatnak.

a címlapról