Szerző: Koi Tamás

2019. szeptember 13. 15:27

A Telenor javaslata nyomán zárhatták ki a DIGI-t az 5G-s aukcióról

A Telenor egyik vezérigazgató-helyettese tett javaslatot a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak arra a nyáron, hogy a szervezet az őszi frekvenciaaukcióra beadott jelentkezések elbírálásánál is szankcionálja, ha egy jelentkező korábban bizonyos versenyjogi szabályokat sértett. A DIGI pályázata információink szerint pont ezen csúszott el.

A HWSW szakmai berkekből úgy értesült, hogy a Telenor Magyarország keze lehet abban, hogy a DIGI-t végül nem vette nyilvántartásba a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az ősszel induló frekvenciaértékesítési eljárásánál. A szakhatóság nem indokolta, miért nem engedte rajthoz állni a negyedik jelentkezőt (még csak meg sem nevezte közleményében a DIGI-t), csupán annyit közölt, hogy a cég nem felelt meg a kiírási feltételeknek. Úgy tűnik ugyanakkor, hogy az eljárási dokumentáció egyik, a jelentkezéssel kapcsolatos kizáró okokat taglaló pontja választ adhat a kérdésre.

Lex DIGI

A hatóság honlapján elérhető végleges kiírási dokumentáció 2.7 -es fejezete rendelkezik a "személyi (részvételi) feltételekről, illetve összeférhetetlenségről". A fejezet (61) bekezdésének n) pontja kimondja, hogy az árverési eljárásban azok a személyek és gazdálkodó szervezetek vehetnek részt, amelyekkel, illetve akikkel szemben az árverési eljárás megindítását megelőző 24 hónapban véglegessé vált hatósági vagy jogerős bírósági döntés nem állapította meg a gazdasági versenyt korlátozó megállapodás tilalmának, a gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalmának vagy a vállalkozások összefonódására vonatkozó szabályoknak a megsértését.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Márpedig a DIGI-t az Invitel felvásárlása kapcsán tavaly egy versenyfelügyeleti eljárást követően a hatóság félrevezetése miatt elmarasztalta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A versenyhatóság a távközlési szektorban mindaddig példátlan döntésével visszavonta a fúzió engedélyezését, ezzel párhuzamosan 90 millió forint büntetést rótt ki a szolgáltatóra.

Az ügy pikantériája, hogy a DIGI kizárását vélhetően eredményező ominózus kitétel az árverési eljárás június 18-án kiadott dokumentációtervezetében még nem szerepelt, azt csak a július 3-án az iparági érdekeltek körében megtartott nyilvános konzultáció után, az ott érkezett javaslatok meghallgatását követően szerkesztették bele a végleges dokumentációba. 

A bizonyos javaslat

A júliusi konzultáción többek közt felszólalt a Telenor Magyarország vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese, aki az NMHH oldalán szereplő jegyzőkönyv szerint javasolta a dokumentáció kiegészítését a tulajdonosváltozás bejelentésének kezelésével és a korábbi versenyjogi szabályok megsértésének szankcionálásával - jelen lévő forrásaink szerint a vezérigazgató-helyettes azt firtatta, hogy miért került ki az ominózus tétel a feltételek közül, amikor az egy korábbi (a 2014-es) értékesítési eljárás alkalmával a dokumentációban szerepelt. Aligha kérdéses, hogy a végleges dokumentáció (61) bekezdésének n) pontja e felszólalás hatására került be (vissza) a szövegbe.

A Telenornak mindenesetre a Vodafone Magyarország és a Magyar Telekom is köszönetet mondhat, a három nagy versenytársnak ugyanis így vélhetően súlyos milliárdokat spórolt a cseh kézben lévő mobilszolgáltató.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról