Szerző: Asztalos Olivér

2019. november 28. 13:03

Behódolt az oroszoknak az Apple

Némi huzavona után eleget tett az orosz kormány egyik kérésének az Apple, amely mostantól orosz területként kezeli a 2014 elején annektált Krím-félszigetet. A BBC beszámolója szerint a parlament alsó háza korábban megkérte a cupertinói vállalatot, hogy a 2014 márciusáig Ukrajnához tartozott területet Oroszország részeként jelenítse meg térképében, illetve egyéb szolgáltatásaiban.

A cikk állítja, a két fél hónapok óta tárgyalt a "pontatlanságról". A megegyezés híre annak fényében nem meglepő, hogy az orosz kormány szigorításokat tervez a komplex operációs rendszerrel szállított elektronikai termékeknél, például az okostelefonoknál. A napokban elfogadott törvény szerint 2020 júliusától az érintett készülékekre kötelezően telepíteni kell egy orosz alkalmazásokból álló csomagot, melynek hiányában bírságot róhat ki, valamint akár kitiltásra is ítélheti a gyártót az illetékes hivatal.

A Krím-félsziget megfelelő, orosz regionális beállítások mellett már Oroszország részeként látszik az Apple alkalmazásaiban. Minden más esetben (magyar beállítások mellett is) maradt a korábbi nézet, mely szerint a szóban forgó terület amolyan senki földje, tehát sem Ukrajnához, sem pedig Oroszországhoz nem kapcsolódik. A vitatott területet jelenleg hasonlóan jeleníti meg a Google Maps, mely azonban a helyneveket orosz betűzéssel írja ki. Oroszország 2014 márciusában kapcsolta magához Ukrajnától a Fekete-tenger északi részén elnyúló területet, ám ezt hivatalosan többek között sem az EU, sem pedig az USA nem ismeri el.

apple_weather_rus

Az Apple meghajlásának köze lehet ahhoz a közelmúltban elfogadott törvényhez, mellyel az orosz kormány az összes, komplex operációs rendszerrel piacra kerülő termékre egy orosz programcsomagot akar telepíttetni. A hivatalos álláspont szerint ezzel csak az orosz piaci szereplőket akarják védeni, illetve a külföldi szolgáltatások befolyását csökkenteni. Egyelőre sem az érintett készülékek listája, sem pedig a programcsomag részletei nem publikusak, ám többen már attól tartanak, hogy a lépés hátterében elsősorban a kényelmes megfigyelés lehetősége áll, bizonyos alkalmazásokkal pontosabban követhetnék nyomon az állampolgárok életét.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Érdekes lesz látni, hogy a szabályozás pontosan mely termékeket érinti majd, illetve azt hogyan tudják a gyártók adaptálni. Az Engadget által idézett egyik Apple alkalmazott szerint a kérés nagyjából egyenértékű lenne a hivatalos jailbreakinggel, amely óriási biztonsági kockázatot jelentene, ezt pedig a cupertinói cég egyszerűen nem tolerálhatja. Mindez azonban még nem jelenti azt, hogy az Apple nem próbál majd megfelelni a törvénynek, ellenkező esetben ugyanis könnyen a relatíve nagy piacon kívül találhatja magát. Tavaly nagyjából 7,5 milliárd dollár értékben adtak el okostelefont Oroszországban, mely összeg 16 százaléka az Apple kasszájában landolt, a Samsung mögötti második helyre rangsorolva a céget.

Kína már megvolt

Az esetleges engedmény annak tükrében nem lenne meglepő, hogy az Apple eddig láthatóan szinte bármit megtett, hogy beléphessen, majd pedig ott is maradhasson a hatalmas piacot jelentő Kínában - szemben például a Google-lel. Az Apple törekvése többek között odáig vezetett, hogy a cég a helyi törvényekre hivatkozva az összes kínai felhasználó adatait átadta egy állami vállalatnak, a lokális iCloud adatközpontok kezelését pedig tavaly március óta a Guizhou-Cloud Big Data (GCBD) állami ellenőrzésű vállalata végzi. Hab a tortán, hogy az iOS egyik friss verziójában eltűnt a hangulatjelek közül a Kínával ugyancsak vitás helyzetben álló Tajvan zászlója, amit hongkongi tüntetésekhez mankót nyújtó HKmap.live app követett néhány héttel ezelőtt, egyes teóriák szerint azért, hogy a vállalat megfeleljen az óriási piacot jelentő ország diktatórikus vezetésének. Mindez kettős mércét rajzol ki, hisz eközben az Apple a hazai piacot jelentő Amerikában (látszólag) tűzzel-vassal küzd a felhasználói adatok védelméért és a szabadságjogokért.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról