Szerző: Asztalos Olivér

2017. március 29. 12:38

Megérkeztek a Kaby Lake Xeonok

Új, belépő munkaállomásokba szánt Xeon processzorokat jelentett be az Intel, immár Kaby Lake alapokon. A vállalat Skylake architektúrájára építő E3-1200 v6 sorozata összesen 8 új terméket vonultat fel.

Szokás szerint csendben érkezett meg az új, belépő munkaállomásokba szánt Xeon processzorcsalád. A frissített 14 nanométeres gyártási eljárással (14NM+) készített, LGA1151 tokozású Kaby Lake chipeket E3-1200 v6 típusjelzés alatt dobta piacra az Intel, összesen nyolc kivitelben. Ezek kivétel nélkül négymagos modellek, három típus pedig integrált GPU-t is kínál.

A processzorok alapórajele 3 és 3,9 gigahertz között mozog, a turbózott érték pedig 3,5-től 4,2 gigahertzig terjed. A lapkák többnyire 8 szálat kezelnek, a két legolcsóbb modell kivétel, amelyek a Hyper-Threading letiltása miatt csak 4-gyel birkóznak meg. A TDP érték öt esetben 72 watt, az integrált grafikát kínáló modellek esetében pedig 73 watt a fogyasztási keret. A HD P630 típusjelzésű GPU és a Core márkanév alatt piacra kerülő processzorok HD Graphics 630 grafikus egységének képességei egyeznek, különbség tehát csak az elnevezésben van.

A legolcsóbb processzor most is 193 dollárba kerül majd, ez 4 szálat támogat, órajele 3,0/3,5 gigahertz, grafikus egység nem jár mellé, TDP-je pedig 72 wattos. A széria csúcsáért a fenti összeg több mint háromszorosát, 612 dollárt kell kicsengetni: a grafika itt is lemaradt, a csúcs-Xeon ugyanakkor már 8 szálat kezel, 3,9/4,2 gigahertzes órajelekkel, változatlanul 72 watt mellett. Az új modellek természetesen mind támogatják az akár 16 gigabájtos puffer nélküli DDR4-2400 modulokat, ECC vagy ECC nélküli konfigurációban - összesen legfeljebb 64 gigabájtig.

E3-1200 v6 vs. E3-1200 v5 (forrás: AnandTech)

Az Intel az előző generációhoz hasonlóan megköti a felhasználók kezét alaplapok tekintetében, az új Xeon lapkák is csak szerveres chipsetekkel használhatók. Ezzel a vállalat az átfedéseket igyekszik megszüntetni a vállalati és a magáncélra szánt eszközök piaca között, ugyanakkor egyes gyártók a munkaállomásokba szánt alaplapokat konzumer köntösben dobják piacra (pl. Gigabyte X170-Extreme ECC). Az új processzorokhoz az előző generációhoz készített C232, illetve C236 chipsetes alaplapokra, illetve egy megfelelő BIOS frissítésre van szükség, ami tartalmazza az új processzorok támogatását.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Érdekesség, hogy a E3-1200 v6 processzorokkal szerelt rendszerek is támogatják az Optane SSD-ket, tehát a korábbi lapkakészletekkel is működhet a gyorsítótárazás, a támogatás csupán szoftver, pontosabban BIOS frissítés kérdése. Az Intel szerint ugyanakkor csak bizonyos OEM konfigurációkba kerül Optane, bár ez nem túl nagy érvágás, hisz az első modellek létjogosultsága erősen megkérdőjelezhető.

A Fujitsu és a Lenovo már felkészült

A processzorok bejelentésével párhuzamosan megérkeztek az első azokra épülő konfigurációk is. A Fujitsu első körben három Primergy toronyszervert (TX1310 M3, TX1320, TX1330 M3), valamint egy rackszervert (RX1330 M3) jelentett be az egyutas rendszerekhez illeszkedő Xeon E3-1200 v6 processzorokra építve. Ezek közül talán az ultrakompakt TX1320 M3 a legérdekesebb, a mindössze 13,3 liter űrtartalmú rendszer a piacon elérhető legkisebb toronyszerverek egyike. Jellemzői közül említést érdemel az akár nyolc 2,5 hüvelykes meghajtó, a RAID-vezérlő, a 4 PCIe-bővítőhely, valamint a TPM 2.0 képesség. A szerver megbízhatóságát redundáns tápegység fokozza.

A Lenovo első körös megoldásai a munkaállomások piacát célozzák. A ThinkStation P320 kiépítéstől függően (12 literes SFF vagy 25 literes torony) akár két darab NVIDIA Quadro P1000 vagy P4000 grafikus kártyát is tartalmazhat, a legfeljebb két darab PCIe csatolós M.2 SSD mellé pedig 2,5 és 3, 5 hüvelykes meghajtókat (SSD vagy HDD) is lehet kérni. A konfigurációhoz Thunderbolt 3, USB 3.1, FireWire vagy eSATA port is kérhető, a forgalmazás április végén kezdődik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról