Szerző: Koi Tamás

2019. szeptember 4. 09:04

Önti a pénzt az egyetemekre a Huawei

Évente több mint 300 millió dollárt invesztál az egyetemi kutatólaborok létrehozásába és működtetésébe a Huawei Technologies.

Az Amerikai Egyesült Államok gazdasági szankciói láthatóan a legkevésbé sem vetik vissza a kínai Huawei Technologies egyetemi támogatási programjának lendületét: A cég bejelentette, hogy éves szinten több mint 300 millió dollárral támogatja az egyetemi kutatólaborok működését globálisan - már ahol a támogatást elfogadják.

A kínai technológiai óriás számára az Egyesült Államok és Kína idén elmérgesedő viszonya nem csak potenciális (kereskedelmi) szankciók képében ölthet testet, hanem érintheti a Huawei kutatás-fejlesztési tevékenységét is. A cég néhány szövetséges országban máris kénytelen volt visszavonni az egyetemi támogatási programját, miután az oktatási intézmények megszakították a kapcsolatot a vállalattal. Az USA egyik leghíresebb műszaki egyeteme, a Massachusettsi Műszaki Egyetem idén döntött úgy, hogy nem kíván többé együttműködni a kínai céggel, míg az Oxfordi Egyetem tavaly óta nem fogad támogatást a Huawei-től.

makeitpossible

Nálatok lakik-e rezsidémon?

Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

Nálatok lakik-e rezsidémon? Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

William Xu, a cég illetékes alelnöke egy mai konferencián közölte, mindössze néhány oktatási intézménytől volt kénytelen a Huawei elválni, mindez azonban nem jelenti azt, hogy az egyetemi kutatólaborokra fordítandó támogatási összeget megkurtítaná a cég. A gyártó a tervek szerint éves szinten legalább 300 millió dollárral támogatja majd az intézményi laborok létrehozását és működését, ez az összeg pedig a cég szándéka szerint tovább nőhet majd a következő években.

A Huawei Magyarországon is jelentős anyagi forrásokat fordít a különféle egyetemi képzések támogatására. A társaság számos hazai egyetemmel áll kapcsolatban, illetve nem egészen két hónapja írt alá szándéknyilatkozatot az Innovációs és Technológiai Minisztériummal többek közt a Huawei mérnöki tréning programok elindításáról.

a címlapról

generatív

0

Jön a Meta saját képgenerátora

2023. december 8. 10:30

A Meta szolgáltatásain keresztül nyilvánosan elérhető képeken képezték ki a cég saját generatív MI-jét.