Szerző: Asztalos Olivér

2019. augusztus 16. 12:30

Belassítja a Surface Pro 6 és Surface Book 2 gépeket a legújabb BIOS

Méretes bakit vétett a legújabb Surface gépek frissítésekor a Microsoft. A legfrissebb firmware (BIOS) ugyanis kvázi használhatatlan szintre lassíthatja a csúcskategóriás hordozható PC-ket.

HIRDETÉS

A szoftveres bug a Surface Pro 6 és Surface Book 2 gépek processzorának vezérlését, pontosabban az energiagazdálkodást érinti, melynek hatására egészen 400 MHz-ig veheti vissza a magok órajelét a rendszer, feleslegesen. A Microsoft már elismerte a hibát, az ígéret szerint pedig hamarosan érkezik egy újabb firmware, amely orvosolja a rendkívül kellemetlen jelenséget.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A TechRepublic szerint a hatalmas, esetenként pedig ráadásul permanens lassítás hátterében az Intel egyik flagje, a BD PROCHOT (bi-directional processor hot) áll. Ezt kihasználva a rendszer kérheti a processzort, hogy csökkentse a hőmérsékletét bizonyos szintre egy esetleges túlmelegedés megelőzése miatt. Ezt a disszipáció, tehát az órajel és az ahhoz társuló feszültség mérséklésével éri el a központi egység. Arról egyelőre nincs megbízható információ, hogy pontosan mi okozza a felesleges leszabályzást.

surfpro02

A felhasználói visszajelzések szerint a jelenség megszűnik, ha a gépet leválasztják a töltőről, mások viszont a harmadik féltől származó vírusirtóra vezették vissza a bizarr jelenséget. A ThrottleStop segédprogrammal kikapcsolható a kézifék, ám amennyiben valamilyen okból valóban kritikus szintet érne el a CPU hőmérséklete, a károsodás megelőzésének érdekében a rendszer egyszerűen lekapcsol, ami adatvesztéshez vezethet. A Microsoft ígérete szerint magas prioritással kezelik a kínos hibát, melynek javítása a lehető leggyorsabban el fog jutni az érintettekhez.

A leszabályzással (vagy throttlinggal) kapcsolatos szoftveres bakik nem ritkák. Tavaly nyáron a MacBook Próknál fordult elő hasonló jelenség, az Apple ugyanis a csúcskategóriás notebookok firmware-éből egyszerűen kifelejtett egy digitális kulcsot. E miatt az energiamenedzsment nem működött megfelelően, amely a processzorok túlmelegedéséhez, majd pedig jelentős teljesítményvesztéshez vezetett.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 4. 04:35

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.