Szerző: HIRDETÉS

2019. október 20. 11:00

Lenovo ThinkBook: laptop örökmozgóknak

Májusban új PC-s almárkát mutatott be a Lenovo. Az elsősorban kis- és középvállalkozásoknak szánt ThinkBookkal egy modern fogyasztóközpontú munkaeszköz létrehozását tűzte kis célul a piacvezető gyártó. A tervezők egy olyan ultravékony vállalati eszközt alkottak meg, amely ötvözi a modern stílust az üzleti szintű, beépített biztonsági szolgáltatásokkal. A ThinkBook lehetővé teszi, hogy a cégek modern, mégis költséghatékony eszközzel olyan előnyökhöz jussanak, amelyekkel könnyedén bevonzzák a technológia iránt érdeklődő fiatalokat.

Munkavállalás szempontjából a korábbi generációk nagyon helyfüggőek voltak, ma már a digitalizáció hatására ez jelentősen lecsökkent. Egy nem helyfüggő munkahely azonban számtalan olyan változást igényel, amire három évvel ezelőtt az IT szakemberek még nem feltétlenül voltak felkészülve. Egy munkahely kialakításakor fontos szem előtt tartani a technológiai fejlődés okozta változásokat, amelyek életvitelünkre is kihatnak. Az Y generáció például a leginkább internetfüggő, számukra a digitális eszközök a legjobb barátaik, a Z generáció pedig már együtt nőtt fel a digitalizációval. A jövő generációjának ráadásul valószínűleg nem egy munkahelye lesz, hanem több cégnek fog dolgozni.

"Kezdetben az IT cégek is sokkal kötöttebben működtek. Szigorú munkaidő volt, dress code, külön munkahelyi és otthoni számítógép. Ma már ez szinte elképzelhetetlen. A Lenovo irodája sem szürke-fekete, hozzánk is betörtek a színek, megjelentek a dizájner bútorok, van lehetőség home office-ra, és az öltözködésünk is lazult. Ezek olyan változások, amelyekhez a digitális eszközöknek is idomulniuk kell" – fűzte hozzá Lukács Anita, a Lenovo Magyarország ügyvezető igazgatója.

massolit_books_and_cafe

A Lenovo mindezek mentén definiálta almárkáját, amely tehát modern, de letisztult megjelenés, nem utolsó sorban pedig kedvező árazás mellett nyújt magas számítási teljesítményt. Az árelőny ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a ThinkBook hiányt szenvedne szolgáltatások, biztonság, illetve garancia szempontjából, efféle kompromisszum ugyanis már a kis- és középvállalkozásoknak szánt üzleti notebookok piacán sem engedhető meg.

Három méretben

A Lenovo első körben 13 és 14, majd szeptemberben 15 hüvelykes méretben is piacra dobta a ThinkBook szériát. Utóbbival párhuzamosan egy újabb 14 hüvelykes modell is megjelent, amely csupán 1,4 milliméterrel vastagabb házért (14s: 16,5 milliméter, 14: 17,9 milliméter) cserébe akár 24 gigabájt memóriát, merevlemezt (akár SSD mellé), illetve nagyobb akkumulátort is elbír. A Full HD felbontású kijelzőpanelt is tartalmazó fedlap sík felületen akár 180 fokban kihajthatók, az ultravékony keretnek köszönhetően pedig nagyobb kijelzőt lehetett kisebb kialakítású laptopba szerelni. Az alumíniumból és magnéziumból készült gépház ásványszürke színezést kapott, a vékony kialakításnak köszönhetően pedig a ThinkBook 15 mindössze 1,7, ThinkBook 14 1,5, a ThinkBook 13s pedig 1,34 kilogrammot nyom.

Az opcionálisan háttérvilágítással is rendelkező cseppálló klaviatúra alatt Intel Core processzornak, a standard SSD-nek, illetve akár AMD Radeon diszkrét grafikus gyorsítónak is szorított megfelelő helyet a Lenovo. A 13 hüvelykes modell esetében ez jelenleg a négymagos Core i5-8265U processzort jelentheti, ám a 15 hüvelykes ThinkBookal párhuzamosan a Lenovo bejelentette, hogy az újabb verziók már 10. generációs Intel központi egységekkel kerülnek piacra, akár hat darab processzormaggal. A különféle konfigurációk jellemzően 8 gigabájt DDR4 memóriával érkeznek, ugyanakkor a kategóriában terjedő trenddel ellentétben ez cserélhető módul formájában kerül a gépbe, melynek hála lehetséges a könnyű bővítés. Ugyanez áll az SSD-alapú háttértárra is, amely M.2 formátumú modulként van jelen a különféle ThinkBook konfigurációkban.

tbook_13s_1

A trendeknek megfelelően a gép oldalára egy USB Type-C is felkerült, amely mellé két USB Type-A, egy HDMI port, egy jack aljzat, valamint egy dedikált (slim-tip) töltőcsatlakozó található. A ThinkBook a kor követelményeinek megfelelően a RapidCharge gyorstöltést is támogatja, melynek hála 80 százalékos töltöttségi szint érhető el mindössze egy órányi töltést követően. Üzemidőt tekintve a Lenovo 10 órát ígér a ThinkBook 13s, illetve 11 órát a ThinkBook 14s esetén, a 15 hüvelykes modell pedig legfeljebb 12 órát bír el egyetlen töltéssel.

Biztonság és szolgáltatások

A célközönség igényeinek megfelelően a ThinkBookok a bekapcsológombba épített ujjlenyomat-olvasóval rendelkeznek, amelyet a gyorsabb beléptetéshez többek között a Windows Hello is támogat. Ugyancsak a biztonsághoz kapcsolódik, hogy a kijelző felett húzódó HD kamera megkapta a Lenovótól ismert ThinkShutter takaróreteszt. Mindezek mellett a notebookok támogatják a TPM 2.0-t a különféle Windows 10 biztonsági funkciók és a felhasználói adatok titkosításának engedélyezéséhez.

tbook_13s_2

A notebookok beépített szolgáltatásokat is felvonultatnak, főleg olyan kisvállalatok számára, amelyek nem rendelkeznek saját támogatói csapattal. Ezek közül kiemelendő az előre telepített Lenovo Vantage szoftver, ami képes a preventív hardverdiagnosztikát, a személyre szabott hardveres beállításokat és a legfontosabb frissítések telepítését elvégezni. A ThinkBook továbbá számos üzleti szintű szolgáltatással rendelkezik, mint például a Lenovo Premier Support, a garanciakiterjesztés és a garanciaidő növelés, vagy a másnapi támogatás, illetve a nemzetközi garancia szolgáltatás, amelyekkel minimalizálni lehet az időveszteséget.

[A Lenovo megbízásából készített fizetett anyag]

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.

GEMINI

3

Licencelné az Apple a Google generatív MI modelljét

2024. március 18. 10:34

A Google Gemini hozná el a generatív képességeket az iPhone-okra, legalábbis már zajlanak az erről szóló tárgyalások. A részleteket egyelőre még nem véglegesítették a felek.