Szerző: Asztalos Olivér

2019. június 25. 12:16

Töretlenül hisz a játékosok vásárlóeréjében a PC-piac

Míg az idei évben helyenként kisebb visszaesésre, addig a következő háromban már stabil növekedésre számít a játékosoknak szánt PC-s termékek piacán az IDC.

A piackutató friss elemzése szerint az első negyedévben 6,2 százalékkal csökkent a gamer PC-k (desktop és notebook) értékesítése, köszönhetően a tavalyi GPU-s készletfelhalmozódásnak. A számítógépekkel szemben a játékosoknak szánt monitorok iránt szabályosan kilőtt a kereslet, az IDC szerint ugyanis egy év alatt 48,6 százalékkal ugrottak meg az értékesítések, hála az egyre népszerűbb kétmegjelenítős kiépítéseknek.

Lebontva, az asztali rendszerekből 3,5 millió talált gazdára, amely 10,6 százalékkal múlja alul a 2018 első negyedévében regisztrált értéket. Az IDC szerint ennek több oka van, kezdve a már említett GPU-s raktárkészlet felhalmozódással. A piackutató emellett megjegyzi, hogy újabb PC vásárlása helyett többen inkább fejlesztették konfigurációkat, végül, de nem utolsó sorban a kínai makroökonómiai helyzet is kedvezőtlenül hatott az eladásokra. A gamer notebookok piacát kevésbé befolyásolta a több szempontból is kedvezőtlen helyzet, melynek hála mindössze 2 százalékkal mérséklődtek az eladások. Ezt ugyancsak a GPU-knak tulajdonítja az IDC, amely szerint a piac az Nvidia RTX-es mobil sorozatára várt a vásárlásokkal.

idc_gmr

A gyártókat tekintve nincs túl nagy meglepetés, a top 5-ben ugyanis a HP, a Lenovo, a Dell, az Asus, illetve az Acer található, amely a gamer termékekkel nem foglalkozó Apple hiányától eltekintve megfelel a komplett PC-piac rangsorának. Az IDC megjegyzi, hogy a szóban forgó 5 gyártó a piac 62,9 százalékát húzta be az első negyedévben, amely 4,5 százalékpontos emelkedést jelent 2018 hasonló időszakához mérten, vagyis a kisebb gyártók kezdenek még inkább kiszorulni.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A piackutató azt várja, hogy az év második felében egyértelműen nőni fognak az értékesítések. Ezt a GPU-s ráktárkészletek normalizálódására, illetve a GeForce RTX kártyák képességeit kiaknázó további játékok érkezésére alapozza a piackutató, amely majd kellő motivációt nyújthat az újabb vásárlásokhoz. Az IDC a feltörekvőben lévő AMD-re is kitér, amely elsősorban a középkategóriás rendszerek piacán okozhat fejfájást konkurenseinek, vagyis az Nvidiának és az Intelnek.

Az év második felére várt gyarapodásra alapozva a piackutató összesen 7,3 százalékos növekedést vár 2019-re, melyben az asztali PC-k és a notebookok, illetve a monitorok egyaránt benne vannak. Ennél egy fokkal érdekesebb, hogy az IDC 2023-ig további növekedéssel kalkulál. A játékosoknak szánt desktopok átlagos éves növekedési ütemet (CAGR) 3,2 százalékra várják piackutatók, a notebookoknál pedig 8,8 százalékot prognosztizálnak a piackutatók. A legnagyobb növekedést a monitorok piacán reméli az IDC, amely a 12,1 százalékos éves növekedést alapul véve 57 százalékkal több értékesített gamer monitort jelentene 2023-ban.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

7

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.