Szerző: Hlács Ferenc

2018. október 3. 14:03

Idei vassal, de még mindig Thunderbolt 3 nélkül jönnek az új Surface-ek

A Surface Pro, Laptop és Studio is frissül, és a Microsoft egy fejhallgatót is kiad. Év végére csak sikerült az éveleji Intel chipeket bepakolni.

Felsorakozott a Microsoft idei Surface szériája, a vállalat a Surface Prót, Surface Laptopot, illetve az asztali Surface Studiót is frissítette, sőt, a márkanév alá egy fejhallgatót is behúzott. A frissítések a legtöbb helyen inkrementálisak, a vállalat felzárkóztatta portfólióját az idei hardverre - noha sajnos komoly hiányosságok is maradtak az új modelleken.

Szebb, jobb, de az Achilles-sarok megmaradt

A sort a Surface Pro 6 nyitja, amelynél a cég láthatóan visszatért a számozáshoz - a tavalyi modell egyszerűen Surface Pro néven került piacra. A gyártó idén is megtartotta az ismert dizájnt, kihajtható támaszával és leválasztható billentyűzetével a készülék szinte a megszólalásig hasonlít az előző generációra - a színétől eltekintve, az idei kiadás ugyanis matt fekete kivitelben is elérhető lesz. Az új színopció kifejezetten jól mutat a palettán, nem lenne meglepő, ha végül népszerűbbnek bizonyulna az eredeti ezüst kivitelnél.

surfpro01

A Surface Pro 6 otthoni, illetve üzleti felhasználóknak szánt kiadásban is kapható lesz: a vállalati modellbe igény szerint Intel Core i5-8350U vagy Core i7-8650U chip választható, mindkettő négymagos, előbbi 1,7 gigahertzes alap- és 3,6 gigahertzes turbófrekvenciával, míg utóbbinál az alapórajel 1,9, a csúcsérték pedig 4,2 gigahertzre kúszik fel. Noha a Microsoft weboldalán nem beszél az otthoni kiadás processzorairól, az Ars Technica értesülései szerint az i5-ös variáns itt Core i5-8250U chippel kerül a piacra - ez a fenti i5-öshöz hasonlóan négymagos, ugyanakkor turbófrekvenciája valamivel alacsonyabb, 3,4 gigahertz, illetve fontosabb különbség, hogy nem rendelkezik a vállalati felhasználók számára fontos vPro támogatással. Az is kiderült, hogy a Microsoft az m3-as lapkával szerelt kiadást elengedte, az i5-ös lett az alapmodell, 8 gigabájt RAM-mal - utóbbiból egyébként maximum 16 gigabájt kérhető a hibridbe. A 12,3 hüvelykes kijelző továbbra is 2736x1824 (267 PPI), természetesen érintőtoll támogatással.

surfpro02

A színen és a processzoron kívül tehát lényegében semmi nem változott - ez pedig egyben azt is jelenti, hogy még idén sem került USB-C aljzat a készülékre, sem Thunderbolt 3-mal, sem pedig anélkül. Az még a kisebbik baj, hogy a mára az iparágban alapvetőnek számító fizikai csatlakozóformátumot a cég valamiért nem akarja adoptálni, a Thunderbolt 3 hiánya viszont már annál fájdalmasabb, hiszen egy sor, a rivális eszközökön már évek óta elérhető képességtől fosztja meg a legfrissebb Surface Prót, mint például a külső GPU-k csatlakoztatásának lehetősége, amivel igazán sokoldalú munkaállomás lehetne a készülékből. A vállalati felhasználókat is nem titkoltan célzó hibrid esetében ez nem igazán érthető tervezési döntés a Microsoft részéről, árban, pozicionálásában ugyanis egyértelműen oda sorolja a cég a terméket, ahol a Thunderbolt már általános. Az USB-C helyett mindenesetre van hagyományos USB, amely USB 3.0 sebességet támogat, továbbá 3,5 milliméteres fejhallgató-jack, Mini DisplayPort aljzat, és memóriakártya-olvasó a gépen.

Miután az i5-ös lett az indulómodell, annak árából a cég igyekezett lefaragni, a Surface Pro 6 így a tavalyi nettó 999 helyett 899 dollártól lesz megvásárolható október közepétől. Az árak az otthoni modellekre vonatkoznak, az üzleti kiadások árazásáról a vállalat egyelőre nem közölt részleteket.

A Surface Laptop 2 sem nyit a Thunderbolt felé

Nagyon hasonló kezelésen esett át a Surface Laptop 2 is, amely szintén megkapta a tetszetős, fekete kivitelt - és szintén USB-C, illetve Thunderbolt 3 nélkül kerül piacra, ami esetében is ugyanolyan fájdalmas és érthetetlen mint a Sutface Pro 6-nál. A tavaly májusi debütálása óta változatlan házban érkező gépben is a fentebb már látott, végre négymagos i5 és i7-es processzoropciókat találjuk, ugyanúgy üzleti és konzumer szériákra bontva, 8 vagy 16 gigabájt RAM-mal (a 4 gigabájt memóriával szerelt opció ugyancsak eltűnt) és akár 1 terabájt SSD-vel.

surflap01

A magszám duplázásán kívül tehát itt sincs érdemi változás, a kijelző az ismert 2256 x 1504 felbontású 3:2-es panel, amellyel ugyancsak használható az extraként vásárolható Surface Pen érintőtoll, és megmaradt az Alcantara borítású billentyűzet is. Mindenesetre jó hír, hogy a 4 gigabájt RAM-os verzió távozásával az immár alapmodellnek minősített 8 gigabájtos kiadás lesz elérhető az otthoni Surface Laptop 2 nettó 999 dolláros indulóáráért. A nagyvállalati árazás még itt sem ismert.

Surface Studio 2 (majdnem) idei vassal

Első blikkre a gyártó méretes, asztali érintőkijelzős PC-jének idei kiadása, a Surface Studio 2 sem hoz sok változást, közelebbről megvizsgálva azonban több fontos újítás is feltűnhet az eszközön - pontosabban annak belsejében.

surfstud01

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A Surface Studio 2 hatalmas, 28 hüvelykes, dönthető kijelzője megtartotta 4500x3000 pixeles felbontását és 3:2-es képarányát, ugyanakkor attól a vállalat 22 százalékkal jobb kontrasztot és 38 százalékkal nagyobb fényerőt ígér - a kijelzőkön emellett a cég továbbra is egyenként végzi el a színkalibrációt. A frissített panelhez természetesen új GPU is párosul, az előző generáció Nvidia GeForce GTX 965M és 980M egységeit a cég jóval erősebb GTX 1060, illetve GTX 1070 grafikára cseréli, előbbi 6, utóbbi 8 gigabájt GGDDR5 memóriával érkezik. Az új GPU-kkal a Surface Studio 2 a Microsoft szerint akár 50 százalékkal jobb grafikus teljesítményt produkál majd.

surfstud02

Processzor terén ugyanakkor nem sikerült a Microsoftnak felzárkóznia a hordozható Surface-vonal korszerűségéhez, az asztali modellben egy 45 wattos Intel Core i7-7820HQ lapka található, 4 maggal, továbbá 2,9 gigahertzes alap- és 3,9-es turbóórajellel. Egyelőre nem világos miért nem a legfrissebb ilyen chipet választotta a cég, mindenesetre ez a lapka is előrelépés az előző generáció processzorához képest. A gép 16 és 32 gigabájtos RAM-opciókkal érhető el, a cég tehát itt is leszámolt a legkisebb, 8 gigabájtos kiadással. A Microsoft emellett a meglehetősen retró merevlemezektől is elköszön, a Surface Studio 2 már csak SSD-vel lesz elérhető, ebből 1 vagy 2 terabájt kapacitású tároló választható az eszközbe.

Ha a hordozható modelleknél nem is, az asztali Surface-nél már végre megjelenik az USB-C aljzat, a Thunderbolt 3 támogatás azonban sajnos itt is várat magára, a cég egyelőre nem részletezi, a csatlakozó mögé pontosan milyen protokollokat állít - jó eséllyel azonban azok között ott van a DisplayPort és a 3.0-s vagy 3.1-es USB. Emellett egy memóriakártya-olvasót, négy hagyományos USB 3.0 aljzatot, egy gigabites Ethernet portot, illetve egy 3,5 milliméteres jack-aljzatot is találunk a gép talapzatán. A Surface Studio 2 novemberben kerül piacra, nettó 3499 dolláros indulóáron.

surfhead

És egy bónusz fejhallgató

Meglepetésként érkezett a Surface Headphones névre hallgató, Bluetooth-os fejhallgató. Az eszköz érzékeli, ha lekerül a felhasználó fejéről, és automatikusan szünetelteti a zenelejátszást, továbbá mindkét oldalán található egy tárcsa, egyikkel a hangerő, másikkal pedig az aktív zajszűrés szintje szabályozható - utóbbi összesen nyolc mikrofonra támaszkodik, amelyeknek hála a fejhallgató telefonos headsetként is használható. Egy feltöltéssel az eszköz nagyjából 15 óra zenehallgatást bír ki - ezt követően USB-C porton keresztül tölthető, ami úgy tűnik előbb talál utat a Microsoft fejhallgatóira, mint zászlóvivő hibridjeire. A Surface Headphones még idén piacra kerül, az árat ugyanakkor a Microsoft még nem árulta el.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról