Szerző: Asztalos Olivér

2019. június 3. 17:30

Mégis cserére kényszerít a PCIe 4.0-hoz az AMD

Mégsem annyira nagylelkű az AMD. A chiptervező egyik alkalmazottjának rövid megszólalása szerint mindenképpen új alaplapot kell vásárolni a nagyobb sávszélességgel kecsegtető PCI Express Gen4 módhoz.

Megvétózza a korábban piacra került AM4-es alaplapok PCI Express 4.0 támogatását az AMD. Robert Hallock, a chiptervező marketing menedzserének egyik reddites hozzászólása szerint az erősen modellfüggő kompatibilitás felesleges félreértéseket szülne, ezért cége végül azon döntésre jutott, hogy a Ryzen 3000-es sorozathoz fejlesztett végleges mikrokódcsomaggal nem lesz elérhető a Gen4 lehetősége. Ennek értelmében első körben csak a felsőkategóriás, X570-es lapkakészlettel szerelt alaplapokkal lehet majd kiaknázni a Matisse kódnevű processzorok PCIe vezérlőjének képességét.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A nyilatkozat hírértékét az adja, hogy egyes gyártók már kiadták a PCI Express 4.0 támogatáshoz szükséges BIOS verziókat. A Gigabyte elsőként jelentkezett a szoftveres frissítésekkel, amelyet több, B450 és X470-es lapkakészlettel szerelt terméke is megkapott. Ezek telepítésével, illetve a július első felére ígért Ryzen 3000-es processzorokkal elérhetővé válhat (vagy inkább már csak válhatott volna) a 3.0-hoz képest sávonként 100 százalékkal nagyobb sávszélességet nyújtó PCI Express 4.0. Asztali PC-knél elsősorban a napokban bejelentett új NVMe SSD-knél lehet jelentősége a Gen4 módnak, mellyel elérhetik, később pedig vélhetően túl is szárnyalhatják a 5000 MB/s-os szekvenciális átviteli sebességet.

Gigabyte-F40-BIOS-PCIE-4.0

Hallock rövid nyilatkozata alapján azonban ez még önmagában nem jelent garanciát a megbízható támogatáshoz, a Gen4 ugyanis szigorúbb követelményeket támaszt az alaplapok huzalozásánál, amelynek nem minden piacon lévő termék felel meg. Az AMD szeretné, ha egyszerű lenne a kompatibilitás kérdése, ám a jelenlegi helyzetben ez túlságosan nagy kockázatot jelent, a szelektív támogatást pedig csak zűrzavart szülne, ezért a cégnél úgy láttak a jobbnak, ha egységesen tiltják a lehetőséget. A nyilatkozat ellenére a chiptervezőnek valószínűleg nem esett annyira nehezére meghozni a döntést, ily módon ugyanis az újabb, X570-es lapkakészlettel szerelt alaplapok felé terelhetőek a vásárlókat. Ezzel az AMD több chipsetet, a gyártópartnerek pedig több alaplapot értékesíthetnek, tehát a potenciális támogatástól megfosztott felhasználókon kívül többen is üdvözölhetik a fájdalmasnak beállított lépést.

Az X570-es lapka egyébként további Gen4 sávokat kínál, tehát a processzorba integrált 20(+4) sávon felül is van lehetőség a piacon elérhető leggyorsabb PCI Express szabvány kiaknázására. Az X570 egyetlen szépséghibája (az arra épülő alaplapok árán túl), hogy igen magas TDP-je miatt az eddig látott termékek többségénél aktív hűtéssel oldották meg a disszipáció elvezetését, amely zajt, hosszútávon pedig porosodást és potenciális hibalehetőséget hordoz. Később várhatóan egy kedvezőbb árcímkével és fogyasztással rendelkező opciót is piacra dob az AMD, a B550 néven érkező chipset megjelenéséről azonban egyelőre nincs pontos információ.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról