:

Szerző: Asztalos Olivér

2019. december 16. 15:47

Hamarosan új szintre emelik az átviteli sebességet az SSD-k

Megvillantotta jövő tavaszra ígért egyik új SSD-jét a Lexar - számolt be a The SSD Review.

A különféle memória alapú adattárolóiról ismert cég fejlesztés alatt álló meghajtója új rekordokat ígér, az előzetes tesztek alapján ugyanis szekvenciális olvasásban a 6, írásnál pedig a 4 GB/s-ot is meg fogja dönteni a termék. A Lexar szerint ez pedig csak a kezdet, a piaci rajtig ugyanis akár 7 GB/s fölé is felkúszhat az olvasási sebesség, amely már nincs messze a PCIe Gen4-es M.2 aljzatok elméleti maximumától.

A tervezőcég egyelőre nem árulta el, pontosan milyen komponensekből állította össze a jövő év második negyedévére datált terméket. A magas számok alapján a Phison E18-as kontrollere lapulhat az apró NYÁK-on, amely amellett, hogy fejlett, 12 nanométeres csíkszélességgel készül, már támogatja az NVMe 1.4 protokollt is. A chip a sztenderdnek számító BCH-nál nagyobb kapacitású LDPC ECC-t kínál, amely ugyancsak segíthet a tempó növelésében. A vezérlő mellé 96 rétegű TLC 3D NAND-okat társított a Lexar, amely azt sem közölte, hogy pontosan mely gyártó termékéről van szó.

lexar-nvme-gen-4x4

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A kontroller és a NAND kombinációja 6224 MB/s-os olvasási, illetve 4246 MB/s-os írási tempót produkált a CrystalDiskMark szintetikus tesztjében, Iometer alatt pedig a 7 GB/s feletti sebességet is sikerült átlépni. Utóbbi már nincs messze a jelenleg elérhető maximumtól, a Gen4-es sávokra ültetett M.2 aljzatok ugyanis papíron legfeljebb 7,88 GB/s-ra képesek.

A rendkívül magas tempó kiaknázásához ráadásul egyelőre AMD-s rendszer szükséges, x86-os környezetben ugyanis egyelőre csak a tervezőcég legújabb PC-s és szerveres platformjai támogatják a PCI Express 4.0-át. Az Intel legkorábban a jövő év második felében mutathatja be a Gen4-et támogató szerverplatformjait, a PC-s támogatás pedig akár 2021-ig is kitolódhat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 09:23

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.