:

Szerző: Koi Tamás

2019. október 28. 11:06

Egymilliárd font juthat az angol vidék mobilos fejlesztésére

A négy brit mobilszolgáltató, illetve a brit kormány összefogásával közösen bővülhet a nagy sávszélességű mobilnetes infrastruktúra a vidéki Anglia számára. 

Az egész világon egyedülállónak számító iparági és kormányzati összefogás keretein belül jöhet létre az a hálózatfejlesztési projekt, melytől az angol vidék mobilhálózati, illetve elsősorban mobilnet-ellátottságának jelentős javulását várják a helyi szolgáltatók és a brit kormány. Az országban tradicionálisan rossznak számító vidéki hálózati lefedettséget a közös beruházási projekt révén 2025-re 95%-ra tervezik növelni az érintettek, mintegy egymilliárd angol fontnyi, azaz mai árfolyamon nagyságrendileg 380 milliárd forintos befektetéssel.

A fejlesztésekkel kapcsolatos konkrét tervek és a megállapodás jelenleg is körvonalazódik, ugyanakkor a kalkulációk szerint mintegy 280 ezer brit háztartásban - zömében farmokon és tanyákon - illetve 16 ezer kilométernyi vidéki útszakaszon lehet végre minden operátornak térereje a munkálatok befejezését követően. Bár napjainkban minden az 5G-s fejlesztésekről szól, a mostani megállapodás kifejezetten a 4G-s infrastruktúra bővítésére jött létre.

cell_rural

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az egyezség különlegessége, hogy az egymilliárd fontnyi fejlesztési költségből a négy nagy brit szolgáltató (EE, O2 UK, 3 UK, Vodafone UK) 530 millió fontot vállalna fel, amihez az angol kormány további 470 millió fontos fejlesztési támogatást nyújtana. Az operátorok az érintett hálózati szakaszokat és cellákat közösen építhetnék és üzemeltethetnék, ami egyben azt is jelentené, hogy a most jellemző gyakorlattal ellentétben ezeken a területeken mindegyik operátor szolgáltatása elérhető lenne.

További érdekessége az együttműködési tervezetnek, hogy a kormány nem csupán pénzzel, hanem a vészhelyzeti célra létrehozott saját tulajdonú infrastruktúra részleges rendelkezésre bocsátásával is segíti az ellátottság bővítését. Becslések szerint csak ez 2 százalékpontnyi földrajzi lefedettség-növekedést tesz lehetővé a vidéki régiókban mind a négy érintett szolgáltató esetében.

Az angol piacon várhatóan létrejövő megállapodást több, hasonló egyezség létrejötte követheti Európában, igaz, ezek az egyezségek már jellemzően inkább az 5G-s szolgáltatás-ellátottság növelésére vagy éppen gyors(abb) kiépítésére fókuszálnak. Ezen a téren az állami szerepvállalás kérdése számos országban - így köztünk Magyarországon - is napirenden van, azaz jellemzően az állam olyan területeken segíthetné az infrastruktúra-építést vagy akár üzemeltetést, ahol piacilag nem megtérülő a szolgáltatók számára az építkezés. Hazánkban erről elsőként az 5G Koalíció nyári nyilvános plenáris ülésén beszélt dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

 

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 14:39

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.