Szerző: Koi Tamás

2019. július 23. 10:08

Milliárdokba fáj a Microsoftnak a magyar mutyi

Jelentős összeget, mintegy 2,5 milliárd forintnak megfelelő dollárt fizet a Microsoft Magyarország egy peren kívüli megállapodás részeként a magyar államigazgatás részére történő szoftverértékesítés korrupciós háttere miatt.

Peren kívüli megállapodás lett a vége az amerikai Igazságügyminisztérium (DOJ) és a Tőzsdefelügyelet (SEC) által tavaly augusztusban indított külső vizsgálatnak, mely a Microsoft Magyarország Kft. néhány évvel ezelőtti, közbeszerzési eljárások során tanúsított kereskedelmi gyakorlatát igyekezett feltárni. Az FBI bevonásával végzett nyomozás végül megállapította, hogy a vállalat egy legalább kétéves ciklusban jelentős kedvezménnyel adott el a szoftverlicenceket a hazai viszonteladóknak, azok viszont a listaárhoz közel passzolták tovább a hazai közbeszerzéseken, a különbséget pedig megtartották.

26 millió dollárba kerülő mutyi

A megállapodás részeként a Microsoft Magyarország 8,7 millió dollárt, azaz mintegy 2,5 milliárd forintot fizet ki peren kívüli megállapodás részeként a 2013-tól 2015-ig tartó időszak feltárt korrupciós ügyletei kapcsán, emellett az anyacégnek további 16,7 millió dollárt, azaz körülbelül 4,8 milliárd forintot kell kifizetnie a Tőzsdefelügyeletnek - ez az érintett korrupciós üzletek értéke kamatokkal számolva. A Microsoft a vizsgálat kapcsán egyetlen alkalommal sem nevezett meg személyi felelőst, az eljárás során csak annyi derült ki, hogy a cég egy "magas rangú vezetője" és "több alkalmazottja" volt érintett az ügyben - ők már nem dolgoznak a Microsoftnál.

A gyanús ügyletek idején Papp István irányította a Microsoft Magyarországot, Sagyibó Viktor pedig a kormányzati értékesítésért felelős üzletágvezetőként tevékenykedett - később mindkettőjük a magyar államigazgatásban helyezkedett el. Az ügy kapcsán semmilyen magyar hatóság nem indított nyomozást vagy vizsgálatot, az esetet az illetékes szervek mindvégig a Microsoft belügyeként kezelték.

mslogo

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A Microsoft anyacége a lefolytatott belső vizsgálat alkalmával az érintett munkavállalók eltávolítása mellett négy viszonteladóval is felbontotta az üzleti kapcsolatot. A korábbi partnerek egy része az üzleti kapcsolat helyreállítása érdekében panasszal fordult a magyar hatóságokhoz, illetve néhány, elbocsátott munkavállaló munkaügyi pert indított a céggel szemben. Ezek az ügyek azóta a Microsoft Magyarország számára kedvező eredménnyel zárultak, legalábbis ez derül ki Brad Smith Microsoft-elnök tegnap kiküldött nyílt leveléből.

Kínos ügy

"Mélyen csalódottak voltunk és kínosan érintett bennünket, amikor évekkel ezelőtt először tudomást szereztünk ezekről az eseményekről, és reméljük, hogy valamennyi lépés, amit azóta tettünk – ideértve a mai megállapodást is -erős üzenetet hordoz. Nem tűrjük meg azokat az alkalmazottakat és partnereket, akik szándékosan megsértik a tisztességes üzleti magatartás alapvető szabályait" - írta az üzenetben Smith. "A mai bejelentés jól példázza, hogy pár ember mekkora problémákat okozhat. Csak néhány ember 2012-2015 között megvalósított kötelezettségszegése vezetett a ma két kormányzati szervvel kötött, 26 millió dollár összegű egyezséghez. A teljes összeg a magyarországi tevékenységhez kapcsolódik, amely csak egy a több mint 120 ország közül, ahol működünk" - tette hozzá az elnök.

Smith levelében kijelentette, "szerencsés" a cég, amiért a Microsoft Magyarország új vezetői elkötelezettek a társaság etikus működése mellett - ezzel nyilvánvalóan elsősorban a cég ügyvezetői posztját idén március óta betöltő Chris Mattheisenre, a Magyar Telekom korábbi vezérigazgatójára célozva.

Rosszabbul is járhattak volna

Az Egyesült Államok nagyon szigorúan kezeli az amerikai vállalatok külföldi korrupciós ügyeit. A Foreign Corrupt Practices Act (FCPA) szabályozza a kérdést, és szigorúan tiltja, hogy az amerikai cégek korrupt módon szerezzenek piacot más országokban. A tiltás nem elvi, jelentős büntetéseket lehet kiszabni a korrupciós botrányok mentén - csak néhány éve,2014-ben kapott a HP jelentős, 108 millió dolláros (megegyezéses) büntetést, miután Lengyelországban, Oroszországban és Mexikóban is korrupcióval szerzett meg üzleteket.
Emlékezetes, hogy korábban a Magyar Telekom és a Deutsche Telekom is belecsúszott egy FCPA-büntetésbe. A MT ugyanis az amerikai tőzsdén szereplő cégként a törvény hatálya alá került, macedóniai és montenegrói gyakorlatával viszont megsértette azt. Ezért a cég végül összesen 95 millió dolláros büntetést fizetett az Igazságügyi Minisztériumnak és a tőzsdefelügyeletnek.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról