Szerző: Koi Tamás

2019. szeptember 6. 10:50

Megújult, de megtartotta korlátait a TV GO

Megújította saját televíziós OTT-platformját a Magyar Telekom. A TV GO-t érintő fejlesztések ugyanakkor elsősorban a lejátszófelület átalakítására korlátozódnak, a tartalmi/műszaki háttér maradt a régi.

Csütörtökön megújította saját üzemeltetésű OTT-platformját a Magyar Telekom. A TV GO mind weben, mind okostelefonokon új felületet/applikációt kapott, ezzel lecserélve az idestova öt éve szinte teljesen változatlan dizájnt. A platform műszaki háttere ugyanakkor nem változott, ezzel együtt bizonyos, kezdetek óta fennálló limitációk is megmaradtak.

A megújult TV GO-val a Telekom saját bevallása szerint egy átláthatóbb, "napjaink igényeihez igazodó" felületet kívánt alkotni hozzáféréstől függetlenül. Az élő és visszanézhető műsorokat, valamint VoD-szolgáltatást egyaránt tartalmazó TV GO-ba megújult magazin is került - a Telekom a magazinos tartalmat az OTT-platform indulásakor lényegében az Origónak szervezte ki, ám annak értékesítését követően megszűnt ez az együttműködés.

tvgo_new

Az új TV GO-t tévéelőfizetéssel rendelkező telekomos ügyfelek és más szolgáltató ügyfelei egyaránt használhatják, telekomosként ugyanakkor jóval szélesebb tartalomválaszték érhető el a platformon (ez jelenleg 88 tévécsatornát takar). Nem változott az a korábbi limitáció, hogy egy előfizetéshez maximum két eszköz (okostelefon, tablet vagy PC) rendelhető hozzá, függetlenül attól, hogy ténylegesen hány streamet szolgál ki a rendszer.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A megújulással nem változott a TV GO-val kompatibilis eszközök köre sem, így bár technológiailag nyilván megvalósítható lenne, továbbra sincs az OTT-szolgáltatások túlnyomó többségénél sztenderdnek számító Chromecast-támogatás, illetve okostévés app. Ennek nyilvánvaló oka, hogy a Telekom nem szeretné, ha az OTT-szolgáltatásával nagy képernyőn tévéznének előfizetők tömegei, ezzel lényegében a saját, otthoni vezetékes vagy sat tévészolgáltatását kannibalizálva.

Könnyen lehet ugyanakkor, hogy a Telekom belátható időn belül kénytelen lesz változtatni ezen a stratégiáján, rövidesen érkezhet ugyanis a szolgáltató új IPTV-platformja, melyet az Ericssonból kiszervezett MediaKind fejleszt (MediaRoom). Ennek a platformnak éppen az jelenti az esszenciáját, hogy eszközöktől függetlenül ugyanazt a tartalmat teszi elérhetővé IP-alapú transzferrel, vagyis mindegy, hogy okostelefonon, tévés appon vagy set-top box segítségével, vezetékes vagy mobilneten keresztül tévézik valaki, ugyanazt a tartalmat kapja.

Az új platform bevezetésének ütemtervét egyelőre nem hozta nyilvánosságra a Telekom.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról