Szerző: Asztalos Olivér

2019. október 10. 14:30

Ismét lefeküdt Kínának az Apple

Másodjára is kikerült a hongkongi tüntetésekhez mankót nyújtó HKmap.live alkalmazás az App Store-ból. Az Apple néhány napon belül harmadszor gondolja meg magát a kényes ügyben, minden bizonnyal a kínai kormány közvetett nyomására.

Legújabb döntésének indoklásában az Apple arra hivatkozik, hogy a szóban forgó app fokozhatja az erőszakot, illetve veszélyezteti a rendőrség munkáját és a közbiztonságot. A vállalat először múlt héten vette le kínálatából az alkalmazást, amely viszont pár nappal később ismét letölthetővé vált az App Store-ban. Az Apple vélhetően egy kínai médium kritikája miatt döntött most a mellett, hogy végleg elérhetetlenné teszi a HKmap.live alkalmazást.

A szóban forgó egyszerű app a rendőri jelenlétet mutatja Hongkongban, közel valós időben. Az információt a rendfenntartó szervek elkerüléséhez, illetve akár szervezett megtámadásukhoz is fel lehet használni. Az Apple utóbbira hivatkozva törölte az alkalmazást, miután az illetékes kiberbiztonsági és bűnüldözési irodával arra jutott, hogy a HKmap.live-ot elsősorban támadások megtervezéséhez használták fel. A vállalat állítja, az alkalmazással bizonyos esetekben célzottan az állomásozó rendőröket vették célba, de arra is volt példa, hogy az erőszakos tüntetők így kerülték ki a rendfenntartókat és támadtak a békés, ártatlan lakosságra.

cook_china

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A tüntetésből kimaradt hongkongiak szerint ugyanakkor a HKmap.live a lakosság többségének nyújtott segítséget abban, hogy a napi rutin közepette kikerüljék a veszélyes összecsapásokat. A Twitteren megjelent posztok szerint az alkalmazásnak hála többeknek sikerült elkerülni a könnygázzal elárasztott utakat, ezzel pedig az esetleges balesetveszélyt, sérülést. A helyiek szerint az elmúlt hetekben a rendőrség egyre sűrűbben vetett be könnygázt az erőszakos összecsapások elszaporodása miatt.

Miután pár nappal ezelőtt az Apple visszavette kínálatába a szóban forgó alkalmazást, a kínai People’s Daily kritikus hangot ütött meg a lépéssel kapcsolatban. Egy véleménycikk szerint az app egyértelműen segíti a tüntetéseket, amely felveti a cupertinói vállalat esetleges bűnrészességét. A cikk egy az Apple zenei kínálatában megjelent dalt is megemlít, amely Hongkong függetlenségét hirdeti. A People’s Dailyben megjelent írás továbbá felhívja a figyelmet, hogy az Apple-nek komolyabban el kellene gondolkoznia átgondolatlan és vakmerő üzleti lépéseinek esetleges következményein.

Kínának akármit

Az Apple eddig láthatóan szinte bármit megtett azért, hogy beléphessen, majd pedig ott is maradhasson a hatalmas piacot jelentő Kínában - szemben például a Google-lel. Az Apple törekvése többek között odáig vezetett, hogy a cég a helyi törvényekre hivatkozva az összes kínai felhasználó adatait átadta egy állami vállalatnak, a lokális iCloud adatközpontok kezelését pedig tavaly március óta a Guizhou-Cloud Big Data (GCBD) állami ellenőrzésű vállalata végzi. Hab a tortán, hogy az iOS egyik friss verziójában eltűnt a hangulatjelek közül a Kínával ugyancsak vitás helyzetben álló Tajvan zászlója, egyes teóriák szerint azért, hogy a vállalat megfeleljen az óriási piacot jelentő ország diktatórikus vezetésének. Mindez kettős mércét rajzol ki, hisz eközben az Apple a hazai piacot jelentő Amerikában (látszólag) tűzzel-vassal küzd a felhasználói adatok védelméért és a szabadságjogokért.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról