Szerző: Asztalos Olivér

2019. október 4. 12:50

Lassíthatja a vezeték nélküli töltést a legújabb iOS

A vezeték nélküli töltéshez kapcsolódó sokadik furcsa eset került felszínre az Apple-nél.

Az AppleInsider beszámolója szerint a cupertinói cég az iOS 13.1-gyel 5 wattra, azaz a minimális szintre korlátozta bizonyos töltőknél az elérhető teljesítményt. Az eset annak fényében érdekes, hogy erről az Apple még említést sem tesz a szóban forgó rendszer leírásában, illetve arról sincs még semmiféle hivatalos információ, hogy pontosan mely töltőkkel érhető el a magasabb, 7,5 wattos teljesítmény. A helyzet pikantériája, hogy a vállalat továbbra sem állt elő saját vezeték nélküli töltővel, miután az AirPower koncepciója csúfosan elbukott.

A ChargeLAB-ra hivatkozó AppleInsider szerint a probléma a szeptemberben megjelent iPhone 11, iPhone 11 Pro és Pro Max, illetve a tavaly piacra került iPhone Xs és Xs Max készülékeket érinti. A tesztek alapján az iOS 13.1-et futtató iPhone 11 teljes töltése nagyjából 40 perccel hosszabbra nyúlik egyes töltőkkel. A ChargeLAB állítja, legújabb rendszerével az Apple a fixfrekvenciás feszültségszabályzás képességéhez kötötte az 5 wattnál magasabb töltési teljesítményt, amellyel a cég mérnökei kiegészítették a 2017-ben implementált Qi szabványt. Érdekesség, hogy a nyílt szabvány 1.2.4-es verziója átvette az Apple fejlesztését, azonban arra mindeddig nem volt példa, hogy bármely gyártó ehhez kötötte volna a vezeték nélküli töltés teljesítményét.

qiphone

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az Apple által értékesített, harmadik féltől származó töltők támogatják a 7,5 watthoz szükséges feszültségszabályzást, vagyis az iPhone-ok által még kezel maximális értéket. (A Qi szabvány jelenlegi csúcsa 15 watt.) A vállalat a Belkin, Mophie, Native Union, Anker, illetve Logitech egyes vezeték nélküli töltőit árulja üzleteiben miután az AirPowert közel két év után sem sikerült piacképes formába hozni. Dan Riccio, a vállalat hardveres fejlesztésekért felelős alelnöke még tavasszal közölte, hogy a tervezőcsapata végül nem tudta elérni a kitűzött, magas minőségi elvárásokat, így inkább beszántották a projektet. Az AirPower megjelenésére számító vásárlóktól akkor elnézést kért Riccio, aki továbbá leszögezte, cége elkötelezett marad a jövőt jelentő vezeték nélküli megoldások iránt.

Pletykák szerint nem ez volt az Apple egyetlen problémája az androidos gyártók által már régóta gond nélkül alkalmazott technológiával. A korábban több független forrás által emlegetett kétirányú vezeték nélküli töltés kimaradt az idei iPhone-ból. A cupertinói tervezők állítólag nem voltak elégedettek a töltés hatékonysággal, ezért a megjelenés előtt inkább elvetették a funkciót. Az Apple egyébként az utolsók között implementálta okostelefonjaiba a vezeték nélküli töltést, mindössze 2 évvel ezelőtt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról