:

Szerző: Koi Tamás

2019. december 12. 10:22

Beperelte a hírközlési hatóságot a DIGI

A DIGI Távközlési Kft. anyacége, a holland DIGI Communications N.V. a hét közepén a törvény által biztosított lehetőségével élve megtámadta a bíróságon a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság november végén hozott másodfokú végzését, melyben a szervezet immár jogerősen kimondta, hogy a távközlési szolgáltató nem vehet részt az NMHH 5G-s frekvenciaaukcióján.

Ígéretéhez híven, a törvény adta jogával élve megtámadta a bíróságon a DIGI Communications N.V. a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének november 27-én hozott másodfokú végzését, mely helybenhagyta az elsőfokon eljáró hivatal idén meghirdetett frekvenciaaukcióra jelentkezők nyilvántartásba vételéről szóló döntését. A hatóság szeptember 13-án határozott elsőfokon arról, hogy a négy jelentkező közül csak hármat, a Magyar Telekom Nyrt-t, a Telenor Magyarország Zrt-t és a Vodafone Magyarország Zrt-t veszi nyilvántartásba, a negyedik pályázót, a DIGI Communications N.V.-t nem, mivel az a nyilvános indoklás szerint "nem felelt meg a feltételeknek".

ÁLLÍTSÁTOK MEG MONIKÁT!

A megfellebbezett, majd ezt követően másodfokra kerülő ügyben november végén hozott végzést az NMHH elnöke, Dr. Karas Monika, a HWSW névtelenséget kérő bennfentes forrásai szerint ezt támadta meg a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon szerdán az eljárásból kizárt cég, egyben kérve a jogerős határozat végrehajtásának felfüggesztését a bírósági szakasz idejére. Vagyis a DIGI azt kérte az eljáró bírótól, hogy amíg a másodfokú ítélet meg nem születik, az NMHH határozatában foglaltak ne léphessenek hatályba, azaz ne indulhasson el az értékesítés a három nyilvántartásba vett jelentkezővel.

digi_hq
a digi központi ügyfélszolgálati irodája budapesten (forrás: digi)

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A bírónak az eljárás indulásától kezdődően tizenöt napja van arra, hogy eldöntse, helyt ad-e a felperes kérésének, forrásunk szerint azonban a közelgő ünnepek miatt szinte biztos, hogy az eljáró bíró idén nem fog ebben a kérdésben dönteni. Az első- valamint másodfokú határozatot, illetve a keresetlevelet egyaránt ismerő forrásunk elmondása alapján ugyanakkor a DIGI-nek "kevés esélye" van arra, hogy kiharcolja a bírósági szakaszra vonatkozó felfüggesztési határozatot, így az ügy jó eséllyel úgy folytatódhat majd jövő év elején, hogy a hatóság közben bármikor megkezdheti az aukció érdemi szakaszát.

A DIGI-nek innentől kezdve rendkívül nehéz dolga lehet, hiszen ez esetben az aukció várhatóan még a másodfokú ítélet megszületése előtt véget érne, a következő jogorvoslati szint, vagyis a Kúria jogerős döntéséig pedig további hónapokat kellene várni. Az összes magyarországi jogorvoslati eljárás óvatos becslés szerint valamikor a jövő év harmadik negyedévében érhet véget, amikor az aukción spektrumot nyert három operátor már kiterjedt 5G-s hálózatot üzemeltet majd - vagyis az eredeti állapot visszaállítása lehetetlenné válik.

JÖHETNEK A VÁLASZOK

A Fővárosi Törvényszék eljárásával kapcsolatos fontos momentum, hogy míg az NMHH nem hozta nyilvánosságra sem az első- sem a másodfokú határozatot, addig a bírósági szakaszra elméletileg már nagyobb rálátása lehet a nyilvánosságnak is, így vélhetően pontosabb választ kaphatunk arra, miért utasította el a hatóság a DIGI jelentkezését. Lapunk úgy tudja, hogy a DIGI kizárásához alapvetően egy kétlépcsős folyamat vezetett: Ahogy azt korábban megírtuk, egy a frekvenciaértékesítési eljárás kapcsán tartott nyári nyilvános konzultáción feltételezhetően a Telenor Magyarország egyik felsővezetőjének sugallata nyomán a hatóság úgy változtatta meg a kiírási dokumentációt, hogy az a DIGI Távközlési Kft. kizárásához vezethetett volna, ha pályázott volna a cég.

Az eljárásra éppen ezért nem a magyar cég, hanem annak anyavállalata, az amszterdami székhelyű DIGI COMMUNICATIONS N.V. jelentkezett, melynek pályázatát iparági bennfentesek szerint viszont már más okból, rosszhiszemű joggyakorlat miatt utasította el az NMHH. A hatóság ugyanis úgy értékelhette, hogy az anyacég pályázását csakis az indokolhatta, hogy a dokumentációban szereplő, a jelentkezőkre vonatkozó korlátozásokat kijátssza a DIGI, ezt a gyakorlatot pedig tiltja a törvény.

Az ügyet részleteiben ismerő forrásunk szerint ugyanakkor a DIGI Távközlési Kft. ellen zajló, a kizárásra okot adható ominózus versenyhivatali eljárás jogerősen még nem zárult le, vagyis a DIGI menedzsmentje stratégiai hibát vétett azzal, hogy az anyacéggel pályázott, ezzel alapot adva a jelenleg is zajló eljárásnak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 19:12

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.