Szerző: Asztalos Olivér

2019. szeptember 24. 16:12

Belépő- és középszintű AMD vasakat hozhat az október

A novemberre datált csúcskategóriás processzorok előtt új videokártyát is lapkakészletet mutathat be az AMD.

Friss hírek szerint a középkategóriás B550 lapkakészlet, illetve a minden bizonnyal a belépőszintet célzó Radeon RX 5300 XT is októberben, azaz pár héten belül piacra kerül. A videokártya a Radeon RX 550 helyét veheti át az AMD termékpalettáján, a B550-es chipset pedig közvetlenül a X570 alá érkezhet, hivatalos PCI Express 4.0 támogatást hozva a középkategóriás AM4 alaplapok kínálatába.

A Radeon RX 5300 XT lehetséges specifikációiról egyelőre nincs túl sok biztos információ. A Wccftech szerint elképzelhető, hogy a kártya a Navi 14 kódnevű GPU-ra épülhet, amelyhez az AMD 4 gigabájt GDDR5 memóriát társíthat. A híroldal emlékeztet arra, hogy egy hasonló termék már felbukkant a közelmúltban, amelynek teljesítménye szintetikus mérések szerint a Radeon RX 570 szintjén mozog. A kártya várhatóan PCIe 4.0 csatolóval és 75 wattos TDP értékkel érkezik, mely utóbbinak hála nem kíván majd külső tápellátást.

amd_gen4

A B550 lapkakészlet érkezése kevésbé váratlan, bár egyes források csak januárra várták a chipsetet és az arra épülő alaplapokat. A DigiTimes júniusban még azt közölte, hogy idén már nem kerülnek a piacra a B550 vagy A520 chipsettel szerelt AM4-es alaplapok. A tajvani hírforrás szerint ez többek között azt is jelenti, hogy a PCI Express 4.0 támogatás még több hónapig csak a csúcskategóriás X570 lapkakészlet, illetve az arra épülő (drágább) termékek privilégiuma marad.

A Guru3D szerint azonban jóval hamarabb, már októberben megtörténhet a piaci rajt. A magazin szerint a B550 az X470-hez nagyon hasonló képességekkel érkezik. Mindez dióhéjban annyit jelentene, hogy a lapka PCI Express 3.0-s kapcsolaton keresztül kommunikál majd a processzorral, miközben USB 3.1 Gen 2 portból csak kettő, SATA 3-ból pedig "csak 4+4 darabot kínál. A chipset maga tehát jóformán semmilyen előrelépést nem ígér a 400-as sorozatú megfelelőjéhez képest, a B550-re épülő alaplapoknál viszont már hivatalosan is engedélyezett lesz a processzoroldali PCI Express 4.0 támogatást, melyet a korábbi modelleknél egy BIOS frissítéssel lehetetlenített el az AMD.

a címlapról