Szerző: Asztalos Olivér

2019. október 17. 16:00

Jobb és drágább notebookokat vesznek a magyarok

Négy éve még 120-150 ezer forintért, idén azonban már átlagosan 223 ezer forintos bruttó áron választanak noteszgépeket a vásárlók a Notebook.hu-nál - ami mintegy 23 000 forinttal magasabb a hazai átlagnál. Jelenleg a gamer készülékek népszerűsége hajtja előre a legjobban a magyar piacot (is), amelyre a nagyobb hazai kiskereskedések dedikált stratégiával reagáltak.

HIRDETÉS

Egyre érettebbé válik a magyar notebook-piac: a GfK statisztikái szerint az átlag magyar ötévente cseréli le számítógépét, egy tipikus vásárló élete negyedik vagy ötödik hordozható gépét vásárolja meg az idei évben. "Mivel az utóbbi években a noteszgépek kiforrottabbá váltak, ezért ritkábban kell cserélni őket, ugyanakkor azt tapasztaljuk,hogy ha már rászánta magát a cserére egy vásárló, akkor általában a korábbinál nagyobb tudású modell választ" - mondta el Farkas András, a Notebook.hu ügyvezetője. Míg négy évvel ezelőtt a notebookok többségét még üzletben vásárolták Magyarországon, addig mostanra az online megrendelés lett a gyakoribb (60 százalék) az offline vásárlásnál (40 százalék).

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Bár főbb paramétereik miatt kevésbé könnyen hordozhatóak, az eladott noteszgépek nagyobbik hányada (65 százalék) 15-16 hüvelyk közötti képátlóval rendelkezik. Ennél érdekesebb részlet, hogy az elmúlt évek során szoftver-szempontból jelentősen kifehéredett a piac, mostanra ugyanis a gépek 70 százalékát legális operációs rendszerrel együtt vásárolják. Bár a noteszgépek piaca itthon összességében zsugorodik, ez leginkább a belépőszintű, és alsókategóriás (bruttó 200 ezer forint alatti árú) modelleket érinti.

A statisztikák egy részét nyújtó Notebook.hu esetében ezt a visszaesést ellensúlyozza, hogy az ennél drágább gamer, tehát az alapgépeknél erősebb grafikus gyorsítóval szerelt, játékok futtatására optimalizált noteszgépek eladásai 35 százalékkal bővültek mindössze egy év leforgása alatt, ami mintegy 15 százalékkal jobb a hazai átlagnál. A gamer gépek mellett a könnyű és vékony kivitelű, ám nagyteljesítményű hardverrel szerelt hordozható munkaállomások eladásai is emelkedni kezdtek: a jellemzően 300 ezer forintnál drágább modellek már alkalmasak komolyabb grafikus, videós vagy tervezési feladatokra, de a kreatív vagy mérnöki munkát végzők mellett már azok is előszeretettel vásárolják ezeket, akik hobbiszinten fotóznak vagy videóznak.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 30. 20:09

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.