Szerző: Koi Tamás

2019. december 14. 12:25

Milliárdos versenyügyi bírságot kapott a Vodafone

Alig több, mint egy hét leforgása alatt kétszer is milliárdos büntetést rótt ki a GVH valamilyen jogsértésért - a Facebook után ezúttal a Vodafone Magyarország kapott rekord összegűnek számító bírságot.

Két héten belül a második, milliárdos összegű büntetést rótta ki jogsértő tevékenység miatt a Gazdasági Versenyhivatal. Míg december elején a Facebook írországi leányvállalatát büntették, addig most egy hazai távközlési cég, a Vodafone Magyarország kapott milliárdos összegű, egészen pontosan 1 milliárd 176 millió forintos bírságot. A versenyhivatal azért büntette a céget, mert szerinte a Vodafone megalapozatlanul állította egy kampányában, hogy a leányvállalatnál előfizető ügyfelek "Európa legnagyobb 4G partnerhálózatához" csatlakozhatnak.

A GVH szombaton kiadott közleménye szerint a Vodafone Magyarország Zrt. 2015 szeptembere és 2016 augusztusa között a "Csatlakozz Európa legnagyobb 4G partnerhálózatához!" és a "Csatlakozz Európa legnagyobb 4G hálózatához!" szlogenekkel népszerűsítette szolgáltatását. A versenyhivatali eljárás során a szolgáltató nem tudta igazolni, hogy hálózatán keresztül valóban Európa területének a versenytársainál nagyobb része volt elérhető. A hatóság döntése alapján így a kérdéses hirdetések megalapozatlanul állították a vállalkozás piacelsőségét a szolgáltatás egy lényeges jellemzőjét, a hálózati lefedettséget tekintve, vagyis az érintett állítások a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmába ütköztek.

gvh_voda

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A GVH 1 milliárd 176 millió forint bírságot szabott ki a Vodafone-ra – kiemelt figyelemmel arra, hogy a vállalkozás az elmúlt tíz évben összesen 12 alkalommal folytatott tisztességtelen, jogsértő kereskedelmi gyakorlatot a fogyasztókkal szemben, és ezek között több piacelsőségi állítás is volt. A büntetés mértékét jól jelzi, hogy a versenyhivatal eddig soha nem szabott ki ilyen mértékű bírságot távközlési cégre.

A szervezet határozatában kötelezte továbbá a Vodafone-t az alábbiakra:

  • Április 1-jei hatállyal, a reklámok jóváhagyási folyamata során a szervezeti egységei közötti vitás esetekben építse be a jóváhagyási folyamatba az Önszabályozó Reklám Testület kötelező megkeresését.
  • Március 31-ig részletesebben dolgozza ki a megfelelőségi programján belül már működtetett képzéseket akként, hogy a különböző típusú reklámokhoz kapcsolódóan olyan template-eket, irányelveket dolgozzon ki, amelyek orientálni tudják a marketing osztályokat már a reklámkoncepció kidolgozása során (pl. standard szövegek készítése az egyes reklámtípusukhoz minimum követelményekkel, könnyen használható eligazító irányelvek az egyes, meghatározott típusú reklámok jogszerűségének biztosításához).
  • Január 1-jétől kezdődően öt éven keresztül évi 2 millió Ft-tal támogassa a tisztességes reklám kultúra tárgyában szervezett tudományos rendezvényeket.

A határozat ellen a kézhezvételtől számított 30 napon belül közigazgatási per indítható. A GVH határozatával kapcsolatban kerestük a Vodafone Magyarországot. A cégnél lapunknak elmondták, hogy a Vodafone a "legmesszebbmenőkig nem ért egyet" a GVH döntésével, és bíróságon fogja megtámadni a határozatot.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.