:

Szerző: Koi Tamás

2019. november 19. 11:03

Továbbra is teljes bizonytalanságban a Huawei partnerei

Hétfőn harmadik alkalommal adott ki általános érvényű kereskedelmi licenchosszabbítást a Huawei Technologies-re vonatkozóan az Egyesült Államok, azaz egyelőre szó sincs arról, hogy a Kína és az USA közt feszülő gazdasági/politikai ellentétekre visszavezethető, május óta élő kereskedelmi embargó megszűnne.

Ismét meghosszabbította az Egyesült Államok azt a májusban kiadott általános érvényű, ideiglenes kereskedelmi licencet, melynek köszönhetően amerikai vállalatok újabb 90 napig tovább üzletelhetnek a kínai Huawei Technologies-sel. Az immár harmadik alkalommal kiadott ideiglenes licenc jól tükrözi az USA taktikáját: különféle kémvádak alapján, export és importkorlátozásokkal úgy meggyengíteni a Huawei-t, hogy az az Egyesült Államokban, de lehetőleg az Egyesült Államok szövetségeseinél se maradhasson tényező, vagy legalábbis csökkenjen a befolyása. Az ideiglenes kereskedelmi licencek mindeközben minimalizálják, de legalábbis csökkentik az amerikai cégek veszteségeit, legyenek beszállítók, vagy kis távközlési cégek.

ÚJABB HALADÉK

Az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériuma Donald Trump elnök rendelete alapján májusban tette rá a Huawei Technologies-t és annak több tucat leányvállalatát az ország belbiztonságát potenciálisan veszélyeztető entitások listájára (entity list). A vonatkozó törvények értelmében az ezen a listán szereplő cégeknek az USA-ban működő cégek nem adhatnak el amerikai technológiát, illetve tilos ezektől a cégektől vásárolni - előbbi a Huawei több beszállítóját (elsősorban chipgyártókat), utóbbi pedig a kisebb, a Huawei berendezéseit használó amerikai távközlési cégeket érinti rendkívül érzékenyen.

huawei_blur

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az általános ideiglenes kereskedelmi licencre az amerikai retorika szerint éppen azért van szükség, hogy az érintett amerikai cégek számára az átállást megkönnyítse - ezzel párhuzamosan a kormányzat már többször ígéretet tett rá, hogy egyes cégeknek szigorú elbírálás alapján határozatlan idejű kereskedelmi licencet is biztosít, ilyent azonban mindeddig még egyetlen amerikai vállalat sem kapott.

Az amerikai cégek Huawei-jel való együttműködésének korlátozása a Kínával folytatott gazdasági hidegháború egyik legkomolyabb eleme volt az év tavaszától kezdődően - noha az nem csak a kínai feleknek volt fájdalmas, hiszen a Huawei rengeteg pénzt hagyott ott amerikai vállalatoknál. A gyártó tavaly csak az Intel, Qualcomm és Micron chipjeire mintegy 11 milliárd dollárt költött el. De mások mellett a Broadcomot is fájdalmasan érintette a lépés, a cég néhány hete arról beszélt, idei éves árbevételét már most 2 milliárd dollárral rövidítették meg a Huawei ellen hozott intézkedések.

A Huawei az újabb ideiglenes kereskedelmi licencről az eddig megszokott kommunikációs stratégia alapján nyilatkozott, azaz a cég ezúttal is leszögezte, hogy annak nem lesz számottevő hatása az üzletmenetre. A kínai vállalat ugyanakkor ismét felszólította az amerikai kormányzatot, hogy ne diszkrimináljon kínai cégeket és a "kereskedelmi problémákat" ne politizálja.

HOMÁLYZÓNA

A sorozatos ideiglenes kereskedelmi licencekkel azonban az Egyesült Államok láthatóan nagyon is tudatosan taktikázik, hiszen az embargó folyamatos napirenden tartásával teljes bizonytalanságban tartja nem csak a Huawei-t, hanem annak összes partnerét. Bár a kínai cég álláspontja szerint a központi termékkör, vagyis a mobilhálózati berendezések amerikai technológia nélkül is legyárthatók azonos minőségben, szakértők korábban már többször hangot adtak annak, hogy egyes komponensek helyettesítése korántsem olyan triviális, ahogy azt a Huawei láttatni szeretné.

Az is látható ugyanakkor, hogy a Huawei semmiféleképpen nem kívánja elereszteni ezt az üzletágat, már csak azért sem, mivel a folyamatban lévő 5G-s hálózatépítések révén a cég tekintélyes üzleteket köthet a következő években. Az embargó emellett kihat a fogyasztói termékeket, tehát okostelefonokat, tableteket, PC-ket gyártó részlegre is, ami jelenleg többségében még mindig belpiacra termel, és bár fájna, ha a kereskedelmi szankciók hatására esetleg visszavonulót kéne fújni az európai piacról, ez még aligha rengetné meg alapjaiban a kínai gyártóóriást.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 29. 15:12

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.