Szerző: Asztalos Olivér

2019. október 17. 16:00

Jobb és drágább notebookokat vesznek a magyarok

Négy éve még 120-150 ezer forintért, idén azonban már átlagosan 223 ezer forintos bruttó áron választanak noteszgépeket a vásárlók a Notebook.hu-nál - ami mintegy 23 000 forinttal magasabb a hazai átlagnál. Jelenleg a gamer készülékek népszerűsége hajtja előre a legjobban a magyar piacot (is), amelyre a nagyobb hazai kiskereskedések dedikált stratégiával reagáltak.

Egyre érettebbé válik a magyar notebook-piac: a GfK statisztikái szerint az átlag magyar ötévente cseréli le számítógépét, egy tipikus vásárló élete negyedik vagy ötödik hordozható gépét vásárolja meg az idei évben. "Mivel az utóbbi években a noteszgépek kiforrottabbá váltak, ezért ritkábban kell cserélni őket, ugyanakkor azt tapasztaljuk,hogy ha már rászánta magát a cserére egy vásárló, akkor általában a korábbinál nagyobb tudású modell választ" - mondta el Farkas András, a Notebook.hu ügyvezetője. Míg négy évvel ezelőtt a notebookok többségét még üzletben vásárolták Magyarországon, addig mostanra az online megrendelés lett a gyakoribb (60 százalék) az offline vásárlásnál (40 százalék).

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Bár főbb paramétereik miatt kevésbé könnyen hordozhatóak, az eladott noteszgépek nagyobbik hányada (65 százalék) 15-16 hüvelyk közötti képátlóval rendelkezik. Ennél érdekesebb részlet, hogy az elmúlt évek során szoftver-szempontból jelentősen kifehéredett a piac, mostanra ugyanis a gépek 70 százalékát legális operációs rendszerrel együtt vásárolják. Bár a noteszgépek piaca itthon összességében zsugorodik, ez leginkább a belépőszintű, és alsókategóriás (bruttó 200 ezer forint alatti árú) modelleket érinti.

A statisztikák egy részét nyújtó Notebook.hu esetében ezt a visszaesést ellensúlyozza, hogy az ennél drágább gamer, tehát az alapgépeknél erősebb grafikus gyorsítóval szerelt, játékok futtatására optimalizált noteszgépek eladásai 35 százalékkal bővültek mindössze egy év leforgása alatt, ami mintegy 15 százalékkal jobb a hazai átlagnál. A gamer gépek mellett a könnyű és vékony kivitelű, ám nagyteljesítményű hardverrel szerelt hordozható munkaállomások eladásai is emelkedni kezdtek: a jellemzően 300 ezer forintnál drágább modellek már alkalmasak komolyabb grafikus, videós vagy tervezési feladatokra, de a kreatív vagy mérnöki munkát végzők mellett már azok is előszeretettel vásárolják ezeket, akik hobbiszinten fotóznak vagy videóznak.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

7

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.