Szerző: Asztalos Olivér

2019. augusztus 16. 12:30

Belassítja a Surface Pro 6 és Surface Book 2 gépeket a legújabb BIOS

Méretes bakit vétett a legújabb Surface gépek frissítésekor a Microsoft. A legfrissebb firmware (BIOS) ugyanis kvázi használhatatlan szintre lassíthatja a csúcskategóriás hordozható PC-ket.

A szoftveres bug a Surface Pro 6 és Surface Book 2 gépek processzorának vezérlését, pontosabban az energiagazdálkodást érinti, melynek hatására egészen 400 MHz-ig veheti vissza a magok órajelét a rendszer, feleslegesen. A Microsoft már elismerte a hibát, az ígéret szerint pedig hamarosan érkezik egy újabb firmware, amely orvosolja a rendkívül kellemetlen jelenséget.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A TechRepublic szerint a hatalmas, esetenként pedig ráadásul permanens lassítás hátterében az Intel egyik flagje, a BD PROCHOT (bi-directional processor hot) áll. Ezt kihasználva a rendszer kérheti a processzort, hogy csökkentse a hőmérsékletét bizonyos szintre egy esetleges túlmelegedés megelőzése miatt. Ezt a disszipáció, tehát az órajel és az ahhoz társuló feszültség mérséklésével éri el a központi egység. Arról egyelőre nincs megbízható információ, hogy pontosan mi okozza a felesleges leszabályzást.

surfpro02

A felhasználói visszajelzések szerint a jelenség megszűnik, ha a gépet leválasztják a töltőről, mások viszont a harmadik féltől származó vírusirtóra vezették vissza a bizarr jelenséget. A ThrottleStop segédprogrammal kikapcsolható a kézifék, ám amennyiben valamilyen okból valóban kritikus szintet érne el a CPU hőmérséklete, a károsodás megelőzésének érdekében a rendszer egyszerűen lekapcsol, ami adatvesztéshez vezethet. A Microsoft ígérete szerint magas prioritással kezelik a kínos hibát, melynek javítása a lehető leggyorsabban el fog jutni az érintettekhez.

A leszabályzással (vagy throttlinggal) kapcsolatos szoftveres bakik nem ritkák. Tavaly nyáron a MacBook Próknál fordult elő hasonló jelenség, az Apple ugyanis a csúcskategóriás notebookok firmware-éből egyszerűen kifelejtett egy digitális kulcsot. E miatt az energiamenedzsment nem működött megfelelően, amely a processzorok túlmelegedéséhez, majd pedig jelentős teljesítményvesztéshez vezetett.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.