Szerző: Bodnár Ádám

2014. április 10. 14:05

Vesztegetéssel szerzett kormányzati üzleteket a HP

Összesen 108 millió dolláros büntetést fizet a HP, mivel bebizonyosodott róla, hogy vesztegetéssel szerzett kormányzati megrendeléseket Lengyelországban, Oroszországban és Mexikóban. Amerikai cégre ekkora bírságot ilyen ügyben még nem szabtak ki.

Az amerikai Értékpapírpiaci- és Tőzsdefelügyelet (SEC) 108 millió dollárra büntette meg a HP-t, mert az informatikai vállalat tisztségviselők megvesztegetésével szerzett nagy kormányzati megrendeléseket a világ több országában. A jelen vizsgálatban a cég 2000 és 2010 közötti gyakorlatát vette górcső alá a SEC.

Vesztegetési alap

A Wall Street Journal cikke szerint az informatikai vállalatról bebizonyosodott, változatos módszerekkel vesztegetett meg kormányzati tisztviselőket többek között Mexikóban, Lengyelországban és Oroszországban annak érdekében, hogy nagy állami megrendelésekhez jusson. A HP így több tízmillió dollár értékű üzleteket kötött meg. A cég beismerte a bűnösségét és elismerte, hogy a vizsgálat során feltárt események valóban megtörténtek. "A tetteket alkalmazottak egy kis csoportja követte el, akik már nem állnak a vállalat alkalmazásában" - jelentette ki John Schultz, a HP jogi vezetője, hozzátéve, hogy a vizsgálat során a cég együttműködött a hatóságokkal.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az amerikai hatóságok vizsgálata szerint a HP több országban üzemeltetett megvesztegetési alapot, amelyből a nagy beszerzésekről döntő kormányzati tisztségviselőket kenték meg folyamatosan. Anonim emailek és feltöltőkártyás telefonról bonyolított hívásokkal szerveztek találkozókat azokkal az állami tisztségviselőkkel, akik nagy értékű szerződésekről döntöttek és változatos ajándékokkal, utazásokkal és készpénzzel vásárolták meg a jóindulatukat.

Autók, ékszerek, utazások és töméntelen sok készpénz

Oroszországban a megvesztegetési alap segítségével majdnem 100 millió dollár értékű megrendelést nyert meg a HP a főügyészi hivatal informatikai fejlesztéseivel összefüggő projektekben . A vállalat alkalmazottai a vizsgálat szerint a döntéshozóknak autót, ékszereket, drága órákat vásároltak, luxusutakra küldték őket, de a cég ruhákat, bútorokat és otthoni elektronikai eszközöket is vásárolt állami tisztségviselőknek, egy esetben pedig még egy úszómendence műszaki felszerelésével is megajándékoztak valakit. A játék nagyban ment, egy Brit Virgin-Szigeteken bejegyzett titokzatos bosnyák cég egyszer például 150 ezer dolláros szállodai számlát egyenlített ki egy orosz kormányzati tisztségviselő rokona nevén levő cég helyett.

Lengyelországban a vizsgálat szerint 2006 és 2010 között próbált meg vesztegetéssel nagy ügyleteket elhozni a HP, többek közt az ottani rendőrség informatikai megrendelését - a szerződéses összeg egy része egy helyi tisztségviselő zsebébe vándorolt. 2006-ban a helyi HP iroda Las Vegasba és San Franciscóba utaztatott egy lengyel kormányzati illetékest, minden költségét állva, beleértve egy Grand Canyon feletti privát repülést is. Két évvel később a lengyel HP iroda egyik munkatársa többször adott át nagy mennyiségű készpénzt a szóban forgó kormányzati illetékesnek, néha a lakásán, néha egy varsói parkolóban. 2008-ban az illető 360 ezer dollárt vett át, ugyanabban az évben egy 32 milliós szerződést kötött a céggel.

Lengyelországban az ügyben több tucat érintettel szemben indult büntetőjogi vizsgálat. A Reuters birtokába jutott információk szerint a vesztegetéseket intéző HP-alkalmazott, valamint a rendőrségnél a vesztegetések "kedvezményezettje" egyaránt 2-12 éves börtönbüntetésre számíthat. Mexikóban a HP összesen 1,4 millió dollárral vesztegetett meg tisztségviselőket, hogy elnyerjen egy 6 millió dolláros szoftverszállítói szerződést az állami tulajdonú Pemex olajvállalatnál, állítja a SEC. A módszer itt kifinomultabb volt mint a kelet-európai esetekben, a HP a döntést előkészítő kormányzati illetékesekhez köthető magánvállalataival kötött százezer dolláros nagyságrendű tanácsadási szerződéseket.

A legnagyobb büntetés amerikai cégnek

A 108 millió dolláros büntetés az amerikai vállalati rekord, amelyet ilyen vesztegetési ügyben kiróttak egy cégre. Az csúcstartó a Siemens, amely 2008-ban 800 millió dolláros büntetést fizetett, miután bebizonyosodott róla, hogy vesztegetéssel szerzett meg üzleteket Argentínában, Bangladesben és Venezuelában.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról