Szerző: Koi Tamás

2019. július 2. 14:12

Több adatot forgalmazunk drágább előfizetésekkel

Közzétette az idei első negyedévre vonatkozó, távközlési szolgáltatásokra vonatkozó statisztikai tükrét a Központi Statisztikai Hivatal. Ebből többek közt kiderül, hogy a telítődő mobilpiacon rendkívül dinamikus ütemben nő az adatforgalom, valamint ma már tízből hét internetelőfizetést mobilszolgáltatóval kötnek az ügyfelek.

Dinamikusan nő az adatforgalom a magyarországi mobilszolgáltatók hálózatán, az előfizetők zöme pedig ma már szinte kizárólag valamilyen 4G-képes eszközön keresztül forgalmaz adatot - többek közt ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) frissen közzétett, a magyar távközlési piac bizonyos sarokpontjait tartalmazó statisztikatükréből. A körülbelül tízmillió magyar internetelőfizetésből hétmillió a mobilszolgáltatókhoz tartozik.

Az idei első negyedévre vonatkozó adatok szerint a mobilhálózatok összesített adatforgalma negyedéves szinten elérte a 73 petabyte-ot, ami éves szinten csaknem 50%-os növekedést feltételez. A statisztikagörbéken jól látszik, hogy számottevő növekedés rendszerint az adott év II. és III. negyedéve közt tapasztalható, alighanem a hagyományosan erős nyári forgalomnak köszönhetően. A szolgáltatók legutóbb a fesztiválszezont megelőző sajtókommunikációjukban előrevetítették, hogy hasonló kiugrásra idén nyáron is lehet számítani, amit aztán akárcsak a megelőző években, idén sem kísér majd visszaesés.

ksh_mobilnet_adatforgalom_1901
Forrás: KSH

A KSH számai e tekintetben gyakorlatilag teljesen egybecsengenek a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) hosszú évek kihagyása után először idén áprilisban közzétett mobilpiaci helyzetjelentésével. Ebben az NMHH szintén 70 petabyte körüli forgalmat jelentett a három hazai szolgáltató önkéntes adatszolgáltatása alapján a tavalyi év végén, a hatóság statisztikáiból ugyanakkor az is kiderül, hogy a növekedést ma már szinte csak az okostelefonos szegmens adja, míg az úgynevezett nagyképernyős (tablet, PC stb,) felhasználás lényegében stagnál mind az előfizetőszámot, mind a bonyolított adatforgalmat tekintve.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A statisztikai hivatal számai szerint a mobilnet-forgalomnak ma már 92%-a zajlik 4G-s hálózatokon keresztül, míg a lassacskán nyugdíjba vonuló 3G-s cellák a teljes adatforgalom 5,8%-áért felelősek, míg a GPRS technológia 2,2%-kal képviselteti magát - vélhetően elsősorban az M2M szegmens révén. Utóbbi adatszegmens tekintetében már jelentősebb a különbség a KSH és az NMHH által szolgáltatott adatok közt, hiszen a hírközlési hatóság tavaly év végére 78,8, 14,5 és 6,7 százalékra tette a 4G-3G-2G adatforgalom megoszlását.

ksh_mobilnet_adatforgalom_1901_2
Forrás: KSH

A KSH értékelése szerint az internetpiac dinamikus fejlődéséhez az utóbbi években hozzájárult a szolgáltatóknak a technológiai változásokhoz való gyors alkalmazkodása, illetve az okostelefonok elterjedése, valamint az erős árverseny, ami főleg a mobilnet-piacon fejtette ki hatását, azaz a mobilnet-előfizetések egyre megfizethetőbbé váltak. 

adat_ksh_15_19
KSH adatok alapján számolva, 2015-től 2019-ig, negyedéves bontásban. Forrás: HWSW

Eközben az internet-hozzáférési szolgáltatások nettó árbevétele folyamatosan növekszik, 2019 I. negyedévében változása számottevően meghaladta az előfizetésszám bővülését. A 66 milliárd forintos árbevétel folyó áron 12%-kal több volt az egy évvel korábbinál, és közel fele mobilinternet-hozzáférési szolgáltatásból származott. A statisztikák szerint az operátoroknak csak a mobilnet-szolgáltatásokból származó árbevétele az első negyedévben éves szinten mintegy nettó 5,3 milliárd forinttal nőtt.

a címlapról