Szerző: Koi Tamás

2016. október 20. 14:15

Minden tévézőt IP-re terelne a Telekom

Egész pályás letámadásba kezd a Magyar Telekom idén év végétől az IP-alapú televíziózásban: Decembertől az új tévéelőfizetők számára már csak egyetlen interaktív platform érhető majd el a szolgáltató kínálatában.

Hosszú távú tartalomterjesztési stratégiájának részeként minden, interaktív megoldások iránt érdeklődő tévés előfizetőt IPTV-re terelne a Magyar Telekom. A cég e cél érdekében december 1-jétől megszünteti a Sat TV szolgáltatás mellé kínált interaktív funkció értékesítését, így a jövőben azt már csak a meglévő ügyfelek vehetik majd igénybe. Ez újabb löketet adhat a 2006-ban létrehozott tévés platform hazai terjedésének, egyben itthon is megágyazhat az IPTV következő generációjának.

Szükségszerű fejlesztés

A Magyar Telekom interaktív Sat TV szolgáltatása éppen öt évvel ezelőtt indult útjára azzal a céllal, hogy az alapvetően lineáris felépítésű műholdas tévés platformot kiegészítse egy kétirányú kommunikációt biztosító közeggel (vagyis a cég lényegében az internetre csatlakoztatta a beltéri egységeket). Ezzel a Telekom számos értéknövelt szolgáltatása megjelenhetett olyan szolgáltatási területeken is, ahol a társaság nem is rendelkezett saját hálózattal, vagy a hálózat paraméterei nem tették lehetővé, hogy a (lineáris) tévés tartalmak megfelelő minőségben megjelenjenek a nézőknél.

Az interaktív Sat TV pályafutásának éppen a megjelenése óta eltelt öt évben végbement technológiai változások és nagyszabású fejlesztések vethetnek véget: "A Telekom országos szélessávú hálózata az elmúlt évek során folyamatosan dinamikusan bővült, így az IPTV szolgáltatáshoz szükséges szélessávú internet szolgáltatás egyre több ügyfelünk számára áll rendelkezésre. A Telekom ezért szeretné az IPTV szolgáltatás irányába terelni azon ügyfeleit, akik az interaktív televíziózás élményét keresik" - nyilatkozta megkeresésünkre a Telekom kommunikációs igazgatósága. Ez egyben azt is jelenti, hogy a jövőben interaktív tévé kizárólag Telekom szolgáltatási területen rendelhető csak meg.

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

A 2006-ban megjelent, akkor még kizárólagosan csak xDSL infrastruktúrán működő IPTV-t a szolgáltató már évekkel ezelőtt áthelyezte a jóval stabilabb és nagyobb sávszélességet biztosító DoCSIS és FTTH hálózatokra, mely kulcsfontosságú fejlesztésnek bizonyult a szolgáltatás evolúciója szempontjából. Az interaktív szolgáltatások elérésének növelése érdekében a Telekom 2014-ben leállította a digitális kábeltévé-szolgáltatás (DVB-C) értékesítését is, ennek hatására már idén év elején átlépte a félmilliót a cég IPTV-s háztartásainak a száma.

Önnek ajánljuk

A szolgáltatónál időközben már gőzerővel dolgoznak a 2006 óta lényegében változatlan technológiai alapokon nyugvó IPTV platform új generációján, mely alighanem megegyezik majd a német piacon idén májusban útjára indított új generációs Entertain TV-vel, vagy legalábbis ahhoz nagyon hasonló lehet. A szolgáltató lakossági marketingigazgatójának lapunknak korábban adott nyilatkozata alapján a jövőben az elsősorban multiscreen tévézésre létrehozott TV GO-ra is hangsúlyosabb szerep várhat az új termékportfólióban.

A megújult Entertain TV a teljesen újragondolt felhasználói felülettel egyfajta tartalomaggregátori szerepet tölt be, ahol a lineáris mellett a legkülönfélébb, személyre szabott on-demand tartalmak érhetők el. Az egyelőre prémium szolgáltatásként értékesített Entertain TV-re könnyebb alkalmazást fejleszteni, mint a mostanra teljesen elavulttá vált előző generációs platformra, emellett több kényelmi szolgáltatás is építhető a rendszerbe. Így például a "restart" nevű funkcióval bekerült a repertoárba a catch-up TV funkció akár 7 napra visszamenőleg, vagy egy adott program kezdetére vonatkozóan.

Ilyen funkciót itthon egyébként az Invitel is kínál saját fejlesztésű IPTV-platformján, illetve nemrég a UPC Magyarország is bevezetett hasonlót a nyár óta elérhető Horizon médiaboxon keresztül.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

5

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.