Szerző: Asztalos Olivér

2019. április 1. 11:26

Apple kudarc: mégsem kerül piacra az AirPower töltő

A levegőbe beszélt az Apple: mégsem jelenik meg a bő másfél éve beharangozott AirPower "szupertöltő".

Mégsem kerül piacra az Apple vezeték nélküli töltője, az AirPower - derül ki Dan Riccio, a vállalat hardveres fejlesztésekért felelős alelnökének rövid nyilatkozatából. A szakember közleménye szerint a tervezőcsapat végül nem tudta elérni a kitűzött, magas minőségi elvárásokat, így inkább beszántották a projektet. Az AirPower megjelenésére váró vásárlóktól elnézést kért Riccio, aki továbbá leszögezte, hogy cége továbbra is elkötelezett marad a jövőt jelentő vezeték nélküli megoldások iránt.

airpower-on-airpods-with-wireless-charging-case-box

Az Apple bejelentése sokakat meglepett, hisz az alig két hete bemutatott új AirPods vezeték nélkül tölthető tokjának dobozán már felbukkant egy, az AirPowerre kísértetiesen hasonlító töltő. Ugyancsak a megjelenést erősítették a januári iparági pletykák. Év elején a 9to5Mac még arról adott hírt, hogy a töltő hosszas várakozás után végre gyártásba kerül a Luxshare Precision üzemeiben, az ellátási lánc egy megbízható szereplőjére hivatkozva pedig az is felröppent, január 21-én a Pegatron is megkezdi a készülékek gyártását.

Az a fránya fizika

Arról egyelőre nincs információ, hogy a gyártás végül megindult-e vagy sem. Nem kizárt, hogy az elkészült termékek között kiugróan sok volt a selejt, amit látva, az Apple inkább leállíttatta a termelést. Ezt támaszthatja alá, hogy a szokványos vezeték nélküli töltőknél az AirPower állítólag sokkal komplexebb felépítéssel rendelkezett volna: a vezeték nélküli töltést szolgáló tekercsek három rétegben helyezkedtek volna el, alulról indulva 8-7-7 darabos kialakításban. A szokatlanul sok tekercs kezelése azonban állítólag feladta a leckét a mérnököknek, azok ugyanis túlságosan nagy interferenciát, ezzel pedig tetemes disszipációt generáltak, vagyis az eszköz rendre túlmelegedett. A cég dolgát csak tovább nehezítette hogy egy az iparágban széles körben használt Qi töltési szabvánnyal kompatibilis, de egyedi fejlesztésű szabványt tervezett az AirPowerhez.

A közel két tucat tekercsre azért lett volna szükség, hogy a padon egyidőben lehessen tölteni akár három Apple eszközt is. Az iPhone mellé az Apple Watch, illetve a közelmúltban bemutatott AirPods vezeték nélkül tölthető tokja is felfért volna, tehát az összes zsebben, csuklón, vagy fülben hordott Apple termék akkumulátorát fel lehetett volna tölteni kábelek csatlakoztatása nélkül, miközben a folyamat státuszáról az iPhone kijelzője tájékoztatott volna.

airpower-slide

Az Apple az iPhone X bemutatójakor, azaz még 2017 szeptemberében mutatta meg a nagyközönségnek "szupertöltőjét". Már ekkor furcsa volt, hogy a cég nem ad ki rögtön saját vezeték nélküli töltőt első, a technológiát támogató készülékéhez, az eszköz piacra dobását ugyanis csak 2018-ra ígérte. Közben pedig a tavalyi év is eltelt, bemutatkoztak a következő generációs, iPhone XS modellek, az AirPowerről azonban a gyártó továbbra is mélyen hallgatott - hivatalos tájékoztatást egészen az előző hét végéig nem adott ki annak sorsáról. Ennek fényében nem csoda, hogy sokakban már korábban felmerült, hogy a vállalat a fejlesztési nehézségek miatt elkaszálta az eszközt. Egyes, a vezeték nélküli töltésben járatos szakemberek már a 2017-es bemutatót követően erősen szkeptikusak voltak a megvalósíthatósággal szemben.

Kemény dió a hardver

A vállat az elmúlt pár évben sorozatban futott bele kisebb vagy nagyobb fiaskókba, például egyre több kiegészítője érkezett késve a piacra. Ilyen volt a cég okoshangszórója is, a HomePod a vállalat késlekedése miatt teljesen lecsúszott a 2017-es karácsonyi szezonról, és csak a tavalyi év elején került piacra - de az első generációs AirPods vezeték nélküli fülhallgatóit sem sikerült időben elérhetővé tennie, azok mintegy két hónappal az eredetileg tervezett időpontot követően jutottak csak el a boltokba, erősen limitált példányszámban. Ezek azonban még mindig sokkal kevésbé fájóak lehet a vásárlóknak, mint a tervezési hibával, méregdrágán piacra került termékek. Szintén múlt heti hír, hogy még a legújabb MacBookokban található, harmadik generációs pillangómechanikával szerelt klaviatúrákkal is problémák vannak, megkeserítve egyes felhasználók mindennapjait.

Magyarország egykor pezsgő startup-szcénáját is meglehetősen zilálttá tették az elmúlt évek eseményei, a friss HWSW weekly adásban arra teszünk kísérletet, hogy vendégeink segítségével megértsük a mögöttes folyamatokat.

a címlapról