Szerző: Asztalos Olivér

2019. december 16. 15:47

Hamarosan új szintre emelik az átviteli sebességet az SSD-k

Megvillantotta jövő tavaszra ígért egyik új SSD-jét a Lexar - számolt be a The SSD Review.

A különféle memória alapú adattárolóiról ismert cég fejlesztés alatt álló meghajtója új rekordokat ígér, az előzetes tesztek alapján ugyanis szekvenciális olvasásban a 6, írásnál pedig a 4 GB/s-ot is meg fogja dönteni a termék. A Lexar szerint ez pedig csak a kezdet, a piaci rajtig ugyanis akár 7 GB/s fölé is felkúszhat az olvasási sebesség, amely már nincs messze a PCIe Gen4-es M.2 aljzatok elméleti maximumától.

A tervezőcég egyelőre nem árulta el, pontosan milyen komponensekből állította össze a jövő év második negyedévére datált terméket. A magas számok alapján a Phison E18-as kontrollere lapulhat az apró NYÁK-on, amely amellett, hogy fejlett, 12 nanométeres csíkszélességgel készül, már támogatja az NVMe 1.4 protokollt is. A chip a sztenderdnek számító BCH-nál nagyobb kapacitású LDPC ECC-t kínál, amely ugyancsak segíthet a tempó növelésében. A vezérlő mellé 96 rétegű TLC 3D NAND-okat társított a Lexar, amely azt sem közölte, hogy pontosan mely gyártó termékéről van szó.

lexar-nvme-gen-4x4

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A kontroller és a NAND kombinációja 6224 MB/s-os olvasási, illetve 4246 MB/s-os írási tempót produkált a CrystalDiskMark szintetikus tesztjében, Iometer alatt pedig a 7 GB/s feletti sebességet is sikerült átlépni. Utóbbi már nincs messze a jelenleg elérhető maximumtól, a Gen4-es sávokra ültetett M.2 aljzatok ugyanis papíron legfeljebb 7,88 GB/s-ra képesek.

A rendkívül magas tempó kiaknázásához ráadásul egyelőre AMD-s rendszer szükséges, x86-os környezetben ugyanis egyelőre csak a tervezőcég legújabb PC-s és szerveres platformjai támogatják a PCI Express 4.0-át. Az Intel legkorábban a jövő év második felében mutathatja be a Gen4-et támogató szerverplatformjait, a PC-s támogatás pedig akár 2021-ig is kitolódhat.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról