Szerző: Koi Tamás

2019. december 5. 14:02

Hollandiában is megkérik az 5G-s spektrum árát

Hollandiában is indulhat néhány hónap múlva az ország első 5G-s frekvenciaaukciója - az ezzel kapcsolatos tervekről, így elsősorban az elvárt bevételről elsőként nyilatkozott a helyi kormányzat.

Hollandiában sem lesz olcsó az 5G-s hálózatok működéséhez elengedhetetlenül szükséges spektrum, derült ki a gazdasági tárca vezetőjének mai nyilatkozatából. Az ország azon uniós tagországok közé tartozik, melyek nem siették el az értékesítési eljárást, így míg Németországban, Ausztriában, Spanyolországban vagy éppen Olaszországban már hónapok óta üzemelnek az első 5G-s kereskedelmi bázisállomások, addig a holland aukcióra csak jövő júniusban kerülhet sor. A kormányzat ezzel együtt világossá tette, hogy drága lesz a belépő az 5G-s érába, az aukció tervezett bevétele ugyanis minimum 900 millió euró, azaz napi árfolyamon számolva valamivel több mint 300 milliárd forint lesz.

Ráadásul ennyi pénzért csak az egyik, úgynevezett úttörő 5G-s spektrum szabad blokkjait értékesítik: a június 30-án kezdődő, többkörös árverésen a 700, 1400 és 2100 MHz-es frekvenciasávban szerezhetnek licencet a helyi operátorok. A 3,5 GHz-es spektrumra épülő, elsősorban nagyvárosi közegben használt 5G-s hálózatok építése, illetve a sáv értékesítése legkorábban csak 2022-ban kerülhet sor Hollandiában, tekintettel arra, hogy az országban működő számos műholdas feladó- és átjátszóállomás működésében zavar keletkezhet, ha a szolgáltatók idő előtt használatba veszik a sávot.

amsterdam_5g
A t-mobile 5g-s teszthálózatának egyik antennája amszterdam belvárosában

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x)

A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x) A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

Az eljáráson a három nagy helyi operátor (KPN, VodafoneZiggo, T-Mobile) borítékolhatóan részt vesz majd, emellett új belépőknek is teret enged a kormányzat, igaz, az egyelőre nem ismert, hogy erre vonatkozóan létezik-e bármilyen ösztönző, szintúgy nem kerültek szóba a nyertes licitálókra vonatkozó hálózatkiépítési kötelezettségek. A kormányzatnak ugyanakkor láthatóan elég határozott elképzelései vannak arra vonatkozóan, hogy ki építheti fel ezeket a hálózatokat:

A HÁLÓZAT KRITIKUS KOMPONENSEI KIZÁRÓLAG MEGBÍZHATÓ BESZÁLLÍTÓKTÓL SZÁRMAZHATNAK. KIZÁRHATÓ A KIVITELEZÉSI SZAKASZBÓL BÁRMELYIK BESZÁLLÍTÓ, AMELYNÉL FELMERÜL A GYANÚ, HOGY ROSSZ CÉLRA HASZNÁLJA VAGY SZABOTÁLJA A HOLLAND TELEKOMMUNIKÁCIÓS HÁLÓZATOKAT, ILLETVE SZOROS KAPCSOLATOT ÁPOL OLYAN KORMÁNNYAL, MELY ÖSSZEFÜGGÉSBE HOZHATÓ KÉMTEVÉKENYSÉGGEL.

A gazdasági tárca helyettes államtitkára, Mona Keijzer nyilatkozatában ugyan egyetlen beszállítót sem nevezett meg konkrétan, nem túl jó ómen a kínai beszállítók számára, hogy a holland titkosszolgálat, az AIVD idén tavasszal arra hívta fel a döntéshozók figyelmét, hogy az ország telekommunikációs hálózatait nem szabad olyan beszállítókra bízni, melyek anyaországa "offenzív kiberstratégiát" folytat. Az AIVD állásfoglalásában konkrétan megnevezte Kínát, mint a legkiterjedtebb ipari kémtevékenységet folytató országot.

A három holland szolgáltató közül legalább kettő hálózatában megtalálhatók a Huawei vagy a ZTE berendezései.

Előfizetési lehetőség a NetAcademia és a Training360 mind a 600 online tanfolyamára 1 éven át 1 tanfolyam áráért. Siess, ez az őrült ajánlat csak október 31-ig él!

a címlapról