Szerző: Koi Tamás

2019. november 25. 14:59

Franciaországban is megkérik az árát az 5G-s spektrumnak

Az eredetileg kommunikálthoz képest lényegesen nagyobb kikiáltási árra számíthatnak a francia mobilszolgáltatók azon a spektrumaukción, melyen a helyi piaci szereplők új (5G-s) frekvencialicenceket szerezhetnek.

Az ország hírközlésszabályozó szervének, az ARCEP-nek az előzetes szándékaihoz képest jelentősen nagyobb belépőt kell majd fizetniük a francia mobilszolgáltatóknak azon a most indult frekvenciaaukción, melyen újabb, kifejezetten 5G-s szolgáltatások nyújtására alkalmas spektrumokhoz juthatnak hozzá a jelentkezők - írja a Les Echosra hivatkozva a Reuters. Noha Sébastien Soriano, a szervezet elnöke múlt héten még azt közölte, hogy a spektrumcsomagok teljes kikiáltási ára nem lesz magasabb 1,5 milliárd eurónál, a felettes minisztérium egyik helyettes államtitkára a hétvégén már 2,17 milliárd euróról beszélt.

A spektrumaukció gazdasági aspektusait elsősorban a francia gazdasági minisztérium hivatott eldönteni, hívta fel a figyelmet Agnès Pannier-Runacher helyettes államtitkár. A politikus szerint a magasabb kikiáltási ár a minisztérium részéről indokolnak tekinthető, noha a tárca és az ARCEP közti folyamatos, és elhúzódó egyeztetés után még úgy tűnt, ennél olcsóbban is megúszhatja a négy helyi nagy operátor, az Orange, az SFR, az Iliad és a Bouygues Telecom a licitálást. 

orange_box

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Franciaországban éppen az árverés financiális hátterével kapcsolatos nézetkülönbségek miatt húzódott el az eljárás rajtja, miközben több EU-s nagyhatalom, így Nagy-Britannia, Olaszország, Spanyolország és Németország is lefolytatott már legalább egy, 5G-s spektrumokra vonatkozó értékesítési eljárást. Az egyeztetések során a minisztérium és a hírközlési hatóság - utóbbi az operátorokkal lefolytatott konzultációt követően - igyekezett megtalálni azt az egyensúlyi állapotot, mely biztosítja, hogy az állam is megfelelő mértékű bevételre számíthat az eljárás lezárásával, ezzel párhuzamosan az operátorok költségei nem nőnek olyan szintre, ami hátráltatja a hálózatépítési beruházásokat.

Az említett országok közül Németországban és Olaszországban az operátorok végül egyaránt 6,5 milliárd euró összegben licitáltak az árverésre bocsátott spektrumokra, a német piacon a szolgáltatók az aukciót mind annak kezdete előtt, mind azt követően élesen kritizálták, részben a szigorú kiépítési kötelezettségekre, részben a drága licencekre hivatkozva.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról